Реформування освіти: погляд з середини

06 Червня 2016, 18:00
4410

На часі питання реорганізації та закриття малокомплектних шкіл. В районі таких 10.

Кореспондент Район.Рожище споробував розібратися у цій ситуації.

Ще не вщухли суперечки у селах Квітневе, Немир та Іванчиці. Саме у тих населених пунктах найбільше протестують і намагаються не допустити реорганізацію батьки та вчителі.

Зрозуміти їх можна. Приміром у Квітневому нове, добротне приміщення, і всього лиш нестача у двоє дітей. Як відомо, суть нової реформи в тому, що реорганізації чи ліквідації підлягають ті школи, де менше 25 учнів, але мало комплектність класів, а це менше 5 учнів в одному – теж «підштовхують» школу до реорганізації. Втім, в Рожищенській РДА у школі села Квітневе цій проблемі пообіцяли зарадити силами влади і громади.

«Ми намагаємося зберегти школу. Багато дітей відвідують школу у сусідньому селі. Тепер директор та громада переконують батьків, щоб діти ходили до Квітневого. Є також переселенці, їх також переконують, щоб діти відвідували цю школу. Якщо класи укомплектуються – школу закривати ніхто не буде», - констатувала голова РДА Інна Гайворонська під час засідання комісії райради з питань депутатської діяльності, правопорядку, охорони здоров’я, гуманітарних та соціальних питань.

школа с. Квітневе
школа с. Квітневе

школа с. Квітневе
школа с. Квітневе

школа с. Квітневе
школа с. Квітневе

 

Подібна ситуація і в селі Немир, її мають намір перевести у статус початкової. Протестують і батьки, вчителі.

«Школа доглянута, минулого року поставили нові вікна, є котел на тверде паливо. В школі навчається 30 учнів, з наступного року буде 32. Щороку кількість учнів буде збільшуватися» - повідомила Галина Нікітіна, директор школи села Немир.

До того ж батьки і вчителі не можуть збагнути, яким чином держава зекономить, якщо доведеться організувати проїзд учнів, відкрити групу продовженого дня, організувати супровід дітей педагогом під час перевезення, адже це додаткові витрати.

В РДА пообіцяли, що питання школи в селі Немир не закрите, якщо буде можливість, то і її будуть намагатися доукомплектувати.

Є в районі школи, які попри протести батьків та освітян все ж таки закриють. Утримувати їх не рентабельно, та і перебувати дітям там небезпечно. Приміщення таких шкіл побудовані ще за часів "царя Гороха" і от-от завалиться.

школа с. Вишеньки
школа с. Вишеньки

школа с. Вишеньки
школа с. Вишеньки

школа с. Єлизаветин
школа с. Єлизаветин

 

Стіни «доїдає» грибок, зимою опалюється грубкою, дошки на підлозі прогнили, спортзалу не має. То про яку якість освіти можна говорити? Чимало батьків, аби уберегти своїх чад від попадання штукатурки в голову давно спровадили до «людської» школи. Та і не личить державі, яка прямує в Європу демонструвати совдепівські умови та якості освіти.

школа с. Кроватка
школа с. Кроватка

школа с. Кроватка
школа с. Кроватка

школа с. Кроватка
школа с. Кроватка

 

Якщо подумати добре, то значить є комусь і вигода від функціонування малих шкіл…

«Суть в тому, що якщо в класі не має 5 учнів, то школа зобов’язана перевести цей клас на індивідуальне навчання, уроки ні в якому разі не повинні проводитися в школі. Тобто вчитель, повинен проводить уроки на дому, у кожного з учнів. Раніше на такі «привілеї» мали право лише діти з обмеженими фізичними можливостями. Математика проста: якщо в класі 4 учні, то вчитель отримує по 5 години на кожного. 4 множимо на 5 виходить 20 годин. Таке собі репетиторство за державний кошт в кращому випадку. В гіршому – один урок таки проводиться в школі, в класі, попри заборону, втім зарплату педагог отримує як за 5 години. Тож набігає чимала зарплата, - розповідає Інна Сергійчук, заступник голови РДА, - Щоб припинити порушення і зловживання, та закрити нарешті аварійні школи і придумали реорганізацію, адже населені пункти, де можливий доїзд до школи – суттєва економія. До слова, у деяких школах витрати на одного учня подекуди склади 30 тисяч гривень в рік, тоді як затверджена норма – трохи більше 8 тисяч. В основному, прогнозовано, що добиратимуться учні рейсовими автобусами на невеликі відстані, крім того учнів возитимуть як і раніше шкільні автобуси. Цього року плануємо закупити ще один. 

