Що таке гуманітарна катастрофа?

08 Березня 2022, 15:43
Авторка зображення @nina_dzyvulska 2355
Авторка зображення @nina_dzyvulska

Простою мовою опишу це так. 

На території, які оточили російські воєнні, ще й бомблять авіаударами, немає ліків, продуктів, опалення, води. Тобто люди в пастці, і їм загрожує не тільки смерть від снаряда, але й від зневоднення, відсутності ліків та загострення хвороб. 

У ті міста немає доступу централізованого постачання, тому єдиний шанс – це волонтери, які на свій страх та ризик проїжджають через ворожі блокпости та ночують в полях.

Їжа, медикаменти та питна вода – це життєво необхідні речі.

У березні 2022 року померла дитина в Маріуполі від зневоднення. У місті людям роздають воду з цистерн, які раніше використовували для поливу вулиць.

Які міста зазнали гуманітарної катастрофи? 

Маріуполь, Суми та деякі села Сумської області, Харків та містечка й села Харківщини, низка населених пунктів на Київщині, Херсон. 

Що таке гуманітарний коридор? 

Безпечна зона для перевезення людей та гуманітарної допомоги. У книжках та розумних статтях говориться про ефективність та необхідність, на практиці – для цього потрібно, щоб дві сторони конфлікту цінували людське життя. 

Також «зелений коридор» – це ініціатива, яку підлий ворог може використати для наступу та пропаганди. 

Що таке гуманітарна допомога? 

Якщо говорити по правді – це все, що приносять люди. В Україні немає централізованої системи волонтерства, влада не контролює обіг продуктів. Ви скажете, що це погано? Зараз війна. Тут потрібно цінувати кожну годину та кожну машину. Люди зі старим світоглядом чекають на накази зверху та певні штампи на папері. 

А потрібно використовувати всі можливості доставки до міст з гуманітарною катастрофою. Ми живемо на мирних територіях біля кордону з ЄС. У нас проблем, у разі конфлікту, буде набагато менше. 

Як я можу допомогти? 

Коли приносиш їжу, гігієну або медикаменти, напиши на них, скажи людям, які це приймають, що ти хочеш врятувати свою Україну: «на міста, які хочуть вижити», «українцям, яким зараз важко», «на Суми», «на Київ» і т.д. і т.п.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024