Громада Храму Преподобного Сергія Послушного, що у Рожищі вперше відзначила храмове свято

22 Жовтня 2018, 16:15
8367

В неділю, 20 жовтня прихожани церкви Преподобного Сергія Послушного Києво-Печерського  вперше відзначили храмове свято.

Багато людей, суботнього  ранку, поспішало до нової церкви, яка заснована в приміщенні старої рожищенської кірхи, адже там вперше відзначали престольне свято. Невелике приміщення для Богослужінь заледве вміщало всіх бажаючих розділити радість спільної молитви.

Божественну літургію очолив Канцлер Волинської єпархії протоієрей Микола Цап, співслужили йому благочинний Рожищенської округи протоієрей Василь Шняк, настоятль храму прп. Сергія Послушливого ієрей Микола Царик, настоятель Свято-Успенського чоловічого монастиря села Сокіл ігумен ієромонах Яків Мільян, настоятель храму Архістратига Михаїла села Рудня Олег Куліш настоятель Петро-Павлівського храму села Берегове Андрій Голуб, настоятель храму Апостола і євангеліста Йоана Богослова села  Уляники  Мирон Цюпа.

По завершенні Богослужіння, у своєму зверненні до священників та вірян Канцлер найперше передав вітання та благословення від Митрополита Луцького та Волинського Михаїла, оскільки той терміново відбув у нагальних справах до Києва і не встиг  приїхати в Рожище.

«Сьогоднішній день є особливим і знаменним для вашої парафії – перше престольне свято. Вірю, що Господь допоможе звести цей прекрасний храм, реставрувати його, а наступні храмові свята ми вже святкуватимемо в помісній церкві.

Кожен із нас має ім’я в честь одного з святих православної церкви. І кожного разу, коли випадає його пам’ять його, ми кажемо, що в нас День Ангела. Ми покладаємо надії на свого небесного охоронця не тільки за земного життя, а й віримо, що коли нам прийдеться повернутися душею до Господа Бога, той святий буде нас супроводжувати і допоможе дати належну відповідь перед Господом, щоб успадкувати вічне життя.

Подібно і кожна церква є посвяченою на честь когось із святих. Якщо глянемо у церковному календарі на 20 жовтня, то там згадується пам’ять Преподобного Сергія Послушного. Вже саме слово «Преподобний» свідчить про те, що він був монахом. Він був в числі перших монахів Києво-Печерського монастиря. А вже інше слово «Послушний» говорить про те, що цей святий відрізнявся, чи не найважливішою чеснотою чернецтва, послухом.

Дорогі браття та сестри, мені сьогодні приємно молитися з вами. Ви маєте намір звести в цьому місці величний храм, відреставрувати його і я дуже радію з того. Коли прийшов сюди, мене зустріла така затишна, домашня церква. Так гарно, душевно співає хор. Молитва є приємною, відчувається, що вона допомагає нам всім підносити свої душі до неба, до Господа Бога.

Небесний покровитель вашого храму, вашої парафії, вашого містечка жив на зламі 12-13 століть, був монахом Києво-Печерського монастиря і за свій послух, за своє смирення удостоївся такої великої пошани - церква згадує його тричі на рік. Його нетлінні мощі знаходяться у ближніх печерах Києво-Печерських.

Хай Господь допомагає вам зробити цей храм гарним, затишним, великим і завжди наповненим. Щоб, приходячи сюди, ви отримували  духовну радість, задоволення і надію на те, що в майбутньому Господь поблагословить вас життям вічним, про яке мріємо на землі. Щастя вам, здоров’я, миру, Божого благословення в день престольного свята. Хай Господь посилає многії та благії роки життя».

Настоятель храму Преподобного Сергія Послушного отець Миколай, також привітав собор духовенства та парафіян з радісною подією і підкреслив, що саме завдяки їхнім старанням храм розвивається. Він поіменно подякував меценатам, які жодного разу не відмовились допомагати церкві.

«Воістину, сьогодні відбувається щось дивне, чого раніше не було, сьогодні возноситься молитва в день небесного покровителя. Сергій Послушний показав нам приклад смиренності та послушливості, він є нашим еталоном,  духовним керманичем великого корабля, який називається церквою.

Воістину, сьогодні весь світ торжествує разом з нами. Тут відбувається те, чого не було багато років, що жило в наших серцях, в наших мріях. Сьогодні тут служиться Божественна Літургія, здійснюється таїнство. Це був дім, але він був забутий. Я споглядаю і пишаюся тим, що люди люблять свій храм, ходять до нього, хочуть, щоб тут було якомога краще.

Сьогодні свято в Рожищі, в наших домівках, куди ми понесемо радість молитви».

Подякував отець-настоятель і міському голові В’ячеславу Поліщуку , який не залишається осторонь потреб церкви, та запросив його до слова.

В’ячеслав Анатолійович привітав усіх зі святом і зазначив:

«Що таке храм? Це місце де звучить слово Боже. А слово Боже дарує нам мудрість, наділяє нас добром, та дарує щастя відчути любов та благословення Господа. А ще допомагає підтримувати в душах любов один до одного. В наш час  мудрість та любов мають бути об’єднуючими. А в цій громаді, дійсно, зародилася любов, любов, повага, мудрість. За рік часу вам вдалося зробити майже неймовірне.

Історично в цій будівлі славили Бога. І сьогодні вона перейшла громаді, яка має можливість відновити храм, його історичну красу, повернути сюди молитву. Я вірю, що цей храм буде окрасою нашого міста. Він відновиться та розквітне разом з нашим містом, нашою Україною».

Маленькі парафіяни, на знак вдячності, подарували священикам квіти.

Хресною ходою священики та віряни пройшли довкола церкви, по завершення якої  Канцлер Микола Цап звершив обряд скроплення свяченою водою, благословляючи храм Преподобного Сергія Послушного, його молоду громаду і усе місто Рожище.




[img]29_hram-sergiia-poslushnogo-rozhishche-32.jpg[/img






















29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024