Депутат від Рожищенського району використовує державні субвенції для самопіару, – ОПОРА

13 Грудня 2018, 14:32
2136

Протягом червня-жовтня 2018 року у Волинській області зафіксували 83 випадки непрямої агітації із ймовірним використанням бюджетних ресурсів.

Про це свідчать дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

У межах дослідження ОПОРА здійснила моніторинг та відстеження ймовірних випадків використання народними депутатами та політичними партіями бюджетних ресурсів у цілях дочасної непрямої агітації. Зокрема предметом дослідження стали: субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій, кошти Державного фонду регіонального розвитку та Дорожнього фонду, а також інші бюджетні програми і ресурси.

У підсумку Волинь стала лідером в Україні за кількістю випадків, де бюджетні кошти, ймовірно, використовували для непрямої агітації на користь нардепів-мажоритарників. У регіоні зафіксували 83 такі випадки. Йдеться про публікації у ЗМІ, повідомлення на офіційних сайтах народних депутатів чи офіційних сторінках нардепів у Facebook, або про публічні заходи за участю нардепів чи їх помічників, під час яких згадували про «сприяння» нардепів щодо виділення субвенцій.

Найчастіше у цих публікаціях чи на публічних заходах було зафіксовано заяви про те, що «за підтримки народного депутата» було відновлено чи збудовано об’єкти в його окрузі, або ж що «з ініціативи депутата» було закуплено обладнання для комунальних закладів в окрузі, або ж що «за сприяння нардепа» з держбюджету було виділено субвенцію на розвиток громади.

Щодо депутата від Рожищенського району Сергія Мартиняка (депутатська група «Воля народу»), то спостерігачі зафіксували 9 випадків непрямої дочасної агітації з ймовірним використанням бюджетних коштів. У всіх випадках йдеться про розміщення агітаційних матеріалів у ЗМІ про візити Сергія Мартиняка із помічником до низки населених пунктів, де депутат оглядав об’єкти та вивчав потреби мешканців. У матеріалах згадують і про сприяння нардепа у виділенні коштів на певні цілі, наприклад, заміну вікон. У таких повідомленнях було ідентифіковано 5 реальних субвенцій з державного бюджету на соціально-економічний розвиток.

Що стосується інших депутатів, то з-поміж волинських мажоритарників найчастіше використовував технологію «самопіару» на бюджетних ресурсах народний депутат Ігор Гузь («Народний фронт»). Представники ОПОРИ зафіксували 60 випадків використання бюджетних коштів задля непрямої агітації на його користь. У 47 випадках йдеться про заходи за участі нардепа. Разом з тим, ідентифіковано 52 окремі субвенції на соціально-економічний розвиток, про які згадував сам народний депутат чи його помічники.

Наприклад, 3 вересня у місті Володимир-Волинський відбулось офіційне відкриття спортивного майданчика зі штучним покриттям. На заході був присутній народний депутат Ігор Гузь. У повідомленні за результатами цього заходу йдеться: «Мільйон гривень – саме стільки коштів із державного бюджету залучив нардеп для облаштування об’єкта». Статті із цією інформацією згодом з’явилися у декількох волинських ЗМІ.

Окрім того, ще у 13 випадках йдеться про помічників депутата. Проте, навіть у публікаціях стосовно подій, де нардеп не був особисто присутній, згадують про його сприяння у залученні коштів. Наприклад, у повідомленні про те, що помічник Ігоря Гузя провів прийом громадян вказують, що у селі Бужковичі за сприяння парламентаря реконструювали приміщення школи,  а також, що кошти з «соцеконому» спрямували на облаштування дитячого майданчика у селі Долинка.

Стосовно нардепа Степана Івахіва (депутатська група «Воля народу») зафіксовано 3 випадки ймовірної непрямої агітації зі згадками дев’яти субвенцій з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій. Наприклад, повідомлення про зустріч із ковельськими медиками та залучення депутатом державних коштів на термомодернізацію дитсадків 12 вересня розмістили на сторінці Івахіва у соцмережі Facebook. Йдеться про два випадки піару під час заходу.

Також зафіксований один випадок непрямої агітації на його користь з ймовірним використанням бюджетних ресурсів за участі державних органів влади та їхніх посадових осіб через публікацію матеріалу на офіційному сайті органу місцевого самоврядування. Так, 7 серпня на сайті Ковельської міської ради розмістили матеріал, у якому ковельський міський голова Олег Кіндер розповідає про ефективну співпрацю із нардепом.

Народного депутата Ігоря Лапіна (фракція «Народний фронт») двічі згадували поряд із використанням державних коштів на соціально-економічний розвиток, що може розцінюватися як непряма дочасна агітація. Наприклад, під час візиту на Волинь 23 серпня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що за ініціативи Ігоря Лапіна за останні 3 роки із субвенції на соціально-економічний розвиток, уряд виділив для добудови луцької школи близько 40 мільйонів гривень.

Повідомлення про «ініціативу» народного депутата Ірини Констанкевич (позафракційна) щодо виділення коштів з державного бюджету на соціально-економічний розвиток громад виборчого округу №23, з’явилися у соцмережі Facebook та на офіційному сайті нардепа.

29 серпня на сайті політичної партії «УКРОП», яку представляє Ірина Констанкевич, з’явилося повідомлення про те, що за сприяння депутата у селі Рудники з’явився новий дитячий майданчик. Зазначають також, що депутат побувала на відкритті цього об’єкта. Відповідно, було зафіксовано непряму агітацію під час заходу за участі депутата та ще 5 схожих випадків. Крім того, було виявлено 3 випадки повідомлень «про сприяння нардепа» щодо залучення коштів з «соцеконому» у ЗМІ та на офіційному сайті Ірини Констанкевич.

Таким чином, за моніторинговий період було виявлено 9 випадків непрямої агітації на користь цього депутата, а також ідентифіковано 28 реальних субвенцій з державного бюджету на соціально-економічний розвиток, про які згадувалося.

Загалом протягом червня-жовтня 2018 року представники ОПОРИ зафіксували 748 випадків ймовірного використання інфраструктурних проектів та соціально-економічних заходів у цілях імовірної непрямої дочасної агітації на користь народних депутатів України та політичних партій у різних регіонах України. 560 з них, за підрахунками ОПОРИ, стосувалися субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій, тому ці випадки вдалося прив’язати до конкретних об’єктів чи заходів. Також у межах дослідження встановили 969 субвенцій (один випадок міг стосуватися декількох об’єктів), що могли бути використані у цілях непрямої агітації, загальною вартістю 665 мільйонів гривень.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024