Рожищан розважали представники індійської культури. ФОТО

01 Серпня 2016, 14:30
3112

Останній день липня рожищани провели різнокольорово, адже в Рожище завітали гості з Дніпра із «Фестивалем культури Індії». Тож, учора в центрі міста відбулося грандіозне дійство — індійське свято фарб Холі.

«Ми часто їздимо містами України з різними святами екзотичної Індії, але найчастіше із святом Холі, - зауважує ведучий та організатор свята Рустам. - На жаль, багато людей не знає походження цього свята. Насправді воно є досить цікавим і уособлює повернення весни та духовності до людей. Передувала цьому святу легенда про царя Хіраньякашипу, демона, людини, яка заздрила Богу, простіше кажучи – атеїста. Він прагнув абсолютної влади над світом».


 

«У царя був п’ятирічний  син, - продовжує розповідь організатор свята. -  Незважаючи на те, що він народився в сімʼї атеїстів, дитина щиро вірила в Бога та була йому віддана. Цар, аби досягти своєї мети зажадав його вбити. Проте всі його спроби були марними. Тоді сестра царя зголосилася це зробити за нього. В неї була напівмістична ковдра, подарунок напівбогів. Вона запросила племінника до себе і хотіла його задушити. Але Бог поцілив в неї вогнем і жінка не просто згоріла, а вибухнула мільйонами кольорів. З того часу цей вибух уособлює перемогу добра над злом, духовності над невіглаством.

Тому під час свята заведено обсипати один одного яскравими кольоровими порошками. Індійці  вірять, що обсипання фарбою повинно принести щастя, і чим більше фарби на одязі, тим більше позитивних побажань іде до людини», - розповів Рустам.


 

І справді, посмішки на обличчях рожищан, свідчили про те, що, принаймні, цього дня, вони таки дійсно були щасливими.


2

 

Може, свято Холі у Рожищі і відрізнялось від індійського, але молодь і діти бавились весело і щиро. Прийшли подивитися на дійство цілими сімʼями.

4

 

Барвисті посланці Холі, які є організаторами веселощів, приїхали в місто не вперше. Як зауважив Рустам, вони були в Рожищі в 2004 році.

1

 

- В свій час у мене було багато питань з філософії, змісту життя, з устрою цього світу і відповіді я знайшов у представників культури свідомості Крішни, - розповідає Рустам. – Мені подобається, що ми даруємо радість людям. Адже, культура Індії несе мир та свято. Особливо це актуально зараз, коли в країні війна. Звідки вона береться? Із заздрості та жадібності. Хтось бажає отримати більше, ніж у нього є. Забрати в іншого гроші, територію, жінок. І головне: загарбники ніколи не зможуть пояснити для чого їм це. Так складений світ. От для того, щоб не було більше війни, треба давати людям духовне знання, філософію. Бо тільки духовне знання дасть можливість жити в гармонії зі світом».


 

Представники культури Індії, подорожують містами України, несуть веселощі та радість людям.  Єдиний їх дохід – від продажу індійських сувенірів, книг та мехенді (мехенді – це розпису тіла хною, - авт.). Запитавши Рустама, чи немає проблем із грошима, почули у відповідь таке: «У нас немає  ніяких корисливих бажань, найбільший наш «прибуток» - це усміхнені обличчя тих, хто радіє поряд з нами».

 

Ми поцікавилися у рожищан, які враження у них залишив фестиваль?

– Море позитивних емоцій! Неймовірна атмосфера радості, запальна музика, повсюди – посмішки та щасливі обличчя. Я дуже вдячна організаторам за нагоду відвідати такий цікавий та незвичний для нашого міста захід! Такого я ще не бачила!, - поділася своїми враженнями панянка на імʼя Катерина.

1

 

– Дружня атмосфера, всі спільно розважаються, незважаючи на те, що декого не знають особисто. Я думаю, що це цікава подія, яка поєднує всіх – і молодих, і старших. Можна прийти навіть цілою родиною, – додає учасниця кольорової забави Аня.


 

Попри те, що чимало учасників дійства обсипалися буквально з голови до ніг фарбою, організатори запевняють: шкоди від того – ніякої. Фарби відпираються від одягу та безпечні для здоров’я, адже складаються із натуральних компонентів.


 

Окрім кольорового переполоху, представники індійської культури подарували рожищанам багато традиційної індійської музики, класичних танців, навчили охочих азів йоги, та ще пропонували купити індійський національний одяг, книги та зробити на згадку мехенді – гарний розпис тіла хною, від чого не відмовилися представниці прекрасної статі.

1



 

А на завершення чекав рожищан ще один сюрприз - вогняне шоу.




 

Більше фото дивіться у Галереї, можливо знайдете там і себе!

Коментарі
01 Серпня 2016, 17:43
іде війна гинуть захисники а місто патріотів гуляє позор вам ви нелюди а скотиняки
01 Серпня 2016, 18:08
Чуєш ти чум..дло, ти кого скотиняками обзиваєш, смерд собачий? Дітей та жінок? Чи може тих атошників, які тут були? Чи дружин атошників? Чи перш, ніж гавкати, піди но сам своїм стервом на війні потряси, а тоді будеш вчити когось, як жити! Вони тут не бухали і не курили, а культурно провели час! І з тих, хто тут був, більше людей які солдатам допомогли, ніж тих хто по барам бухає. Тобто таких вонютиків, як ти!
01 Серпня 2016, 18:45
чим ти допомогла захисникам
01 Серпня 2016, 18:47
Я їм свою тілесну допомогу на передову возила. А ще регулярно так сказать їм послуги з реабілітації надаю. Хто ж як не я?
01 Серпня 2016, 18:50
Слаба ти людина. Але ж з хворих не можна сміятися. Хай тобі Бог прощає!!!
01 Серпня 2016, 20:21
придурок........
02 Серпня 2016, 01:36
да потапчук - він такий
02 Серпня 2016, 19:06
Навiщо вам та вiйна? Живiть i радiйте життю разом з дiточками. Вам треба той Донбас? Ну не хочуть вони з бандерiвцями жити разом, то що iх за це вбивати?
18 Вересня 2016, 15:02
Правильно кажеш Треба жити!!!Та кацапня на Донбасі сама того хотіла.Жаль лише що наші західняки там. Впевнений :Донбас-то вже не Украіна.Як і Крим. Тож не треба нити а радіти життю і молити Бога.щоб Пуйло сюди не прийшов.Отака правда життя...
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024