У Рожищі говорили про «кадровий голод»

22 Липня 2016, 14:29
2334

Днями у приміщенні Рожищенської районної державної адміністрації відбувся круглий стіл за участю очільників району, керівників окремих державних установ, представників навчальних закладів та провідних роботодавців.

Про цю подію повідомляє сайт Волинського регіонального центру зайнятості.

До участі у важливому діалозі запросили директора Волинського обласного центру зайнятості Раїсу Кучмук, яка до того ж є депутатом Рожищенської районної ради і про реальний стан справ у районі знає не з чуток. Захід відбувся для з’ясування потреб району в підготовці кваліфікованих кадрів за робітничими професіями в найближчій перспективі, а також для вивчення основних проблемних питань роботодавців та окреслення шляхів їх вирішення.

Відкрили «круглий стіл» голова райдержадміністрації Інна Гайворонська та голова районної ради Андрій Музика. Вони акцентували увагу присутніх на важливості питання своєчасної підготовки кваліфікованих кадрів за робітничими професіями для роботодавців. Адже для того, щоб економіка району стабільно зростала, створювалися нові робочі місця, наповнювався бюджет потрібно звести до мінімуму явище «кадрового голоду».

Продовжила дискусію директор обласного центру зайнятості Раїса Кучмук, яка розпочала з короткого ознайомлення з основними тенденціями на регіональному ринку праці. Вона запевнила учасників «круглого столу», що сьогодні роботодавець для всіх державних структур повинен стати клієнтом №1, якому потрібно сприяти комплексно на всіх напрямках. Адже саме роботодавці створюють нові робочі місця, наповнюють державну скарбницю, допомагають державі забезпечувати соціальні гарантії для населення шляхом своєчасної сплати обов’язкових платежів та зборів до бюджетів усіх рівнів.

- Я особисто завжди виступала і виступаю адвокатом роботодавця, - наголосила директор обласного центру зайнятості. Раїса Євгенівна зосередила увагу присутніх на такому явищі сучасного ринку праці Волині як внутрірегіональні трудові міграції. Такі міста як Ківерці та Рожище – це фактично приміська зона обласного центру, тому відбувається активний процес перетікання професійних кадрів з цих невеликих райцентрів до Луцька. Середня заробітна плата на таких регіональних підприємствах-гігантах, як ТзОВ «Кромберг енд Шуберт Україна», ПАТ «СКФ», ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ АК «Богдан-Моторс» становить близько 8 тис. гривень, на ТзОВ «Модерн Експо» - взагалі понад 10 тис. гривень, тому, зрозуміло, що роботодавці у районах не можуть за цими показниками конкурувати з ними. З однієї сторони, - це добре, що люди мають постійний, стабільний та достойний заробіток в межах країни, а з іншого, – район та місто втрачає значну суму з податку на доходи фізичних осіб. Також слід розуміти, що такі кадри є одними з наймобільніших, найактивніших та найкваліфікованіших працівників, які готові до будь-яких викликів та трансформацій, готові постійно вчитися та вдосконалюватися. Вони, як ніхто могли б працювати на благо району, проте з тих чи інших причин працюють за його межами. Отже, для того, щоб втримати кваліфікованих працівників місцевим роботодавцям все одно слід працювати над підняттям рівня соціальних стандартів на підприємствах, забезпечувати поступове підняття заробітної плати, покращувати умови праці, - підсумувала директор обласної служби зайнятості. Раїса Кучмук закликала бізнес бути соціально відповідальним, адже саме за такими роботодавцями майбутнє.

Про результати опитування найбільших роботодавців району щодо перспективної потреби у кваліфікованих кадрах за робітничими професіями доповіла директор Рожищенського районного центру зайнятості Лариса Вишневська. Вона наголосила: «Анкетування показало, що затребуваними на ринку праці району будуть наступні професії, а саме: верстатник деревообробних верстатів, слюсар з механоскладальних робіт, електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах, столяр, кухар, слюсар з ремонту автомобілів, оператор котельні, тракторист, електрогазозварник, сировар». Лариса Вишневська закликала присутніх роботодавців брати активнішу участь у процесі професійної підготовки кадрів, а саме: відкрито висловлювати свої побажання та вимоги до майбутніх випускників, звертатися із пропозиціями до навчальних закладів щодо коригування навчальних планів та програм з метою їх вдосконалення та адаптації до сучасних умов.

Керівник Рожищенського відділення Луцької об’єднаної державної податкової інспекції Анатолій Кривов’язюк повідомив, що завдяки сумлінним платникам у районі вдалося досягти зростання з перерахування до місцевого бюджету податку з доходів фізичних осіб на 146%. Анатолій Кривов’язюк наголосив на неухильному дотриманні податкового законодавства при здійсненні господарської діяльності та акцентував увагу присутніх роботодавців на легалізації робочої сили та заробітної плати.

