Як заснути в спекотні задушливі ночі

31 Липня 2016, 18:00

Спека і задуха стали справжнім лихом для людей.

Їсти не хочеться, гуляти неможливо, а заснути не виходить, навіть якщо валишся з ніг.

Чи можна побороти безсоння у спеку?

 

Чому так погано спиться у спеку?

Наша природа така, що, коли організм «відключається» від режиму бадьорості і готується відійти до сну, температура тіла природним чином знижується майже на цілий градус. Найбільш оптимальним для засинання вважається прохолодне середовище, тому в спеку, заснути так важко. Чим вище температура навколишнього середовища, тим повільніше охолоджується наш організм – тим більше часу, відповідно, йому потрібно, щоб зануритися в сон.

 

Як підготувати спальню до сну?

Будь-які приміщення без кондиціонерів за день сильно нагріваються і встигають охолонути тільки до ранку. Якщо ви хочете заснути все-таки раніше, ніж перші промені сонця з’являться над горизонтом, не давайте своїй спальні нагрітися. Повісьте туди щільні нічні штори або жалюзі, що пропускають мінімум сонячного світла і закривайте їх на весь день.


 

Ще краще – оздобити вікна спеціальною світловідштовхуючою плівкою або навіть щільним білим папером. Вони будуть відбивати світло, а разом з ним і теплову енергію.

На швидку руку, можна завішувати відкриті вікна мокрими рушниками або чимось подібним. Волога буде охолоджувати повітря, що проникає у кімнату.

 

Що робити вночі?

Найпростіше рішення – ширше відкрити всі вікна і включити вентилятор.

І хоча повітря він фактично не охолоджує та відчуття прохолоди від легкого вітерцю вам буде забезпечено. Крім того, вентилятор створює циркуляцію повітряних мас: гаряче, нагріте за день повітря буде виходити через відкрите вікно, а на зміну йому прийде прохолодне, вуличне.


 

Але врахуйте, при включеному вентиляторі відкривати вікна потрібно обов’язково. Інакше пропелер просто буде ганяти гаряче повітря по квартирі. Більше того, працюючий моторчик приладу хоч і несильно, але буде грітися і, відповідно, нагрівати все навколо себе.

 

Що постелити на ліжко?

Постільна білизна також може стати вашим союзником чи гіршим ворогом в боротьбі з безсонням. Вибирайте легкі дихаючі тканини, з поверхні яких швидко випаровується волога. І ніякої синтетики: вона порушує природний теплообмін тіла з навколишнім середовищем і на ліжку спрацьовує як фольга при приготуванні їжі у духовці. Ви буквально засмажитеся та ще й прокинетеся на вологих простирадлах.


 

Найкращим варіантом для комфортного сну вважається шовк. Ця міцна приємна тканина може увібрати вологи до 30% від власної ваги, а на дотик при цьому залишиться сухою. Але врахуйте, такий спальний комплект обійдеться досить недешево. Якщо хочете укластися у скромний бюджет, вибирайте льон, який також регулює тепловіддачу, добре дихає і дуже швидко висихає. А найдешевша «літня» білизна – бавовняна. Її мінус у тому, що вона легко жовтіє й стирається, а тому прослужить вам відносно недовго.

 

Як правильно спати?

Будь-яке яскраве світло загальмовує в мозку вироблення так званого гормону сну мелатоніну, а значить, є підсвідомим сигналом того, що спати ще не пора. До того ж, як показали експерименти англійських лікарів, яскраве освітлення взагалі підвищує мозкову активність, знімає сонливість і додає енергії та бадьорості. Зробіть темнішою свою спальню, а ще краще, постарайтеся не дивитися на будь-яке яскраве світло за півгодини, годину до відходу до сну. Закрийте фіранки, використовуйте не надто потужні електричні лампи і по можливості не дивіться телевізор (не працюйте за комп’ютером).

Не займайтеся перед сном фізкультурою. Будь то присідання, біг по сходах чи навіть ручне прання – будь-яка інтенсивна фізична активність підвищує температуру нашого тіла, а щоб заснути, організму потрібно охолонути. Краще прийміть прохолодний душ і допоможіть, таким чином, своєму тілу наблизитися до оптимальної для сну температури.


 

Тож, нехай нічний сон приносить вам задоволення та надає сил. А секретами "Як заснути в жаркі задушливі ночі" з нами поділився "Сайт корисної інформації".