Я буду першим депутатом, який голосуватиме проти, - Гунчик про виділення коштів на ремонт вулиці Промислова

08 Липня 2016, 18:12

Рожищани просили депутатів виділити кошти з обласного бюджету на ремонт вулиці Промислова. Представники громади на чолі з міським головою В’ячеславом Поліщуком прибули на засідання постійної комісії Волиньради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів у п’ятницю, 8 липня.

Вулиця Промислова знаходиться в підпорядкуванні Служби автомобільних доріг Волинської області. Через те, що вона стала транзитною для вантажівок, що везуть пісок з носачевичівського і крижівського піщаних кар’єрів, дорожнє покриття зруйноване вщент. Приватні будинки покриваються тріщинами. Минулого 2015 року громада вже піднімала гвалт через великовагові авто.

Добилися лише певних обмежень щодо тоннажу і  встановлення відповідних дорожніх знаків. Однак дорога від цього кращою не стала.

Улітку вантажопотік автомобілів збільшився і нині становить 10-15 завантажених авто на годину. Це, здебільшого, КАМАЗи та ЗІЛи.

Ділянка дороги, яка потребує ремонту, має протяжність 2,5 кілометра і, за попередніми оцінками, вартість ремонту сягне 2,5 мільйона, - каже міський голова В’ячеслав Поліщук. Тож, він попросив знайти ці кошти в обласному бюджеті.


Натомість голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик каже, що фінансування можливе лише у співвідношенні 50 на 50 і не інакше. «Якщо питання про виділення коштів на ремонт цієї вулиці винесуть на сесію, я буду голосувати проти. У нас скрізь нема доріг. Виділяти кошти вам буде не справедливо. Адже по інших дорогах теж їздять вантажівки і возять, наприклад, ліс», - резюмував голова ОДА.


 

Проте Рожищенський міський голова каже, що 2,5 мільйона гривень - це половина бюджету міста. Тим більше, що Промислова належить до доріг обласного значення і, по-суті, ремонтувати її належить переважно обласним коштом. Та й інші вулиці, якими рухаються автівки, ремонтують коштом міста і жодного разу не зверталися до області за допомогою.

Тоді Гунчик порадив міському голові, якщо той не знайде коштів у бюджеті Рожища, взагалі заборонити рух вантажівок цією вулицею.

Поліщук зауважив, що рівно рік тому на сесії міської ради прийняли саме таке рішення, однак втілити його не вдалося. Адже, вкотре наголосив очільник Рожища, ставити такі знаки на Промисловій може лише СЛУЖБА АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ ОБЛАСТІ.

Депутат районної ради Юрій Богун нагадав, що автомобілі обминають ями по узбіччю, де лежить газова труба. Тож, якщо не запобігти ситуації, може статися катастрофа. Окрім того, у нього зав’язалася суперечка з членом екологічної комісії, депутатом обласної ради Сергієм Котюком, який є власником піщаного кар’єру в Носачевичах. Юрій Богун переконує, що коли давався дозвіл на розробку кар’єру і укладався договір з Носачевичівською сільською радою про видобуток піску, то йшлося про те, що вантажівки повинні рухатись за межами населених пунктів. Однак, такі маршрути так і не були розроблені. Сергій Котюк, до слова, теж вважає, що дорогу треба терміново ремонтувати залучаючи при цьому кошти з обласної казни.



 

Представники Рожища також обурилися тим, що з міста возять пісок на розбудову Луцька. На цьому заробляють власники кар'єрів, перевізники і ті, хто будує і продає квартири, а ремонтувати дорогу треба знову за кошти містян.

В'ячеслав Поліщук каже, що сума, яку він озвучив, приблизна. Щоб сказати скільки коштів потрібно і який шмат ремонтуватимуть загалом, має бути проект. І його повинна розробити Служба автомобільних доріг. І тільки коли “на руках” будуть конкретні обгрунтовані цифри, можна буде говорити про співфінансування і залучення коштів, наприклад, користувачів надр.

У результаті Гунчик порадив звернутися до нього як до голови ОДА з проханням розробити проект і кошторис ремонту дороги за рахунок власника дороги.