Ляльки-мотанки від майстрині з Любча

06 Липня 2016, 15:10
4502

В Рожищенській бібліотеці для дорослих бібліотекарка з села Любче Алла Антонюк навчала своїх колег з району виготовляти дивовижні ляльки-мотанки.

Охочих було чимало, кажуть, що мати в домі таку річ дуже добре, адже це оберіг людської душі й долі, символ предків, символ Великої Матері, яка створила все суще і береже дотепер народжені нею душі.

1

Ляльки-берегині є незабутнім й неперевершеним українським національним сувеніром, сакральним оберегом для своїх господарів, ну і зрештою, вишуканим подарунком для найвибагливіших поціновувачів мистецтва.




«Лялька-мотанка приходить у наш світ у якомусь образі, створюється з певною ціллю. Її виготовляли із різними побажаннями, наділяли різними символічними значеннями: на щасливу долю, сприяння потаємним бажанням, гармонії людини з природою, на успіх і здоров’я, на добро і злагоду. І обов’язково, ці обереги несуть у собі позитивну енергетику. Мотанка виконується виключно шляхом намотування, не має обличчя і несе в собі тепло людських рук, любов і турботу, з якою створена», - ділиться своїми знаннями Алла Антонюк.


 

Для прикладу, майстриня принесла вже виготовленні ляльки-мотанки та обереги.


 

Є тут і "Травничка" - лялька наповнена пахучими зіллями, яка ставиться поблизу ліжка і виконує роль своєрідного заспокійливого засобу.


 

"Дівоча доля" - раніше її виготовляли дівчата, які хотіли невдовзі вийти заміж, особливістю її створення є те, що коса має бути світлою і довгою, ніби це своєрідний подружній шлях.


 

Серед усього розмаїття виділяється маленький, пузатий "Багачик", набитий зерном і часником, аби гроші водилися і злодії не зарилися.


 

"Коляда", "Веснянка", "Жіноче щастя" - це лише кілька робіт Алли Антонюк.




 

Присутні на заході з цікавістю та захопленням розглядали вироби майстрині, розпитували про техніку виконання робіт. Алла Зіновіївна,  розкриваючи учасникам майстер-класу секрети виготовлення ляльки, радила думати лише про позитивне, щоб зарядити створену іграшку на добро.




 

«Колись жінки виготовляли такі іграшки, виголошуючи різні побажаннями, і таким чином наділяли їх певними символічними значеннями, ляльки-мотанки обов’язково несли в собі позитивну енергетику», - розповідала майстриня.

Тож скориставшись порадами наставниці кожен із новоспечених майстрів намагався вкласти в ляльку берегиню тільки позитивні емоції і через 2 години у них з’явилася своя особлива і не схожа на інші лялька.




 

«Для кожного із нас не тільки потрібно знайти роботу і заробіток. Головне – знайти себе! І я просто впевнена, що процес виготовлення таких оберегів принесе кожному щастя, впевненість та світлу долю», - підсумувала Алла Антонюк.

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024