Куди подіти люмінесцентні лампочки та батарейки?

20 Липня 2016, 14:50
3816

Викидаючи сміття помітила, що сусідка пакує пакет з батарейками до загального мішка. На моє запитання: «Навіщо кидаєте разом з іншим сміттям? То ж не можна!»,- знизала плечима, - «А куди їх подіти?».

Ай справді, куди їх подіти? По телевізору не раз показували, що у великих містах є окремі контейнери для збору використаних люмінесцентних ламп, термометрів та батарейок.

Лампочки та батарейки хоч і служать довго, але коли виходять з ладу і їх правильно не утилізувати – наносять великої шкоди довкіллю, особливо якщо викидати їх в загальний смітник. Відсутність системи збору й утилізації цих небезпечних речей є прямим порушенням Закону України «Про відходи».

Стало цікаво, чи є контейнери для таких відходів в Рожищі? У «Дільниці благоустрою» повідомили – поки що не має, бо не має на це коштів.

«З часом воно з’явиться, але зараз окремих контейнерів не має, бо це все впирається в кошти. У міській раді вже давно розглядають і намагаються вирішити питання щодо встановлення окремих контейнерів для пластику. Надіємося, що з часом з’являться контейнери для батарейок та лампочок. Новий закон передбачає переведення будинків в ОСББ, тож більше коштів лишиться на благоустрій міста, тільки тоді можна буде вирішувати таку проблему», - повідомив Юрій Міщук, керівник «Дільниці благоустрою».

Багато що залежить і від культури людей, які вже звикли викидати такі відходи в загальний смітник. У великих містах простіше: там проходять акції, де можна вкинути використані батарейки в пластиковий ящик в звичайному магазині, звідки їх відправлять на переробку. Відбувалися вони і в обласному центрі Луцьку. Втім такі акції швидко закінчуються, і люди змушені накопичувати відпрацьований матеріал вдома, де рано чи пізно виникає питання: «куди його подіти?»

Хочеться вірити, що про навколишнє середовище подбають і громадяни, і влада: люди викидатимуть лампочки і батарейки у спеціально відведені місця, а влада подбає про швидке встановлення спеціальних контейнерів. А поки що подіти батарейки та лампочки нікуди....

 

 

 

Коментарі
20 Липня 2016, 18:19
То куди все таки подіти люмінесцентні лампочки та батарейки?
20 Липня 2016, 18:37
Зверніться до Мартиняка
20 Липня 2016, 19:38
До чого цей ваш коментар? Я реально питаю, що з цим хламом робити, поки спеціальних смітників немає?
20 Липня 2016, 19:44
Як куди? Не має куди. Або вдома тримати поки не поставлять баки, або викидати в Брище
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39