25 жовтня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

25 Жовтня 2018, 07:10
4304

Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні четвер, 25 жовтня.

Щиро бажаємо, щоб  життя ваше, як яскрава мозаїка, складалося зі світлих фарб радості, незабутніх подій, а кожен новий день дарував успіх та чудовий настрій! А ще озирніться довкола, можливо, саме в цю мить, поряд хтось потребує саме вашої підтримки. То ж, перефразовуючи велику Ліну Костенко, давайте будемо взаємно красивими.

В цей день відзначають: День маркето́лога — неофіційне українське свято спеціалістів з маркетингу. День народження Національної спілки художників України, яка була заснована 25-го жовтня 1938-го року.  Всесвітній день макаронів.

День ангела святкують: Амфілохій, Андронік, Анфія, Діодор, Домника, Іван, Кузьма, Макар, Мартин, Пров, Тарас, Федот, Феодосій, Ясон.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

25 жовтня  православна церква вшановує: Мучеників Прова, Тараха й Андроника (304). Преподобного Косму, єпископа Маюмського, творця канонiв (бл. 787). Преподобного Амфілохiя, ігумена Глушицького (1452). Мученицю Домнику (286). Святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського (бл. 400)...

Цей день в історії:

  • 1839-й рік — у Манчестері виданий перший у світі залізничний розклад.
  • 1902-го   від виверження вулкану Санта-Марія (Гватемала) загинуло близько шести тисяч чоловік.
  • У   1929-му курс проданих напередодні на Нью-йоркській біржі 13 мільйонів акцій впав на 90 %, що викликало паніку у Нью-Йорку та інших містах світу. Цей день увійшов у історію як "чорна п'ятниця" і став початком економічної кризи, що охопила розвинуті західні держави.
  • 25.10.1993 - померла Марія Капніст, українська актриса, графиня; провела 20 літ в таборах Росії. Належить до роду отамана Івана Сірка
  • 1955 року  в місті Менсфілд, штат Огайо, американська компанія Tappan Company вперше продемонструвала мікрохвильову піч.
  • 1911 - народилася Леся Петлюра, українська поетеса, єдина донька Симона Петлюри.
  • 1825-го   народився Йоганн Штраус, австрійський композитор, король вальсу.
  • 1881-й рік  — Пабло Пікассо, іспанський художник. Пабло Пікассо лишив по собі понад 80 000 робіт (за іншими підрахунками, що не включають малюнків, ескізів, керамічних творів та незавершених робіт — близько 20 000; досі на різних аукціонах «спливають» невідомі, переважно невеликі роботи Пікассо.
  • 25.10.1911 - народився етнічний українець, нащадок примусово виселених до Сибіру селян, Михайло Янгель, розробник ракет СС
  • У  1977 році  народилася   Катерина Серебрянська , українська гімнастка, абсолютна чемпіонка Олімпіади—96.

Погода: Хмарна погода протримається у Рожищі увесь день. Уночі - дощ. Вранці опадів не очікується. Удень дощ піде слабше, а до вечора посилиться. Посилення швидкості вітру до 15-24 м/с. Температура повітря  від +3°C …  +7°C.

Народний прогноз погоди:  У минулі часи наші пращури спостерігали за зірками і за ними ворожили про погоду та врожай. Яскраві зорі обіцяли мороз; тьмяні – відлигу; сильне мерехтіння зірок синіми відтінками – сніг і зміну погоди; а якщо зірки палали – бути вітрам і сухому року.

Народний календар: В церкві 25 жовтня почитали святого Андрона, який був в уявленні народу мудрим звіздарем. Не дивно, що виникло так багато прикмет, заснованих на спостереженні за зірками в цей день Цього дня господині готували кашу, оскільки крупа у селян асоціювалася з зірками, яких було так само багато. Кашу 25 жовтня заправляли олією для дорослих і варенням для дітей. Вважалося, що за кількістю зірок можна визначити, скільки людей живе на Землі. Вірили, що коли людина народжується, то на небі запалюється нова зірка. Зірка, що падала, відповідно, говорила про те, що хтось помер. Дуже боялися комет, вважаючи їх передвісниками неврожаїв, епідемій, війн, смертей та інших нещасливих подій.

А ще 25 жовтня не можна голосно сміятися, оскільки так можна прикликати біду та нещастя. Якщо в цей день  стукали у двері будинку, то не можна було питати «Хто там», аби нещастя в будинок не впустити.             

Народні прикмети:

  • Тьмяні зірки 25 жовтня - до тепла, а яскраві - до сильних морозів. Якщо зірки трохи мерехтять, то, швидше за все, найближчим часом піде сніг.
  • Багато зірок 25 жовтня - чекай доброго врожаю.
  • Вітер дме з Півночі - чекай похолодання, а з Півдня - буде тепло.
  • Поривчастий або слабкий вітер, який постійно змінює напрямок - за прикметами, дуже довго триматиметься похмура погода.

 У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!

Коментарі
23 Жовтня 2019, 23:40
Мені все сподобалося. Дякую.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024