Дубищанин продає олігархам гігантських гусей і королівських павичів

28 Січня 2018, 17:00
9168

Зоотехнік із селища Дубище поблизу райцентру Рожище на Волині Святослав Приходай облаштував на власному обійсті справжню птахофабрику.

Щоправда, замість курей і качок розводить екзотичну птицю – від 15-кілограмових гусей-гігантів до королівських павичів, -  пише «Твій портал».

«20 років відпрацював на птахофабриці у сусідньому селі Носачевичі, – пригадує чоловік. – Із мене, буває, сміються. Бо за гроші, які витратив на закупівлю екзотичних пташенят, міг купити престижну машину. Але техніка мене не вабить, а вабить птиця».

Екзотичну птицю тримав ще до армії. Почав їздити по виставках: Рівне, Львів, Київ, Запоріжжя… З часом почав обмінюватися з любителями з усієї України. Нині має молодняк павичів, 8 гусей порід комогори, хомогори і бійцівські. Найбільший гусак – змішаної комогорської породи з бійцівською – важить щонайменше 16 кілограмів.

«У мене живність живе на природі, я не годую її комбікормом, преміксами та іншою хімією. Виростають виключно на природному кормі. Зрозуміло, що зерно даю», – зазначає чоловік. 

5

Серед павичів, більшість з яких індійської породи, вирізняються королівські чорноплечі. Є повністю білий – альбінос.

«Доросле поголів’я можна годувати, як звичайних курей, – каже Святослав. – Але я в раціон своїх павичів додаю волоський горіх, соняшникове і гарбузове насіння, навіть сир. Бо маю дві корови, то й сиру вистачає. Також на харчі йде кукурудза, пшениця, ячмінь – зерносуміші», – розповів чоловік.

Самки павичів починають яйцекладку на третій рік. Несуть всього від 3 до 7 яєць. Є тут павич-патріарх. Він найстаріший, звуть його Паша. Ніколи не всидить на місці. Полюбляє мандрувати чужими городами. Частенько виходить на автобусну зупинку. Розпушує хвіст і милує випадкових пасажирів. Буває, по дорозі машини зупиняються і фотографуються з павичем. Паша не боїться людей, охоче позує, але в руки не дається.

Своє хобі, яке поступово переросло в професію задля заробітку, Святослав мотивує тим, що полюбляє красу. Зиск вирощувати екзотичну птицю – в тому, що мають надзвичайно цінне м’ясо. Хоча сам птахівник не куштував його.

«М’ясо я не пробував, бо дороге задоволення – зарубати птицю за дві тисячі гривень, – відказує господар. – Про ціни годі й говорити. Екзотика обходиться дорого. Скажімо, королівський павич коштує щонайменше 2 – 2,5 тисячі гривень. Індійські дещо дешевші, але не менше від півтори тисячі. Гуси-гіганти теж не з дешевих.

Якщо звичайна гуска, максимальна вага якої сягає 5 кіло, на базарі продають з розрахунку 50 – 70 гривень за кілограм, то за екзотичні гуси доведеться заплатити по 80 гривень за кіло. Якщо врахувати вагу гусака – від 10 кілограмів, то одна птиця затягне на тисячу гривень. Зрозуміло, що не кожен ладен викласти подібні гроші за птахів».

«Попри високі ціни, проблем зі збутом практично немає, – каже птахівник. – Як на гусей, руанівських качок, так і на павичів. Хто купує? Є люди, які мають усе: величезні маєтки, кам’яні паркани, цілі сади, квітники, клумби, фонтани. І вони хочуть, щоб для звершеної композиції ходив павич із розпущеним хвостом. Скажу, що серед клієнтів є дуже багаті, олігархи. Хоча є й такі, як я –  беруть для душі або для розведення.»

Господар птахофабрики зазвичай збуває гусенят. Їхня ціна – 35 гривень, що лише на 10 гривень дешевше, ніж за пташенят звичайної гуски. Хоча його гіганти виростають у сезон з весни до осені до 10 – 13 кілограмів. Коли ж звичайні гуси – щонайбільше до 3 – 5 кіло.

«На базар птицю не вивожу, бо вся птиця на продаж уже замовлена, – каже Святослав. – Їх забирають безпосередньо з дому».

Успішне розведення екзотичної птиці набуло розголосу. Чоловіка запрошують на семінари з розведення екзотичних і декоративних порід птиці. Скажімо, чотири роки поспіль на прохання районного центру зайнятості птахівник навчає майбутніх підприємців птахівництву в рамках «Зимової школи агробізнесу».

«Не сподівався, що хтось зацікавиться цією справою. Але після перших семінарів в агрошколі пішли дзвінки, щоби дав рекомендації», – зізнається чоловік.

Зазвичай підприємців цікавить розведення фазанів, перепелів, цесарок.

«Без комбікорму перепілки не будуть нестися. Перепелині яйця потрібно використати за тиждень, бо вони швидко псуються», – нагадує птахівник.

Радить розводити цесарки. Їх можна вигулювати, яйце нічим не поступається перепелиним – як за смаковими якостями, так і за користю. І на одне яйце цесарки потрібно 4 перепелиних. Цесарку практично ніякою хімією не годуєш, розпочинає нестися з кінця березня, яйцекладку дає до снігів, до заморозків. І яйце може зберігатися до двох місяців за рахунок дуже міцної шкарлупи.

«Цесарки – дуже волелюбна птиця. Користь від неї чимала. Та й розводити легко», – наголошує Святослав.

 

Коментарі
28 Січня 2018, 23:08
А ще він вирощує дуже велику різноманітність квітів та кімнатних вазонів як для душі так і для продажу.
29 Січня 2018, 16:29
так він такий.сам їсть гречку
29 Січня 2018, 18:08
хто дає право видаляти коментарі
02 Лютого 2018, 09:14
Его павлин Паша залетает к соседям на заборы и дразнит собак до истерики.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024