Щоб ягоди були в користь

16 Червня 2016, 08:00
2467

Поласувати смачненьким люблять усі. Та з початком літа різко зростає число випадків алергії і дерматитів у дітей і дорослих. Причина цього – необмежене споживання ягід. Про те, як ласувати ягодами без шкоди для здоров’я, пише zdorovia.com.ua.

Алергія може проявитися свербінням, печінням в роті, першінням в горлі, чханням, блювотою, болями в животі, діареєю, набряками, а також анафілактичним шоком. При перших симптомах необхідно звернутися до лікаря. Найчастіше алергія на ягоди буває у дітей до 3-х років (їх ферментні системи ще не дозріли), літніх людей і тих, хто має хронічні захворювання ендокринної системи та шлунково-кишкового тракту. Найбільш алергенні полуниця і садова суниця, менш - малина, смородина, аґрус, чорниця, ожина, черешня, вишня.

Дітям першого року життя не варто давати ягоди. Можна давати їх тільки у вигляді соку, починаючи з декількох крапель. Якщо проблем немає, можна підгодовувати протертими ягодами, починаючи з 1/2 чайної ложки в день, поступово збільшуючи порцію. Але навіть при найменших симптомах алергії ягоди слід виключити з меню.

Людям, які мають проблеми зі здоров’ям, краще їсти ягоди у вигляді компоту, киселю, суфле, желе. Так продукт краще засвоюється, а алергенні властивості зникають. Як дітям, так і дорослим потрібно вводити ягоди в раціон порціями (150-250 г за раз). Перед їжею ретельно вимийте ягоди, а потім замочіть в 2% розчині харчової соди на 15 хв. Після чого кілька разів промийте. Це очистить продукт від яєць гельмінтів і хімікатів, рекомендує лікар.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024