Які зміни відбулися в субсидіюванні населення в 2015-2016 роках

24 Червня 2016, 08:00
1868

Через підвищення вартості комунальних послуг в Україні значно збільшилася кількість громадян, які отримують субсидії.

У 2015 році урядовці значно спростили порядок нарахування компенсацій, що дало змогу більше 5,5 млн українців отримати допомогу. Про це наголошують у Мінсоцполітики, підбиваючи підсумки минулого та готуючись до наступного опалювальних сезонів. 

«Новий механізм нарахування субсидій значно спрощений та передбачає індивідуальний підхід щодо розрахунку розміру субсидії, який здійснюється окремо для кожної сім’ї і залежить виключно від доходів. Це означає, що заможні споживачі платитимуть за себе самостійно, а люди з меншим доходом будуть отримувати підтримки з держбюджету», - нагадує директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Як пише Domik.ua, відтепер не потрібно їздити до районного центру, щоб оформити субсидію. Це можна зробити у селищній раді.

Субсидія призначається на 12 місяців , а не на півроку, як було раніше. Вона автоматично перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв.

Уряд скасував обмеження щодо наявності у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не мають офіційної зайнятості і не перебувають на обліку як безробітні. Якщо дохід для працездатних осіб менший від прожиткового мінімуму, для розрахунку субсидії береться сума прожиткового мінімуму . Для громадян, які одержують стипендію або соціальні виплати, під час визначення сукупного доходу враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат. Субсидію мають можливість отримати навіть ті, хто орендує житло .

Також Віталій Музиченко розповів, що до Міністерства продовжують звертатися громадяни з проханням роз’яснити ті чи інші аспекти порядку нарахування і призначення субсидій. Тож Мінсоцполітики вважає за необхідне нагадати основні його положення.

 

1. Кому призначається субсидія

Субсидія призначається одному із членів сім’ї, який зареєстрований у житловому приміщенні. Субсидія також може бути призначена особам, які орендують житло на підставі договору найму (оренди) житла.

Право на отримання житлових субсидій мають сім’ї, у яких розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

 

2. Куди подаються документи

З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до органу  соціального захисту населення за місцем реєстрації.

У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами для призначення субсидій здійснюютьуповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.

 

3. Перелік документів для призначення житлової субсидії:

Заява (за встановленою формою);

Декларація про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

 

4. Порядок розрахунку обов’язкового платежу:

1) розраховується середньомісячний дохід сім’ї на одну особу за попередні 6 місяців (сукупний дохід сім’ї за попередні 6 місяців ділиться на кількість осіб, які входять до її складу, та ще на 6 місяців).

2) визначається обов’язковий відсоток платежу (середньомісячний дохід на одну особу ділиться на прожитковий мінімум ( з 1 травня 2016 року  – 1399 грн) і на базовий коефіцієнт 2, після чого множиться на базовий коефіцієнт 15%).

3) розраховується розмір обов’язкового платежу (обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід сім’ї).

 

5. Розмір субсидії

Субсидія = розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг -  розмір обов’язкового платежу.

 

 

Коментарі
24 Червня 2016, 14:55
Як то які зміни? Знову жиди намахали народ!
24 Червня 2016, 18:12
У Вас трошки застаріла інформація на рахунок прожиткових, з 1 травня 2016 нові зміни до порядку призначення субсидій, наскільки відомо береться для не працездатних не один прожитковий мінімум, а два!
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024