«Власне, якщо громаді все ж таки і вдасться відстояти школу, то фінансуватися за кошти державної субвенції вона вже не буде. Такі витрати перекладаються на місцеву громаду. Однак, виділити 160 тисяч гривень з бюджету сільради, приміром, на утримання школи в селі Вишеньки, - не під силу», - розповіла Інна Євгенівна.





 

Питання реорганізації шкіл ще не закрите. Депутати вирішили на власні очі переконатися що, де і як. Вже 6 червня новостворена депутатська комісія вирушить в подорож Рожищенськими школами. Обранці громади зустрінуться з батьківськими комітетами та дирекцією шкіл, зважать, і щось таки вирішать. Втім, яким буде вердикт: яка зі шкіл продовжить свою роботу, а яка все ж таки припинить своє існування – покаже сесія.

школа с. Берегове
школа с. Берегове

школа с. Берегове
школа с. Берегове

 

Коментарі
06 Червня 2016, 21:31
Та перевіряйте вже написане і вчіть рідну мову!<br/>Тавтологія вже замучила!
06 Червня 2016, 23:26
дуже гарна школа в с Квітневому!!!!!!!!!!!!!
07 Червня 2016, 11:39
що то за липова бухгалтерія
07 Червня 2016, 15:50
Нарешті ми дочекались інформації про реальну картину справ в освіті
07 Червня 2016, 18:00
Нарешті весь район в змозі побачити до чого довели освіту в районі. Масюк досить красти , гарну хату побудував, прозвітуй де взяв...
07 Червня 2016, 18:01
Та тут не Масюк - деректори шкіл!!!!!
07 Червня 2016, 18:04
А хіба якість освіти залежить тільки від побутових умов. Коли я ще вчився це були звичайні умови, а от цікаво було вчити в вчителів які мали свій підхід до предмету.
07 Червня 2016, 18:05
Гайворонська так заявила, ніби вона вирішує, що сесія вже не потрібна?
07 Червня 2016, 18:10
Ганебно коли не обдумати без необхідних ресурсів закрити школи та ще це назвати реформою? Схаменіться горе-керівники
07 Червня 2016, 18:12
Вся реформа в нових приміщеннях?
07 Червня 2016, 18:16
Дайте розрахунки по утриманню чиновника в відділі освіти або адміністрації можливо теж потрібно закрити ^реформувати^?
07 Червня 2016, 18:18
На вулиці 21 вік. Та тут коментарів не треба. З першого вересня діти де нема 5 учнів в класі будуть сидіти дома і чекати вчителя. Це не нормально, дітям треба колектив. Батькам треба думати як дітей довести до нормальної школи і влада про це розказує і каже що готові довозити. Тут головна проблема у вчителях, які зарплати немалі бояться втратити. А депутати ради хочуть реклами.
07 Червня 2016, 18:31
Чому діти будуть сидіти вдома? Нехай твої господарі шукають кошти на навчальний процес
07 Червня 2016, 18:38
Які господарі??? Подивіться люди статтю 14 закону &quot;Про загальну освіту&quot; тут: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/651-14?nreg=651-14&amp;find=1&amp;text=
07 Червня 2016, 18:43
Подивіться люди статтю 14 закону &quot;Про загальну освіту&quot; тут: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/651-14?nreg=651-14&amp;find=1&amp;text=
08 Червня 2016, 00:09
Держслужбовці ліпше б не за коментарями слідкували, а чесно говорили з людьми
08 Червня 2016, 01:56
Все як завжди, владі треба закрити школи, щоб зберегти гроші собі на більші зарплати.
08 Червня 2016, 17:35
От за &quot;царя Гороха&quot; і будували, і навчали, а теперішня влада - а її ой розвелось- тільки руйнують, називаючи &quot;реформа освіти&quot; і про своє збагачення піклуються .........
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024