Рожище: просять, повідомляти про всі випадки захворювання і раптової загибелі свиней

17 Липня 2018, 14:48
6020

У Волинській області знову виявили африканську чуму свиней.

Цю небезпечну інфекційну хворобу, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними враженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.

Африканська чума свиней на даний момент зареєстрована в Любомильському районі, де в кінці червня була відмічена на території РО «УТМР» Замлинського лісництва в урочищах «Заказник» та «Вільшина» загибель диких свиней на кордоні з Республікою Білорусь і на даний час ведуться всі карантинні заходи ліквідації хвороби .

Що потрібно знати про АЧС:

  • Вакцини від африканської чуми свиней немає!!!
  • Заражені свині не лікуються, їх відстрілюють, а потім спалюють.
  • Вірус дуже агресивний, довго зберігається навіть взимку при мінусовій температурі і у тілі мертвих тварин. Легко переноситься.
  • Годувати свиней продуктами тваринного походження заборонено!
  • Людям вірус ніякої шкоди не несе, окрім збитків за знищену худобу.

Що станеться, якщо буде введено карантин:

При появі у господарстві африканської чуми свиней на нього накладається СУВОРИЙ КАРАНТИН, а все свинопоголів’я знищується безкровним способом. Трупи тварин, гній та залишки корму, а також малоцінні предмети догляду спалюються, залишки змішують з вапном і закопуються. Приміщення та території ферми дезінфікують гарячим 3%-ним розчином їдкого натрію, який також добре діє проти вірусу АЧС, чи 2%-ним розчином формальдегіду. На відстані 10 км від виявленого неблагополучного господарства – перша неблагополучна зона – абсолютно всі свині підлягають забою із подальшою переробкою м’яса. Карантин з господарства знімають через 30 днів після забою всіх свиней, а певні обмеження зберігаються протягом 6 місяців, завезення нового поголів’я дозволяється не раніше, ніж через 1 рік після зняття карантину.

Занесення африканської чуми свиней у господарство пов’язане з великими втратами, яких можна уникнути, дотримуючись обов’язкових норм збереження епізоотичного благополуччя.

Для цього важливо і необхідно:

  • Не допускайте сторонніх осіб, особливо з районів, де помічено чуму, в своє господарство.
  • Свиней утримуйте тільки у свинарниках та хлівах без вигулу і контакту з іншими тваринами.
  • Не можна годувати свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без проварювання. Купуйте корми лише промислового виробництва або проварюйте їх при температурі не менше 800С перед згодовуванням.
  • Проводьте обробку свиней і приміщень один раз на 10 днів проти комах (комарів, ґедзів, кліщів, вошей, бліх), постійно знищуйте гризунів.
  • Не здійснюйте подвірний забій і реалізацію свинини без проведення передзабійного огляду і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса і продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.
  • Не купуйте живих свиней в місцях несанкціонованої торгівлі без ветеринарних супровідних документів, не завозьте свиней і продукцію свинарства з інших регіонів без узгодження з державною ветеринарною службою.
  • Обов’язково надайте поголів’я свиней для ветеринарного огляду, вакцинації (проти класичної чуми свиней) і інших обробок, що проводяться ветеринарними фахівцями.
  • Не викидайте трупи тварин, відходи від їх переробки на звалища, узбіччя доріг, не закопуйте їх на своєму городі або іншій земельній ділянці. Не намагайтеся переробити м’ясо загиблих або вимушено забитих свиней – це заборонено і може привести до подальшого поширення хвороби.

Районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області повідомляє, що ринок для продажу живих тварин (в т.ч. свиней) в м. Рожище відсутній. В зв’язку з нестабільною епізоотичною ситуацією щодо африканської чуми будуть проводитись рейди мобільних груп для виявлення місць несанкціонованої торгівлі живими тваринами.

Про всі випадки захворювання і раптової загибелі свиней НЕГАЙНО ПОВІДОМИТИ Рожищенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області або дільничного лікаря ветеринарної медицини.

Телефон: 068-985-76-41.

Коментарі
17 Липня 2018, 18:18
Ау, дайте воду, бо в нас в гуртожитку такий сморід!!!!!!!!!!
17 Липня 2018, 19:10
самі накакали - самі і нюхайте!
17 Липня 2018, 22:38
Де вода?? Що за фігня???
17 Липня 2018, 23:39
совість би мали.відключили воду без попередження.
18 Липня 2018, 13:06
Дайте воду!!!!!
18 Липня 2018, 13:18
Як у тій пісні: "Вода у відеречку, братику, вмийся. Рушник на кілочку, братику, втрися..." :)
19 Липня 2018, 02:24
а як ветиринарна медицина дивиться на те що в центрі Рожища разом з шкільним приладдям, дитячими книжками,, зошитами, посудом продаються отрутохімікати. І це не один вже рік, всі бачать, знають і мовчать, а дітки біжать і купують ручки і все інше.....Хто кришує? І ліцензій не треба і спеціальної освіти... Хто на цьому заробляє? Хазяїн напевне добре табличку ділення вивчив....,
19 Липня 2018, 13:01
Чим хочу тим торгую - податки плачу, не подобаїться - не купуйте!
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024