Про результати дослідження населених пунктів району, де відсутні робочі місця, проінформувала заступник директора районного центру зайнятості Наталія Стащук. На її думку, цю проблему можна було б вирішити шляхом спонукання місцевого населення до пошуків шляхів самозайнятості, а саме: організації «зеленого» туризму, розвитку народних ремесл та промислів із використанням знань та навиків, які можна отримати ставши слухачем проекту «Зимова агрошкола», що вже багато років організовується районною службою зайнятості.

Директор ТзОВ «Хадеа Стіл Компанія», який є також головою районної організації роботодавців, Володимир Безверхий висловив своє занепокоєння з приводу застарілої матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів освіти, на якій здійснюється підготовка кадрів за окремими робітничими професіями. Також, на думку Володимира Безверхого, рівень викладацького складу, який проводить навчання за давно застарілими програмами та навчальними планами, потребує якісного підвищення. 

- Кількість підготовлених спеціалістів повинна перерости у якість, - переконаний голова районної організації роботодавців.

Представник ТзОВ «Цунамі», одного з найбільших платників податків не лише у Рожищенському районі, а й на Волині, - Ірина Буга акцентувала увагу присутніх на недостатньому, а інколи навіть відверто низькому рівні підготовки випускників, що готують для деревообробної галузі, як професійно-технічні, так і вищі навчальні заклади. Вона також наголосила, що через такий стан справ з підготовкою нових кадрів навіть на їхньому сучасному підприємстві, що виплачує досить високу заробітну плату, нерідко виникають проблеми з підбором персоналу, який приходиться навчати вже безпосередньо на виробництві, затрачаючи при цьому значні ресурси.

 

Коментарі
23 Липня 2016, 01:51
Кучмучка , риг,з Башкаленком касу Яника ділила , до того ж тупа , як валянок. Це говорить про загарбання посад старими плями. ..
23 Липня 2016, 01:55
Таке чудо як ти не може очолювати спілку роботодавців, а рабовласників. Почни сплачувати податки, а не через схеми з центром зайнятості.
23 Липня 2016, 01:58
Хватить дурниці мутить. Про що можна говорити, на території району жодного училища. Це робота Музики за десять років ніочьом. А убога Гайворонська теж хоче заносити під дурника.
23 Липня 2016, 02:00
Давно пора ліквідувати. Скажіть кому вони знайшли роботу?Це паразити на тілі трудового народу.Подивіться яка в центрі рожищенському обстановка.як ім там живеться і зарплати немалі. А прийдеш ждо них то душу тобі вимотають. Кучмучка на тих нарадах одне й теж спме гвандить.Слухати нудно.А що мае робити? Гарно влащтувалася.
23 Липня 2016, 02:19
Будь-ласка.приберіть Райку вже зі сторінки. Ц е фото де тільки нге друкувалося. Райка вийшла в тираж...Давайте щось цікавіше!
23 Липня 2016, 02:24
Ти моральна потвора, моральна недолуга потвора!!! Раїса Кучмук ніколи в регіонах не була - це доконаний факт, подивись її історію діяльності в представницьких органах влади - це раз. Два - кажеш, з Башкаленком касу Яника ділила - це що саме вона з Башкаленком ділила і коли і де і скільки? Ти це все знаєш? Знаєш і мовчиш? Не звіздів би ти, бовдуре, бо скоро питатимуть і з тебе за твою діяльність, знаємо хто ти!!!
23 Липня 2016, 02:43
Дурепо повірся в психіатра. І подивіться від кого балатувалась в 2010 році це опудало.
23 Липня 2016, 02:59
Я сам дивуюсь, скільки Гайворонська буде людей дурити?
23 Липня 2016, 10:52
Рая іди вже на пенсію внуків гляди вже твоє кануо\ло в літа забудь
23 Липня 2016, 18:30
ніногою!!!
23 Липня 2016, 21:02
Що не бачите баба рая переживає другу молодість. Давидюк вроді знову в сім'ю вернувся . Забрала в черговий раз у молодої коханіци. Так що життя налажується, а ви тут лізете зі своїми коментами
23 Липня 2016, 21:08
Якраз пора і ій зайнятися сімею, Така вже в неі доля-забирати і забирати того Давидюка.Спочатку від жінки тепер віж коханки.Бумеранг...
23 Липня 2016, 21:36
совки з червоними деректорами,лапши один одному понавішували та й всі довольні порозходились...
24 Липня 2016, 13:25
Раісі додому.до хати.внукв доглядати і Толіка стерегти від " зальотів".
25 Липня 2016, 14:43
Райка, хороший спеціаліст. Заїдьте в любий районний центр і подивіться які центри зайнятості ми з нею побудували...те що в нас є стосунки не впливає на мої перемоги у тендерах на бувництво....
25 Липня 2016, 14:50
Раїса Кучмук у 2010 році балотувалась від партії "Солідарність жінок України". З регіоналами не звязана ніякою політикою.
26 Липня 2016, 00:54
Серйозна партія , фінансувалася з карману партії регіонів, тобто сателіт. Про що ми говоримо, а зв'язана голосуваннями в обласній раді. Регіон райка, червоний директор.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024