Якщо вкусила змія

08 Липня 2016, 13:00
3427

Літо в розпалі, саме триває ягідний сезон. Люди теплої днини прямують на відпочинок на природу: до лісу чи водойми, або ж намагаються заробити копійчину збиранням ягід. Втім, буває так,  що і заробітки, і відпочинок можуть привести на лікарняне ліжко, ба навіть закінчитися трагічно. Перебуваючи на відпочинку на природі варто пам’ятати, що в хащах та траві вас може чекати небезпека – змії.

 Найпоширенішим їх представником отруйних плазунів у нашій місцевості є гадюка звичайна.


 

Щорічно в центральній районній лікарні трапляються випадки звернення за медичною допомогою пацієнтів з укусом саме гадюки. Що потрібно знати, коли  зустріч з плазунами закінчилась неприємністю. При укусі змії розвиваються такі симптоми:

«В ураженій ділянці з’являється  різкий пекучий біль, почервоніння та оніміння шкіри, набряк м’яких тканин, обмеження рухів у розташованих поряд суглобах. Зазначені ознаки швидко поширюються  на всю ділянку тіла, зокрема на кінцівку (рука, нога). Порушується координація рухів, виникає слабість у м’язах гортані, порожнини рота, язика. Постраждалий не може розмовляти, ковтати, виникає надмірна слинотеча. Розвивається сонливість, дихальні розлади, часте серцебиття підвищується температура тіла, виникає загроза паралічу дихальних шляхів. Шкіра в ділянці рани набуває червонувато-синюшного забарвлення Через 20-40 хвилин шкіра стає блідою, з’являється головокружіння, нудота, блювання, слабкість і гострий пульс, знижується артеріальний тиск, можлива втрата свідомості», - коментує Віктор Редзій, головний лікар Рожищенської центральної лікарні.


 

Затягувати не варто, потрібно негайно звернутися до лікарів. Але першу медичну допомогу постраждалому треба обов’язково надати.

«Перша медична допомога при укусі змії повинна бути надана грамотно, а головне своєчасно. Від цього залежить подальший розвиток патологічного стану, а також життя потерпілого.

Ні в якому разі не варто відразу ж шукати джгут або накладати тугу пов’язку для того, щоб  перетягнути  укушену кінцівку. З укушеного місця необхідно якомога швидше відсмоктати отруту. Найбільш безпечним методом відсмоктування є  використання невеликого скляного посуду, в якому за допомогою прогрівання створюється вакуум. Якщо такої можливості немає, допускається  відсмоктування ротом, однак при умові відсутності  в ротовій порожнині того, хто надає допомогу , ранок, виразок, пошкодженим карієсом зубів. За допомогою такої процедури можна видалити близько 60 відсотків отрути. А це істотно знижує ступінь концентрації отруйної речовини і зменшує ступінь важкості процесу. Після відсмоктування отрути ранку обробляють зеленкою, йодом або спиртом. Потерпілому необхідно дати, якщо є така можливість, гарячий чай або каву. Алкогольних напоїв давати  неможна, - інформує лікар Віктор Степанович.

Після надання першої медичної допомоги необхідно якнайшвидше доставити потерпілого в лікувальний заклад, де нададуть кваліфіковану медичну допомогу. Під час  транспортування в лікарню вкрай важливо повністю знерухоміти кінцівку, яка була вкушена. Якщо укус припав в ногу, то  прив’язують дві ноги разом, якщо в руку, то її можна прибинтувати до тулуба. Взагалі, рекомендується  знерухоміти все тіло. Чим менше рухається потерпілий, тим повільніше  отрута всмоктується». - І наголошує, - Пам’ятайте, правильно і своєчасно надана медична допомога збереже життя і здоров’я людини».

Тож будьте обачними, пам’ятайте, що зароблених в лісі грошей на лікування укусу може забракнути, тож бережіть своє здоров’я, уважно дивіться під ноги та оминайте зустріч з отруйними плазунами десятою дорогою.


 

Коментарі
08 Липня 2016, 21:06
дякую за цікаву інформацію
09 Липня 2016, 12:10
Змістовна інформація. Дякую.
12 Липня 2016, 18:38
На останній фотографії Інна гарно так вийшла...
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром