Доросинівська школа відзначила 60-літній ювілей

19 Жовтня 2018, 18:53
130 років тому в селі Доросині відкрили церковно-приходську школу. 7568
130 років тому в селі Доросині відкрили церковно-приходську школу.

130 років тому в селі Доросині Рожищенського району відкрили церковно-приходську школу.

Про це у спільноті Рожищенський часопис.Інформаційний портал в мережі Facebook написав заслужений журналіст України Василь Федчук.

«Ви знаєте, яка школа в нашому районі найстаріша? Це Доросинівська! Вона була, як церковно-приходська, відкрита ще в жовтні 1888 року за кошти сільської громади. Архівні дані свідчать, що тоді в ній навчалося лише 12 учнів. Отже, їй виповнилося уже 130 років. До речі, про це я наприкінці вересня оповів детально на сторінках «Нашого краю», - пише автор.

З нагоди цього поважного ювілею і більш скромного, 60-річчя школи в новому приміщенні, в актовій залі освітнього закладу цими днями відбулася година спогадів.

«Сценарій включав розповіді про людей, які зробили славу своїй Альма-матер та рідному селу. Зокрема, про Володимира Вірного – першого Героя праці за 1951 рік, Василя Стрижевського - багатолітнього керівника місцевого передового в 70-80 роках господарства, Степана Шванса, який написав роман-трилогію про Доросині, Ольгу Куран – ветерана, заслужену вчительку України, підприємців Сергія Троцюка, Леонтія Іванішина та колишнього капітана-директора далекого плавання Миколу Шинкарука – спонсорів багатьох заходів у школі. Зазначу, що Микола Левкович та племінниця Героя Надія взяли участь в урочистостях.

Ще один гість – перший заступник голови обласної ради ветеранів війни й праці Геннадій Гулько подарував музею історії села і школи плакат «Уславлені працею» - про всіх Героїв Волині за післявоєнні роки.

Цей плакат відкриває світлина саме Володимира Вірного. Присутні одностайно підтримали пропозицію назвати одну з вулиць села іменем видатного земляка. Тепер слово за депутатами місцевої ради. Мене особисто тішить, що дирекція школи, а це ЗОШ І-ІІІ ступеня, яку багато літ очолює Ярослав Троцюк, постійно пропагує серед вихованців різних поколінь, а її вже закінчило майже 2900 учнів, славні сторінки Альма-матер. Це хороший приклад для наслідування!», - розповідає Василь Федчук.





Заслужений журналіст України Василь Федчук також навчався в Доросинівській школі
Заслужений журналіст України Василь Федчук також навчався в Доросинівській школі





Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024