Нове будівництво у Шацькому нацпарку визнали незаконним. ФОТО, ВІДЕО

01 Листопада 2018, 16:31
3740

Журналістка з Рожища Оксана Петрук провела чергове розслідування щодо будівництва в Гушівському хуторі Шацького національного природного парку.

Результати її праці читайте у її новому матеріалі.

Не альтанки! Незаконне будівництво в Гушівському хуторі Шацького національного природному парку побачили та визнали експерти ДАБІ та екологи. Хто відповідатиме і що нині відбувається там, де анонсувалось облагородження, а на практиці виростала приватна турбаза, з’ясовував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

На початку травня 2018-го Шацький національний природний парк в особі директорки Марії Христецькоїпідписав угоду про використання природних ресурсів заповідника з підприємицею Оленою Сулік.

Щоправда, раніше лісову ділянку площею майже один гектар планували надати цій особі у довгострокове користування терміном на 25 років. Для цього тодішній очільник Волинської ОДА Володимир Гунчик у березні підписав відповідне розпорядження. Однак на згаданій території Світязького лісництва Шацького нацпарку, що носить назву «Гушівський хутір», було зафіксовано незаконну рубку дерев і таким чином історія з розпорядженням, як кажуть, випливла на поверхню, викликала суспільний резонанс і трохи завадила перспективним планам.

Отже угодою передбачалося, що Олена Сулік надаватиме послуги з оздоровлення, розваг та рекреації у згаданому Гушівському хуторі з травня до грудня 2018 року. Керівниця парку Марія Христецька стверджувала, що таким чином заповідник залучає інвестиції і що жодного втручання в екосистему вона особисто не допустить.



Тож, коли у квітні розпочались будівельні роботи, в заповіднику вдалися до обману – запевнили, що це облагородження вже існуючої рекреаційної зони силами і власними коштами Шацького НПП. Адже до угоди з Оленою Сулік було ще цілий місяць.

https://soundcloud.com/qbxje0irlltk/marya-khristetska-komentu-budvnitstvo-na-gushvskomu-khutor-shatskogo-natsparku

Те, що усе відбувається під контролем Марії Христецької, підтвердили і будівельники, які працювали на об’єкті 24 квітня.

Після того, як інформація з’явилася у ЗМІ і об’єктом зацікавилися екологи, керівництво парку спробувало перекласти провину на підлеглих – зокрема лісничого Світязького лісництва Олега Шепелю. Саме на нього співробітники волинської Держекоінспекції склали протокол за те, що допустив незаконне будівництво у Гушівському хуторі. У вересні справу про адмінправопорушення розглянули у Шацькому районному суді. Олегу Шепелі вдалося переконати Феміду у своїй непричетності.


Після цього суду на лісничого Олега Шепелю посипалися догани, тож, каже, змушений був звільнитися.

Якщо лісничий не винен, то хто ж відповідатиме? 16 жовтня «Сила правди» звернулася до Державної екологічної інспекції у Волинській області з інформаційним запитом про санкції щодо порушників. Тож 17 жовтня, тобто наступного дня після отримання запиту, Держекоінспекція нарешті склала протокол на директорку Марію Христецьку.


 

Низку приписів від іншої інспекції – архітектурно-будівельної – отримала і користувач ділянки Олена Сулік. Сертифікований експерт зробив висновок, що нові будиночки у Гушівському хуторі – не тимчасові, а капітальні споруди. Адже згідно Порядку розміщення тимчасових споруд затвердженого Мінрегіонбудом, тимчасова споруда, це одноповерхова споруда з легких конструкцій, без фундамента, загальною площею до 30 метрів квадратних, – каже начальник ДАБІ у Волинській області Іван Чуліпа.

Підприємець Олена Сулік у Волинському адмінсуді оскаржила приписи ДАБІ. Проте, запевняє Іван Чуліпа, справа вже в апеляції. «Ми будемо стояти на своєму до останньої інстанції», – каже посадовець.

Згідно того ж таки Порядку, підставою для розміщення тимчасових споруд є паспорт прив’язки. Замовник, який має намір встановити тимчасову споруду,  звертається до відповідного виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної державної адміністрації із відповідною заявою. Паспорт прив’язки підлягає реєстрації з подальшим внесенням  інформації до містобудівного кадастру.

Як «Сила правди»  повідомляла раніше, забудовник, чи то забудовниця Гушівського хутора не зверталася до відділу містобудування та архітектури Шацької райдержадміністрації за відповідними документами.

А що ж Шацький національний природний парк? «Сила правди» поцікавилася, чи розірвано з підприємицею Оленою Сулік угоду про використання рекреаційного ресурсу, у зв’язку з грубим порушенням її умов. Домовленості в силі, – відповіли з заповідника.

Станом на жовтень цього року будівництво справді призупинене, з території Гушівського хутора вивезли бруківку та інші будматеріали. Проте, схоже, затишшя лише до наступного сезону.







Коментарі
01 Листопада 2018, 20:55
Збір компромату уже розпочався.<br/>Аукнеться)))
01 Листопада 2018, 22:05
А ти не боїшс
02 Листопада 2018, 10:05
На рожищенської лісівників. Вони теж не зовсім чесні.
02 Листопада 2018, 20:41
Чула, що ніби лісники грошей обіцяють за компромат на автора?<br/>Жуть, до чого котимось...<br/>Все гроші-гроші...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024