В районі продовжують збирати урожай

19 Липня 2016, 15:10
2863

У районі тривають жнива. До збирання аграрії району мають 15560 гектарів зернових культур, з них – 9620 га - в господарствах населення та 6300 га – в сільгосппідприємствах.

У ТзОВ СП «Гірсам» - потужному виробничому комплексі, що спеціалізується на вирощуванні свиней, зерновий клин цьогоріч сягнув 635 гектарів, повідомляє відділ АПК райдержадміністрації.

Загалом господарство, де утримується близько 5,5 тисячі голів свиней, обробляє понад 2 тисячі гектарів орної землі. Здебільшого, це орендовані паї мешканців Березолуківської, Доросинівської, Любченської та Тихотинської сільських рад. Окрім зернової групи ТзОВ СП «Гірсам» також вирощує кукурудзу на зерно, сою та ріпак. Вже кілька років поспіль це господарство утримує лідируючі позиції в районі за врожайністю. Наприклад, минулоріч зібрали по 62 центри пшениці з гектара при середньому по районі показнику – 34 центнери з гектара.

"Як зазвичай, почали жнива з обмолоту озимого ріпака, площі якого сягнули у цьому році 500гектарів. При обробітку землі намагаємось дотримуватись всіх технологічних вимог, вносимо у грунт як органічні, так і мінеральні добрива, тож цьогорічні посіви, незважаючи на надмірно низьку вологість восени, обіцяють дати непоганий врожай", -  розповідає комерційний директор ТЗзОВ СП «Гірсам» Ольга Воїна.

Неочікувані погодні корективи цьогорічного врожаю спіткали господарство в перші дні липня. Вітер та дощ з градом, що пройшов на цій території позаминулої неділі, зробив свою чорну справу – побив та котовилами провикладав озимий ріпак.

"Після цих непередбачуваних примх погоди ми розуміємо, що нам навряд чи вдасться тепер виконати підписаний з фірмою контракт на постачання обумовленої кількості насіння ріпака", - бідкається Ольга Воїна. – Це форс-мажор, який може призвести до чималих фінансових втрат", - зазначила вона.

На ріпакових посівах, де працювали потужні зернозбиральні агрегати, ми, справді побачили невтішну картину – насіннєві стручки багатьох рослин  розкриті та порожні.

"З технічної сторони ми готові зібрати врожай в найоптимальніші строки та з мінімальними втратами. Керівники господарства постійно дбають про оновлення машинно-тракторного парку. У нас сучасна хлібозбиральна техніка, досвідчені спеціалісти. Ви тільки подивіться на цього красеня з жаткою у 7,3 метра, - показує на жовтого залізного велетня «New Holland» американського виробництва бригадир ТзОВ  «Гірсам» Віктор Андрусь.- А от ризиків погоди не передбачиш.

Задоволені умовами та оплатою праці комбайнери Володимир Опейда, Роман Віннік та Віктор Давидюк. Справно відвозять з поля намолочений врожай Володимир Томчук, Леонід Гринюк та Анатолій Дем’янчук.


 

"Зараз головне, аби не задощило. То й посіви обмолотим, і зерно сухе буде, менше втрат", – міркують аграрії.

Повертаючись з ріпакового лану, проїжджаємо посіви кукурудзи. Цю культуру на зерно не перший рік вирощує Ерік де Вріс у своєму господарстві. В середньому по 100 центнерів з гектара зерна намолочував минулими роками. Нині ж спека та недостатність вологи дають про себе знати: листки у рослин скручені, навіть дещо пожовклі. А от ваговиті колоски тритикале на сусідньому з кукурудзою полі обіцяють дати щедрий врожай. Загалом по району до обмолоту зернових приступили в СВК ім. Ватутіна,  «Зоря», ФГ «Приріст», ФГ «Глинюка»та інших господарствах.

Обмолочено понад 300 гектарів зернових та 200 гектарів ріпаку.



 

Коментарі
19 Липня 2016, 23:25
Гарноі погоди вам.хлопці!!!
19 Липня 2016, 23:28
Чому тут відсутні коментарі? Писаки, що слабо? А це ж святий хліб збирають, без якого й дня не проживеш - це і тема і актуальність.....І найкраще побажання Героям Жнив!!!
19 Липня 2016, 23:39
Ну як? Тут не має кого обсирати, скучно тут от і не коментять
20 Липня 2016, 01:50
Шановні дописувачі-лиходії під ніками "11" та "Експерт", а якщо бути більш точними - Інна Сергійчук і Наталія Клімович!!! Перш за все зрозумійте одну просту річ - усі коментатори на цьому сайті, усі окрім вас двох коханих нікого на цьому сайті не обсирають, як ви собі дозволяєте, державні мужі-діви, висловлюватись і робити. Усі коментатори висловлюють свої думки чи переконання у формі та спосіб доступний кожному окремо взятому коментатору, в силу свого розвитку та виховання і це треба розуміти та поважати. Вас це не стосується, ви якраз усіх та уся обсираєте. Що ж стосується цієї статті - то відсутність коментарів критичного спрямування якраз і свідчить про актуальність теми і її розуміння, достойний стиль написання і подання матеріалу цікаво, окрім одного "але"... Ця публікація, а точніше чорновий матеріал - діло рук людини, яка жодного відношення не має до сайту Район.Рожище. Погано лиш те, що передерто слово в слово, попросту плагіат... Інна Сергійчук та Наталія Леонідівна - або займіться РЕАЛЬНО роботою або шукайте роботу поза стінами на Грушевського, бо не за горами той час коли вас уже не буде в тих кабінетах і вам з вашим підходом до життя буде важко знайти роботу щоб прожити і ніхто вас не згадає добрим словом, точно так як це було з усіма папєрєдніками, спустіться на землю, ділухі, бо насправді ви повний "ЗЕРО".
20 Липня 2016, 02:02
Будьте обережні зі словом "передерто". Працю людини ми поважаємо, а значить поставили посилання на першоджерело: сайт РДА та відділ АПК.
20 Липня 2016, 02:05
Я не Клімович, і не Сергійчук, я взагалі МУЖИК! А написав з іронією до попереднього коментатора. Спитав чо не має коментарів, бо реально не має кого ср***ати з влади, того і не має)) Була б там власть на тих жнивах от то вже б плювалися)
20 Липня 2016, 02:51
А що влада дала для обмолоту чи сама може не доведи Боже з серпами вийшла в поле? Які претензії до жнив як таких? Ніяких!!! То чому ти дивуєшся, МУзИК?
20 Липня 2016, 02:53
Від того, як ви назвете спосіб отримання цієї публікації суть не міняється - не ваших рук творіння, то чому бунтуєтесь? Напишіть самі щось цікаве... Напишіть про простого дядька, який має комбайн і гектари посівів - і буде вам респект і уважуха!
20 Липня 2016, 14:06
Так.дорога редакція не посилайтесь весь час на РДА не робіть ім ведмежу послугу.Бо іх дотичність до жнив нульова! Справді самі зробіть класний матеріал( у вас вийде!) і буде нам що почитати.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024