У Рожищенському районі хочуть поставити пам'ятний знак на честь героїв ОУН-УПА

02 Листопада 2018, 10:14
4715

У Рожищенському районі історики хочуть встановити пам'ятний знак на честь героїв ОУН УПА, аби увічнити пам'ять про Визвольний рух в районі.

Про це говорили у вівторок, 30 жовтня, під час круглого столу Клубу краєзнавців Рожищенського району, - йдеться на сайті Рожищенської районної державної адміністрації.

Участь у заході взяли: керівник апарату райдержадміністрації  Жанна Дубчук, директор будинку культури села Рудка - Козинська Марія Сладковська, працівники відділу культури та РД «Просвіта», а також члени краєзнавчого клубу - Леонід Козярчук, Микола ВавренчукРоман Трофімчук.

Ключовим питанням, яке обговорили під час зустрічі – це увічнення пам’яті про визвольний рух в Рожищенському районі та встановлення пам’ятного знаку на честь героїв ОУН УПА.

Краєзнавець Микола Вавренчук провів величезну роботу зі збору інформації про національно-визвольний рух на території Рожищенського району та Волині і видав не одну книгу про учасників національно-визвольної боротьби у Рожищенському районі. Історія говорить про те, що в Рудці-Козинській 4-7 квітня 1942 року відбулася нарада керівників ОУН, за участю Романа Шухевича, Дмитра Клячківського, Миколи Лебедя, на якій прийняли рішення про створення перших збройних загонів Української Повстанської Армії. Тому Микола Вавренчук переконаний, що саме там необхідно встановити пам’ятний знак героям того часу.

Присутні підтримали пропозицію краєзнавця та під час зустрічі обговорили порядок та процедуру увічнення місця пам’яті відповідно до законодавства України.

Нагадаємо, у вересні цього року на базі РД «Просвіта» місцеві історики та краєзнавці згуртувалися, та створили клуб з відродження історії Рожищенського краю, щоб регулярно знайомити мешканців району з новинками літератури про Волинь та населені пункти району, обмінюватись інформацією про учасників національно-визвольного руху на території рідного краю.

Коментарі
02 Листопада 2018, 13:14
Ще треба незабути прапор підняти, курс долара і промисловість.
02 Листопада 2018, 13:17
Поспішайте поки ціни на пальне ще не підвищились, бо будете роверами їздити на урочисті події.
07 Листопада 2018, 15:15
В новому сквері пам'ятник поставили для всіх борців , хто загинув за Україну. Чи ви вважаєте , що упівців не відносяться сюди? Для чого знов щось придумувати і витрачати кошти ?
07 Листопада 2018, 22:08
Уточнюю. Розмова велась про те, щоб встановити інформаційний щит-банер (зразок розроблено) з інформацією про місце проведення наради в квітні 1942року на пункті звязку Лиман-1 , утримувач пункту Іван Петрук. А в перспективі і памятний знак на місці проведення наради. Так що про памятник розмови не було. Ці знаки в перспективі можуть стати елементами у туристичному маршруті по місцях ведення боротьби за Незалежність України.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50