Волиняни повинні вибрати компанію, яка здійснюватиме технічне обслуговування газових приладів

30 Листопада 2018, 10:31
3204

З 1 травня 2019 року обслуговування внутрішньобудинкових газових систем здійснюватимуть тільки на підставі укладених договорів.

Про це повідомляє  прес-служба ПАТ «Волиньгаз».

Власники, балансоутримувачі або орендарі житла повинні самостійно вибрати компанію, яка буде здійснювати технічне обслуговування газових приладів і внутрішньобудинкових мереж. Це може бути ПАТ «Волиньгаз», і будь-яка інша організація, що має відповідні дозвільні документи на виконання таких робіт. Раніше такі роботи проводилися ПАТ«Волиньгаз» за затвердженими графіками в рамках планового технічного обслуговування (ПТО) згідно з Наказом ДАХК «Укргаз» №35 від 30 липня 1997 року.

Відтепер, у зв'язку зі скасуванням цього Наказу і згідно з чинним Кодексом газорозподільних систем, ці роботи будуть проводиться виключно на договірній основі. Відповідно до Закону «Про житлово-комунальні послуги» для забезпечення безперервності та безпеки газопостачання оператор газорозподільної системи здійснюватиме технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках. Види робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках, визначатиме центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі.

Договір укладається на основі акту розмежування, в якому чітко вказується межа балансової належності газопроводів.

ПАТ «Волиньгаз» як і раніше, буде відповідати за безпечне функціонування газових мереж і об'єктів, які знаходяться в нього на балансі. А за технічний стан всіх внутрішньобудинкових газопроводів та газових приладів тепер нести відповідальність буде балансоутримувач.

«Локалізація та ліквідація аварійних ситуацій внутрішньобудинкової системи газопостачання та дворових газопроводів побутового споживача, які можуть призвести до нещасного випадку, здійснюються аварійно-диспетчерськими службами Оператора газорозподільної мережі цілодобово та за його рахунок. У разі виявлення порушень обслуговування систем газопостачання ПАТ «Волиньгаз» зобов’язане відключити аварійний об’єкт від газопостачання, ремонтні роботи щодо їх усунення здійснює суб’єкт господарювання, з яким у балансоутримувача буде укладено договір. Крім того, з початку 2019 року ПАТ «Волиньгаз» має право обмежити газопостачання на об’єкти, в яких ці договори не будуть укладені», – зазначив директор технічний ПАТ «Волиньгаз» Павло Козюк.

Зі списком організацій, що мають дозвіл на проведення робіт з обслуговування газових мереж, можна ознайомитись на сайті Держгірпромнагляду України в розділі «Інформаційна система «Реєстр дозволів». Від якісного і своєчасного обслуговування внутрішньобудинкових газових систем безпосередньо залежить безпека всіх мешканців будинку.

Тож, власник будинку (управитель) відповідає за безпечну експлуатацію обладнання та мережі в приміщенні. Власник квартири відповідає за безпечну експлуатацію газових мереж у своїй квартирі. Також обирає компанію та укладає договір на обслуговування внутрішньоквартирних мереж.  

Коментарі
30 Листопада 2018, 13:51
О знову давайте додаткове бабло!!!!!!!!!
30 Листопада 2018, 18:25
і скільки те обслуговування буде вартувати для нас
01 Грудня 2018, 01:26
А з кого є вибирати. Одна газова кантора<br/> І все
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024