На будь-який смак: рожищани поділилися рецептами улюблених страв

20 Жовтня 2018, 08:00
9619

20 серпня Міжнародний день кухаря і кулінара (International Chefs Day).

Тож «Район.Рожище» попросив рожищан поділитися з нашими читачами рецептами своїх улюблених страв та десертів.

Вони нескладні та дуже смачні, переконують господині. Тож радимо вам спробувати приготувати ці смаколики.

Також пропонуємо вашій увазі ексклюзивний рецепт від відомого рожищенського фотографа. Його поради неодмінно стануть вам у пригоді!

Смачного!

Ольга Ткачук, інспектор слідчого відділення Рожищенської поліції

«Фаршировані грибочки»

300 гр. печериць, почистити та відділити ніжку. Готуємо фарш: 700 гр свинячого рубленого м'яса, сіль, перець, яйце (можна додати часник чи цибулю), все добре перемішати. Заправленим фаршем начиняємо «шляпки» печериць.

Згодом фаршировані гриби обвалюємо в борошно та збите яйце й смажимо. Підсмажені печериці складаємо у каструлю для тушкування.

Готуємо соус: ніжки печериць ріжемо кружальцями, смажимо на вершковому маслі з цибулею, додаємо спеції. Коли ніжки готові, додаємо сметану, щоб було все рідкої маси. Соус додаємо до печериць та тушкуємо ще 5-7 хв. Подавати гарячим. Смачного!

Наталія Павлючик, власниця салону «Пані» м. Рожище

Торт «Казка»

Тісто: 200 гр масла, 2 ст муки, 4 жовтки, 2 ст. л какао, 1 ст цукру+1 ч л. соди погасити оцтом.

Білкова маса: 4 білки,1,5 ст цукру-збити, лущені горіхи, Сирі коржі розкачувати на деко і змазати білковою масою, посипати горіхами і пекти.

Крем: 2 стакани маку+ 500 гр масла збити + 1ст цукру.

Перемащувати коржі маслом і залити помадкою.

Оксана Банада, власниця торгової точки в ТЦ «Велес» поділилася рецептом, за яким готує кекси навіть її 8-річна донечка Анюта.

«Кекси»

1 ст. кефіру, 2 ст. борошна, 1 ст.. цукру, 2 яйця, 0,5 стакана,  олії, 1,5 ч. л. розпушувача. ДУЖЕ СМАЧНІ!

Мамині помічниці
Мамині помічниці

Оксана Гурова, завідувач відділення інноваційних та соціально-побутових послуг Рожищенського терцентру

«Щасливе серце»

1 відварене серце нарізати соломкою, 1 середню морквину натери та підсмажити, 1/2 б. консервованої кукурудзи. Усе змішати, сіль та перець за смаком, заправити салат майонезом.

Олена Бабушкіна-Оніжук, викладач по класу флейти і сопілки Рожищенської ДМШ

Смачний бісквітний рулетик: 1 банка не вареного згущеного молока; 1 яйце; 0,5 ч.л. соди; 1 ст. борошна.

Приготування: Яйце трішки збити і влити згущене молоко, додати соду, борошно. На пергамент, змащений олією, вилити тісто, розподілити рівномірно. Випікати в духовці 10-15 хв. При температурі 200 градусів до карамельного кольору. Викласти на рушник і згорнути на 2 хв. Згодом розгорнути на хвилину і так чергувати доки трішки не схолоне. Начинка, хто яку любить.

Я збиваю сметану з цукром і сметою. Теплий корж намащую з краю від якого згортала кремом та кладу банан (можна різаний апельсин, ягоди, що більш смакує) і згортаю. Зверху тим самим кремом змащую і посипаю горіхами (або тертим шоколадом, стружкою кокосу, крихтами від печива збитого в блендері). Коржі можна і не скручувати, а викласти у вигляді торта. Смачного.

Олена Войтович, музичний керівник Рожищенського ДНЗ №2

Кролик тушкований в сметанному соусі

Інгредієнти: 1 тушка кролика (1,4 – 1,5 кг), сметана 400 гр, цибуля 2 шт, морква 1 шт, часник 4 зубці, борошно 1 ст. л., лимон ½ шт, лавровий листок 2 шт, гірчиця 1 ч. л., олія, сіль, перець.

