У Рожищі відбудеться мистецький вечір королеви твісту

30 Жовтня 2018, 15:35
2731

У Рожищі відбудеться мистецький вечір, присвячений пам'яті королеви твісту з Волині Хелени Майданець.

Про це повідомляють на сторінці Рожищенської центральної районної бібліотеки у мережі Facebook.

Творчу зустріч організовують у середу, 31 жовтня, у Рожищенській центральній районній бібліотеці о 11:00.

Хелена Майданець – королева твісту з Волині, яка все своє життя присвятила музичній кар’єрі, - пишуть Хроніки Любарта.

Народилась 5 жовтня 1941 року в селі Мильськ, яке тоді входило до Луцького повіту Волинського воєводства. Батьками Хелени (Олени) були православні Філімон та Лідія Майданці. В родині було троє дітей, Хелена була наймолодшою.

Після війни в 1946 році родина переїхала до Польщі в місто Щецін. Музичний талант дівчинка отримала від свого батька Філімона, який був кларнетистом. Саме він навчав доньку музики з дитинства, а на п’ять років подарував їй піаніно. В Щеціні батько через одного місцевого матроса діставав рідкісні зарубіжні платівки і виховував у доньки гарний музичний смак. З дитинства Хелена захоплювалась джазовою музикою Елли Фіцджеральд, Конні Френсіс.

В 1957 році померла матір Лідія, і головною в домі стала старша донька Роза.  

В 1960 році Олена закінчила Ліцей імені Марії Склодовської-Кюрі та місцеву музичну школу. В 1961 році в складі гурту «Кліпси» Хелена виступала як музикант, який грав на органі. Перший дебют як співачки відбувся у 1962 році в щецінському студентському клубі «Пінокіо». В наступних роках дівчина успішно виступила на фестивалях в Сопоті та Ополе.

У 1963 році вийшла її перша платівка. Хелену почали запрошувати з виступами до Швейцарії, Угорщини та Франції. В 1963 році на запрошення директора паризького концертного залу Олімпія, вона вперше поїхала на гастролі до Франції. Під час виступу в залі була присутня Марлен Дітріх, яка пізніше відзначила голос Хелени Майданець.

З того часу її почали називати «королева твісту». Твіст з огляду на час своєї появи був популярним стилем зі швидкими ритмами і нестримними танцями. Твіст – продовження епохи рок-н-роллу.

Про співачку багато писали в французькій пресі, але це не сподобалось тодішньому комуністичному лідеру Польщі Владиславу Гомулці. По поверненню до Польщі, в Хелени на кілька років відібрали закордонний паспорт. В цей час вона співпрацювала з польськими гуртами «Radiowy Zespół M-2», «Czerwono-Czarni», «Niebiesko-Czarni», «Ricercar 64», «Studio Rytm».

Саме тому, коли в 1968 року Хелена поїхала Францію, то вирішила вже не повертатись в Щецін і оселилась в Парижі, де успішно продовжила кар’єру твістової співачки. У кінці 1960-х роках її голосом захоплювались не лише поляки, а й французи, які називали Хелену в пресі як «найпрекрасніші очі Французької Рив'єри» або «королева твісту».

Мистецький вечір Хелени Майданець
Мистецький вечір Хелени Майданець

Коментарі
30 Жовтня 2018, 20:36
Мистецький ВЕЧІР в середу об 11.00 ранку це для кого? Люди на робот,і чи вам для галочки?
31 Жовтня 2018, 01:33
Я б теж хотіла прийти але на роботі.
31 Жовтня 2018, 11:39
Це ж двоюрідна сестра мого дідуся)
31 Жовтня 2018, 19:04
Мені теж шкода, що в робочий час не зможу взяти участі.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром