На Волині запровадять електронний облік лісосировини

21 Червня 2016, 13:26
1386

Аби боротися із тіньовою економікою, представники влади Волині хочуть ввести електронний облік використання сировини лісу – грибів, ягід та деревини. Окрім цього, обіцяють вести ретельний облік й реалізації дарів лісу.

Про це під час оперативної наради сьогодні, 21 червня, повідомив голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, повідомляють Волинські новини.

З його слів, головною проблемою екологічної галузі Волині є незаконне виробництво деревного вугілля на території області.

«Незаконний бізнес на Волині існував й продовжує існувати. Щодо варіантів вирішення болючих питань, зокрема щодо нелегальної вирубки лісів, я звернувся до екологічної інспекції області. Разом із тим минулого тижня підписав низку розпоряджень, пов’язаних з впорядкуванням вирубки лісів», - зауважив очільник області.

Він наголосив, що, згідно із розпорядженням, на території Волині заборонена будь-яка вирубка лісу без погодження цілою низкою управлінь, зокрема лісомисливського господарства, екологічної інспекції та іншими структурами влади.

«Таким чином поставили під відповідальність усіх, хто має відношення до погодження й охорони документів, у тому числі питання, пов’язані з санітарними дозволами. Не може лісничий на місці за згодою та підписом лише двох своїх працівників прийняти рішення про вирубку лісу. Якщо розпорядження не будуть виконувати, розмова з тими, хто порушує розпорядження буде в правоохоронних органах», - додав Гунчик.

Окрім цього, губернатор Волині повідомив про введення системи електронного обліку використання сировини лісу, в тому числі й облік реалізації.

«Я розумію, що одними адміністративними заходами тіньову економіку на Волині не зламати, але на першому етапі потрібно вибудувати відповідну структура дій. Пропоную головам районних адміністрацій та районних рад в тих районах, де є проблеми з використанням лісових ресурсів – дерева, грибів, ягод, під час оперативних нарад довести до відома всіх виконавців розпорядження, забезпечити їх реалізацію та контроль за виконанням. А екологічній інспекції наказую скоординувати дії між правоохоронними структурами і місцевою владою», - резюмував Гунчик.

До слова, нещодавно громадські активісти та екологи заявляли, що 80 % планових санітарних рубок Волинських лісів – незаконні. «На Волині цього року заплановали 288 тисяч кубів санітарних рубок, це збитки завдані державі більш ніж на 140 мільйонів гривень», - переконують занепокоєні представники громадськості.

Зауважимо, 25 травня факт підозрілої лісозаготівлі виявили активісти партії «Зелений тризуб» у Ківерцівському районі Волині. До слова, за минулий рік волинського лісу вкрали більш як на 2 мільйони. Так, у 2015 році понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів рубок. За фактом відкриті кримінальні справи.

Нагадаємо, нещодавно Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства запевняло, що уся деревина, яку заготовляють та реалізовують державні підприємства, маркуватиметься. Як розповів тоді керівник ВОУЛМГ Олександр Кватирко, це допоможе ретельніше контролювати законність вирубування лісу.

Натомість деякі лісівники Волині висловили сподівання, що таке «нововведення все ж виведе роботу лісогосподарств у законну площину, а не лишиться показовою демонстрацією прозорості»

Коментарі
21 Червня 2016, 17:48
А радикали щось та мололи на сесії про ту санітарнісь і ще десь бачив фотки...
22 Червня 2016, 01:51
не мололи а говорили
29 Червня 2016, 20:11
Та таки мололи...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024