Приготування: тушку кролика залити водою з лимоном на 2-3 год. Порізаний часник обсмажити в олії і відкинути, а в олії обсмажити куски кролика до рум’яної шкірки і перекласти в каструлю. Цибулю порізану соломкою обсмажити в тій же олії, згодом потерту моркву, а згодом додати борошно.

Через 2 хв додати ще й сметану, добре все перемішати та додати 400 гр води, лавровий листок, сіль, перець, гірчицю. Довести соус до кипіння, варити на малому вогні 5 хв, помішуючи. Тим часом духовку розігріти до 190 градусів. Соусом залити м’ясо, накрити кришкою та тушкувати 1 год.

Мирослава Мушкевич, завідувачка кафедри практичної та клінічної психології СНУ імені Лесі Українки

Салат «Білий Лебідь»

Яйця варені 5-6 штук, цибуля -1 велика чи дві менші, майонез – 2-3 столові ложки, яблука - 3 більших, сметана – 2-3 столові ложки, голландський сир – 200-300 грамів. На велику плоску тарілку викладаються яйця, цибуля, майонез, яблука, сметана, голландський твердий сир. Все треться на тертці, трішки більшій, як на бурячки.

Тетяна Урбан, Спеціаліст з розробки інвестиційних проектів Копачівської ОТГ

«Оселедець в олії»

4 оселедці або скумбрії розморозити, помити, почистити, вибрати кістки, порізати шматочками. Почистити і порізати 2-3 цибулини. Підготувати маринад: 1 склянка олії, ложка солі з гіркою, без гірки ложка цукру, ложка оцту, 1-2 ложки томатної пасти, спеції на смак. Всі компоненти маринаду змішати і нагріти, помішуючи, щоб сіль і цукор розчинилися. Остудити маринад.

Поки маринад холоне, викласти шарами: шар цибулі, шар риби. Залити все охолодженим маринадом, поставити в холодильник на 1-1,5 доби.  Подавати з тою ж таки маринованою цибулькою, можна прикрасити лимоном і зеленню. Смачного!)

Фотоілюстрація
Фотоілюстрація

Вікторія Гурська, співачка та композиторка

«Брауні» (сирна запіканка з шоколаду і вишеньок)

Шоколад гіркий - 100 г. Олія вершкова - 120 г. Цукор - 150 г. Яйця - 4 шт. Борошно пшеничне - 150 г. Розпушувач (без гірки) - 1 ч. л. Сир (м'який) - 300 г. Ванільний цукор - 1 пакет. Вишня заморожена (без кісточок) - 400 г. Сіль (щіпка).

Приготування: Шоколад поламати на шматочки. Розтопити разом з олією, на водяній парі або в мікрохвильовій печі. 2 яйця і 50 грам цукру збити міксером, додати щіпку солі і ванільний цукор. Для сирного крему - сир змішати з цукром і яйцями (2 шт.), що залишилися. Розтерти міксером до кремоподібного стану.

Якщо сир зернистий, протерти його заздалегідь через сито. У збиті з цукром яйця, додати схололий, розтоплений шоколад, потім розпушувач і борошно. Перемішати міксером, на найнижчій швидкості. У форму з високими бортами, змащену вершковим маслом, виливаємо 1/3 тіста. Розподіляємо за формою. Викладаємо половину сирної маси. Якщо вона густа і не розтікається - розрівняти лопаткою. По сирній масі розподілити половину вишень.

Далі: тісто, маса, вишня, тісто. Тісто намагатися розподілити рівномірно, десь це може не виходити, це не страшно. По верхньому шару, можна зробити «розводи» ножем або дерев'яною паличкою. Випікати 40-50 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці. Готовність перевірити лучиною - вона має бути сухою. Остудити у формі. Смачного!!!

А на вечерю у подружжя Гурських була риба)
А на вечерю у подружжя Гурських була риба)

Катерина Музичук, соцпрацівник відділення інноваційних та соціально-побутових послуг Рожищенського терцентру

«Нечупара»

2 пачки маргарину, 4 стакан борошна, 1 стакан молока.

КРЕМ: 400 грам масла, 1 банка згущеного молока.

