Рожищани скаржаться: банкам перестали відшкодовувати відсотки по «теплих» кредитах

16 Липня 2016, 17:00
2381

Рожищани почали скаржитися, що держава перестала відшкодовувати відсотки банкам. Багато людей опинилися в неочікуваній ситуації. Про це повідомив депутат райради Олександр Нікончук під час десятої позачергової сесії, і попросив у голови райдержадміністрацій пояснень.

«До мене, як до депутата звернулися люди і повідомили, що перестали відшкодовувати відсотки по «теплих» кредитах. Деякі родини тепер змушені сплачувати повну суму, що дуже накладно і дорого. Людей цікавить: чи це тимчасово? Чи доведеться платити так постійно? Чому програма не працює? Інно Михайлівно, надайте мені відповідь», - звернувся до Інни Гайворонської, голови Рожищенської райдержадміністрації Олександр Нікончук. 

Чиновниця обіцяла надати інформацію. Голова райради Андрій Музика підтвердив слова депутата: справді, з відшкодуванням відсотків є певні проблеми. Видачу «теплих» кредитів тимчасово призупинили, втім причини не пояснив.

Справді, банки з 6 липня тимчасово зупинили видачу "теплих" кредитів на придбання фізособами енергоефективних матеріалів і обладнання з 30-відсотковим відшкодуванням, оскільки державних коштів, передбачених на ці цілі, вистачить для виплати компенсації тільки за кредитами, виданими до 5 липня. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження.

"За попередніми розрахунками, наявного залишку коштів за напрямом "придбання енергоефективних матеріалів і обладнання з 30-відсотковим розміром відшкодування" вистачить для виплати компенсацій за кредитами, виданими до 5 липня цього року. У зв'язку з цим з 06.07.2016 року банками тимчасово припинена видача "теплих" кредитів лише за цим напрямом. В той же час інформуємо, що всі кредити, оформлені до 05.07.2016 року за цим напрямом, підлягають відшкодуванню з державного бюджету", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що з метою забезпечення подальшої реалізації програми Держенергоефективності вже розробило відповідний проект рішення уряду про виділення додаткових коштів на 2016 рік на відшкодування за кредитами на енергоефективні матеріали та обладнання і направило його на погодження до Мінфіну та Мінекономрозвитку. Згідно з повідомленням, видача кредитів за іншими напрямами програми, таким як установка котлів, що працюють на альтернативних видах палива, та видача кредитів ОСББ та ЖБК на придбання енергоефективних матеріалів і обладнання, триває. За даними агентства, в держбюджеті на 2016 рік було передбачено 893,8 мільйона гривень на відшкодування з "теплим" кредитами, що у 3 рази більше, ніж роком раніше.

"Тільки за шість місяців цього року українцями вже залучено майже 954 мільйонів гривень на утеплення. При цьому найбільше коштів, 907 мільйонів гривень, залучено саме на придбання енергоефективних матеріалів і устаткування, за яким надається відшкодування в розмірі 30% від суми залучених коштів, а для субсидиантов - 70%", - йдеться в повідомленні.

 

Коментарі
18 Липня 2016, 12:17
Блін, ну скільки нашому тупому народу треба десятиліть, щоб зрозуміти, що держава це остання інституція на яку можна надіятись. Лізти в кредити, сподіваючись на відшкодування державою відсотків, це те саме, що ввечері позичити гроші явному шахраю повіривши в його запевнення, що завтра зранку віддам. Хоч може і тут більше шансів ніж з державою. Люди, надійтесь тільки на себе і виходьте з того , що маєте ВИ, а не з того , що обіцяє уряд. В нашого народу чи память коротка, чи мозок відсутній.
18 Липня 2016, 14:08
Так держава явно забрехалась.А ми-дуже довірливі.От і маемо те.що маемо...
18 Липня 2016, 20:10
Які довірливі? Наш народ просто жадібний до халяви, нація буратін, як там базіліо співав: "на дурака не нужен нож, ему покажеш медный грошь и делай с ним шо хош." От і в нас все те ж, покрутили халявою і всі рванули, хоч я не думаю, що ті що оформили ці кредити в залишку будуть в мінусах. Все ж таки частину грошей відшкодували.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024