26 жовтня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

26 Жовтня 2018, 06:50
5763

Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні п’ятниця, 26 жовтня.

Відкривай швидше оченята, з добрим ранком! Пора вставати і робити великі справи, йти до мети  і радіти життю. Нехай ранок буде насиченим і бадьорим, день - щасливим і натхненним, а вечір – теплим і незабутнім.

День ангела святкують: Агафонік, Альфред, Веніамін, Злата, Карп, Микита, Папіла, Трохим.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

26 жовтня  православна церква вшановує:  Іверську iкону Божої Матерi. Мучеників Карпа, єпископа Фіатирського, Папилу, диякона, Агафодора i мученицю Агафонiку (251). Преподобного Венiамiна, затворника Печерського, в Дальнiх печерах (XIV). Мученика Флорентiя (I-II). Мученика Венiамiна, диякона (421-424). Преподобного Микити, сповідника (бл. 838). Мучениці Хриси (Злати) (1795, Болг.). Седмиєзерну iкону Божої Матерi (XVII).

Цей день в історії:

  • У 1636 році  заснований Гарвардський коледж, що став в першій чверті XIX ст. університетом, одним з найвідоміших в США і світі.
  • 1825 року   після восьми років будівництва у США офіційно відкрито канал Ері, котрий зв'язав одне з Великих Озер, озеро Ері, через ріку Гудзон з Атлантичним океаном.
  • У  1861-му німецький винахідник Філіпп Рейс у Франкфурті продемонстрував свій винахід, який він назвав телефоном.
  • 1863-го   в  Женеві утворений Міжнародний Червоний Хрест.
  • У  1900-му   в Нью-Йорку відкрита перша лінія метрополітену.
  • 26.10.1919 - з благословення митрополита Київського Антонія були проведені хресні ходи з нагоди порятунку Києва від більшовиків
  • 26-27.10.1937 - засуджений до розстрілу та розстріляний на наступний день Майк Йогансен, український поет.
  • У 2000 році   компанія Sony почала в Японії продаж ігрової приставки нового покоління PlayStation 2. У США та Європі продаж почався в січні наступного року.
  • 26.10.1938 - Августин Волошин призначений новим прем'єр-міністром Карпатської України
  • 26.10.1972 - помер Ігор Сікорський, видатний авіаконструктор (близько 15типів літаків) українського походження
  • 1888 -го  народився  Нестор Махно -  провідник анархістського руху в 1917—1921 роках. Ця дата знайдена  в  книзі   реєстрації громадського стану Христово-Воздвиженської церкви.

Погода: Протягом усього дня у Рожищі буде триматися хмарна погода. Ніч та ранок пройдуть без опадів. Удень очікується дрібний дощ, який до вечора повинен закінчитися. Посилення швидкості вітру до 15-24 м/с. Температура повітря  від +6°C …  +10°C.

Народний прогноз погоди:  26 жовтня відзначається день пам'яті святого Карпа. У минулі часи цей день називали лазневий побут. На полиці протопленої лазні настоювали у молоці цілющі трави. Цього дня уважно слухали півня. Якщо півень починав співати раніше дев'яти годин вечора, назавтра очікували дощ.

Народний календар: Сьогодні свято, яке було названо на честь Іверської ікони Пресвятої Богородиці, яка на даний момент знаходиться в Іверському монастирі на горі Афон. Вона була написана євангелістом Лукою. Про цю ікону ходить легенда. Кажуть, що в 9 столітті н. е., одна жінка, яка хотіла врятуватися від рук язичників, занурила в море. На дні зображення Божої Матері пролежало кілька століть.

В 11 столітті лик Богородиці був помічений ченцями з Іверського монастиря. Діва Марія попросила преподобного Гавриїла Святогорця піти по воді і перенести ікону до монастиря. Але наступного ранку образ був виявлений над воротами храму. Це відбувалося декілька днів поспіль, з-за чого було прийнято рішення залишити ікону там, де вона сама хоче залишитися. 

Люди дуже поважали і шанували Іверскую ікону. Їй молилися про побутові проблеми і втішення в горі. Також читали молитви з проханням захистити від пожеж і родючості землі. У народі дотримувалися звичаю топити в цей день лазні. Усередину заносили цілющі трави, які заварювали.

Народні прикмети:

  • Граки відлетіли – чекай снігу;
  • Якщо зірки на небі яскраві – на гарну погоду, тьмяні – на дощ або сніг;
  • Налітають зграйками синички і пищать – до холоду;
  • Якщо хмари швидко біжать з півдня, то варто очікувати погану погоду в найближчі дні;
  • Якщо рано вранці заспівали півні - скоро буде потепління;
  • Якщо вранці сонце встає з-за хмар, значить погода буде мінливою.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected]  або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024