Маргарин розтерти з мукою додати молоко, вимішувати тісто поступово додаючи борошно. Готове тісто поставити в холодильник на 30 хвилин. Після чого розділити тісто на 14 частин, сформувати коржі та випікати. Готові коржі перемазати кремом. СМАЧНОГО!!!!!

Тетяна Окуневич, педагог Рожищенської школи №2

Сирно-гарбузовий десерт

Гарбузяче тісто: пюре гарбуза 500 г, 2 яйця, 2 ст. л. крохмалю, 1 апельсин, цукор за смаком. Сирне тісто: 500 г сиру, 30-40 г маку, 2 яйця, 2 ст. л. крохмалю, 100 г цукру. Заливка: 100 г пюре гарбуза, 1 яйце,100 г сметани, цукор за смаком.

Гарбуз почистити та покласти на бляшку, накрити фольгою та відправити в духовку на 40 хв. Коли гарбуз пропариться, зняти фольгу та поставити в духовку на 15 хв. Гарбуз дасть сік, який пізніше використати для заливки. Коли схолоне, перемолоти, до отримання однорідної маси. Як правильно готувати дивіться тут.

Людмила Мосійчук, вихователь ДНЗ села Залісці

«Чарівні баклажани»

2 кг баклажанів порізати шматочками 3-4 см. завтовшки і варити 10 хв у 1 л. води з додаванням 1 ст. ложки солі.

Заправка: 150 гр. олії, 100 гр цукру, 2 ст ложки оцту, 1 ст. ложки солі (можна трішки  менше), 1 головка часнику, великий пучок кінзи, чи петрушки та 3 великі цибулини.

У відварені і охолоджені баклажани (головне - не переварити), додати  заправку з подрібненою  зеленню та цибулею  нарізаною півкільцями. Дати, щоб закуска, трішки  постояла в холоді і можна подавати до столу.

Фотоілюстрація
Фотоілюстрація

Торт  «Наполеон»

Для тіста потрібно  2,5 склянки борошна (можна трішки  більше, щоб можна було розкачувати), 250гр маргарину, 1 стакан жирної домашньої сметани, 1 ч. л. соди і ¼ ч. л. лимонної кислоти.

Готове тісто покласти в холод на годину.

Спекти тонкі коржі, які перед тим, як в духовку покласти, проколоти виделкою в кількох місцях. (Вихід - приблизно 10 коржів, залежно від розміру дека). Доки коржі холонуть, готуємо  начинки  до тортика. Відварюємо  курку, або інше м’ясо, ріжемо тоненькими скибочками – начинка № 1, №2 - смажимо шампіньйони з цибулею, додаємо трішки сметанки  приправу «Весняна зелень», №3 -  варені яйця. №4 – тертий твердий сир.

Збираємо коржі змазавши їх соусом  майонез з часником. І так шарами викладаємо начинки. 1 корж- соус/м' ясо; 2корж/соус/гриби; 3 корж/соус/ яйця; 4корж/ соус/ сир твердий тертий.

Посипаємо  тортик крихтами від коржів, які лишились і зеленню. Сіль та  перець до смаку.

Мар’яна Ящик з Копачівки ділиться рецептом традиційної страви, яку готують у Мостиському районі Львівської області.  Жінка звідти родом.

«Мачка»

М'ясо цілої качки заливаємо водою, солило та варимо до готовності. Відварене  м'ясо дістаємо з каструльки виделкою розбираємо  на маленькі шматочки. (Воду з вогню не знімаємо, вона продовжує кипіти).На сковорідці пряжимо  1 - 1,5 склянки муки.

М'ясо викладаємо назад в киплячу воду,  додаємо лавровий лист трішки олії  -  продовжує  варитися. Пражену муку розводимо з водою і вливаємо  в каструлю з м’ясом,  добре перемішуємо, додаємо спеції до смаку і варимо ще протягом п’яти хвилин. Смакує з пирогами з гречаною начинкою.

Ірина Шипуліна,  Сестра медична стерилізаційного відділення ВОТМО. (обласна дитяча лікарня)

Кексики.

Потрібно:  4яйця, 1склянка цукру, 100гр розтопленого вершкового масла, 5 столових лложок сметани, 2 склянки борошна, 1 пакетик ванільного цукру, 2 чайних ложки розпушувача для тіста.

Приготування: цукор,яйця,ванілін розтерти, додати масло і сметану. Добре збити. Додати муку і розпушувач. Все збити до однорідної маси.

