Найкращий спосіб боротьби з шкідниками в Рожищенському лісі – це бензопила?

30 Червня 2016, 17:00
3900

Нещодавно в приміщенні Рожищенського центру зайнятості відбувся «круглий стіл» за участю головного спеціаліста-державного інспектора ДЕІ у Волинські області Сергія Михальчука, головного спеціаліста відділу агропромислового розвитку РДА Аліни Гризлій, заступника начальника Рожищенського відділення поліції ГУНП у Волинській області Ігоря Ісакова, головного спеціаліста УСЗН РДА Тетяни Кропиви, начальника відділу взаємодії з роботодавцями Рожищенського районного центру зайнятості Вадима Садовського, депутата Рожищенської райради Віталія Ковальчука, голови громадської експертної комісії по проблемних земельних питаннях Олександра Гаврука, провідного фахівця Рожищенського райвідділу УДСНС України у Волинській області Романа Андрієвського, представника Рожищенського відділення Луцької ОДПІ ГУ ДФС у Волинській області Оксани Клімук, директора ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Анатолія Ярмолюка та представників ДП «Ківерцівське лісове господарство».

Ініціював таку зустріч депутат Рожищенської райради, радикал Володимир Потапчук. З його слів, наразі є багато нарікань людей на незаконну вирубку лісу, яка, прикривається під гарною назвою - «санітарна чистка лісу». Тому, нині вкрай важливо обговорити ряд питань, створити групи контролю за вирізкою дерев та максимально залучати екологічну, сільськогосподарську, податкову, поліцію та інші служби до контролю за вивезенням лісу. Також, Володимир Потапчук наголосив, що дуже важливо виявити корупцію,  проблеми та недоліки  в діяльності лісгоспів і  намагатися всіма силами їх усунути.


 

- Якщо ми й надалі сидітимемо склавши руки в результаті отримаємо ліси із двох-трьох дерев та вщент зруйновану екологію, - зауважив депутат. – Тому хочу почути від кожного, а зокрема від представників лісгоспів, шляхи вирішення проблеми, спробувати обговорити подальший план дій контролю цієї галузі та можливість  створення рекреаційних центрів на території лісових масивів шляхом залучення грантів.

Директор «Рожищеагроліс» Анатолій Ярмолюк та головний лісівник із ДП «Ківерцівське лісове господарство» Анатолій Іщук переконували присутніх, що всі рубки, які відбувалися на території  Рожищенського району – були і є законними.

- Так сталося, що рубки, які проводяться, сприймаються людьми «в штики». На території проводяться санітарно-оздоровчі рубки в місцях буреломів або поширення шкідників. На рубку на території Марʼянівки та Носачевич є всі дозволи, лісорубні білети, все як належить. Приїжджали спеціально навчені люди, які визначали хворі дерева. Словом, якщо є в когось питання ми можемо виїхати в будь-яку сільську раду і все показати, і розказати.


 

Тобто, зі слів лісівників, жодних занепокоєнь у людей бути не має, адже все йде законним шляхом. Однак, як зауважив Сергій Мельничук, часто-густо санітарні рубки переходять межі дозволеного і займають набагато більшу частину. Присутні підкреслили й те, що за лісом вже давно немає належного догляду, не створюються рекреаційні зони, а лісовий потенціал використовується мало. Тобто, лісові квитки видаються вкрай рідко, а збір ягід, грибів та заготівля березового соку вже стали своєрідним бізнесом.

Обговорювали за «круглим столом» ще одне болюче питання – заліснення. Проте, чомусь як такого заліснення на території Рожищенського району немає. Не приживаються?

Анатолій Андрійович розповів присутнім про свою співпрацю з юними дослідниками із Крижівської школи, які надають лісництву допомогу по заготівлі насіннєвого матеріалу. Тож з радістю б сприйняли проявлену ініціативу і від інших ЗОШ.

Питання щодо рекреаційних зон теж не оминули присутні. На жаль, як зазначив Анатолій Ярмолюк в його угідді наразі відпочинкових зон немає. Лише в Мар`янівці працівники Стохідського лісництва та місцеві жителі облаштували новий рекреаційний пункт «Мар’янівський двір». Проте, лісівники не заперечують якщо громада долучиться до їх виявлення та створювання. На завершення теми гості із сусіднього Ківерцівського району поділилися із Рожищенськими колегами досвідом у залученні іноземних грантів задля облагородження відпочинкових територій в лісі.

Словом, зустріч пройшла досить продуктивно. Обговорили ряд проблем, обдумали і шляхи їх вирішення. А Володимир Потапчук, закликає громадськість не бути байдужими до навколишнього середовища, приймати активну участь у контролюванні процесу вирубки лісів, бо, як зазначалося, найкращий спосіб боротьби з шкідниками – бензопила, приведе нас до екологічної катастрофи.

- Це лише перша нарада, надіюсь, що ми зберемося ще не раз, але прошу Вас усіх бути небайдужими до незаконних вирубок, крадіжок деревини, незаконних пилорам, підпалів лісу, вивезення сміття, та незаконних дій лісівників, посадових осіб або громадян, - закликає депутат райради від радикальної партії Олега Ляшка. - В разі виявлення таких фактів, прошу телефонувати 0502956545 Володимир, або надсилати факти злочинну на електронну пошту (в.т.ч. фото) [email protected].


 

Коментарі
30 Червня 2016, 21:13
"ШО НЄБУДЬ!"
30 Червня 2016, 21:50
Не що небудь, а боротьба за збереження наших зелених легень, ресурсів захист від "державної охорони" лісу.
30 Червня 2016, 21:52
Керівництво управління очолює пройдисвіт злодій хапуга і подібних йому зібрав навколо себе!
01 Липня 2016, 01:44
а кого я знову обідив прросто того піарщика назвав своїми словами. чого як я пишу про інших ви комент залишаєте а тут ні, ви продались хабарям
01 Липня 2016, 10:09
Хто такий цей Потапчук, що він ставить усіх по стійці струнко??? Він ображний за те, що його не обрали заступником голови райради??? Так хто такого недоумка буде обирати? Хабарник!!!
01 Липня 2016, 14:26
Потапчук це клоун з районної ради. На його виступи потрібно йти коли сесія, справжній аншлаг. Це ж треба таке чудо обрати
01 Липня 2016, 19:23
Всі радикали клоуни.
02 Липня 2016, 11:52
Потап це мій любімий радикал. Так тримати
19 Липня 2016, 00:23
Всі кЛОНИ-БЛАЗНІ !!!!!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024