Форму наповнювати на 2/3. Випікати кекси при температурі 200-210 градусів, 20 хвилин

 Вихід - 14 кексиків. Смачного.

Надія Сасовська, вчителька німецької мови Рожищенського НВК №4

Крученики з чорносливом

Інгредієнти: молода яловичина, чорнослив, морква, масло, спеції, вода, сухарі.

  • Відбиваємо м'ясо як на відбивні. Посолити, поперчити.
  • Начинка: чорнослив, соломка моркви і трішки масла.
  • Закрутити.
  • В кип'ячену олію обсмажити в сухарях так щоб не почервоніло.
  • Скласти в каструльку, залити водою, можна покласти ще цілу цибулину.
  • Варити на маленькому вогні, коли закипить, кип’ятити не довше 15 хв.
  • Подавати з зеленню. Смачного)

Мирослава Артеменко, керівник народного аматорського ансамблю «Кременчанка»

Торт «Шоколадний»

Інгредієнти: 3 яйця, 1 склянка цукру, 1 склянка муки, 3 столові ложки какао, 1 чайна ложка амонію,  50 гр. молока.

Яйця збити з цукром, муку змішати з какао, амоній розвести у молоці.  До збитих з цукром яєць додати суміш муки з какао, потім добавити молоко (з амонієм). Випікати при температурі 180 градусів , приблизно 30 хв( готовність перевіряти зубочисткою). Охолодити, розрізати на два коржі і щедро просочити сиропом.

Сироп: 1 склянка цукру заварити з 0,5 склянки води.

Крем: 200 гр. вершкового масла збити з 1 склянкою цукрової пудри і 2 столовими ложками какао, додати 1 столову ложку коньяку. Верх затерти шоколадом. Смачного. Це мій фірмовий торт. Печу постійно. Всім подобається.

Фотоілюстрація
Фотоілюстрація

Олена Шевченко, завідувачка господарством Рожищенського ДНЗ №2

Кекс «Золота осінь»

Склад: 320 гр гарбуза + 100 гр. яблука, 4 яйця + 230 гр. цукру, 100 гр. масла + 100 гр. олії, 10 гр. розпушувача + 4 гр. соди, ванільний цукор, 1 ч. л. кориці, 1 ч. л. імбиру + мускатний горіх, 50 гр. ізюму + 50 гр. горіхів, 300 гр. борошна.

Гарбуз та яблуко спекти та перетерти. Яйця+цукор+масло+ванілін – розтерти. Додати розпушувач, соду, корицю, імбир, мускатний горіх, борошно, ізюм та подрібленні горіхи.

Ірина Воротна, журналістка «Таблоїд Волинь»

«Медові рулети»

1 ст. цукру і 1 ст. штучного меду довести до кипіння. Додати 2 ст. борошна в гарячу суміш. Дати охолонути. Додати 6 яєць. Добре розім'яти і перемішати. Ще 1 ст. борошна. 1 ч. л. соди + оцет + 1 ст. л. сматани - виливаємо в суміш. Виходить 4 рулети. Для крему 0,5 згущеного молока + 200 г масла. Я в середину ще кладу банана. Можна й горіхи, чи хто що любить.

Готові рулети обкачуються в цукрову пудру.

Фотоілюстрація
Фотоілюстрація

І на завершення, як і обіцяли, «ексклюзивний рецепт» від відомого рожищенського фотографа Володимира Ковалюка, який особливо нічого затратного не містить лише – «Тре поїхати на весілля в Закарпаття». Також фотограф прикріпив до свого «рецепту» світлини власно сфотографованих страв.


Посміхайтеся, радійте життю та з любов'ю готуйте рідним, близьким та друзям! І нехай усе у вас вдасться!

Коментарі
20 Жовтня 2018, 18:01
Мммм ,як смачно....Уже біжу на кухню експерементувати....
20 Жовтня 2018, 19:27
Дуже цікава рубрика.Ми не проти,щоб дана рубрика була на постійній основі.
20 Жовтня 2018, 20:37
Краще на весілля потрапити!!! ;-)
21 Жовтня 2018, 02:08
А я приготую сирний десерт від Гурської Віки...сир, шоколад, виненьки - буде смакота
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024