17 липня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

17 Липня 2018, 08:00
Йосип Струцюк 3930
Йосип Струцюк

17 липня День народження святкує член Національної спілки письменників, заслужений діяч мистецтв України, перший лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського, почесний громадянин Луцька Йосип Струцюк. 

Він – автор багатьох  збірок поезії,  оповідань і повістей, драматичних творів, пісень, кінофільмів, які отримали найвищі оцінки читачів. Його твори перекладені польською, бiлоруською та росiйською мовами. 

За сценаріями і режисурою Йосипа Струцюка створено до десятка кінофільмів. Зокрема, по телебаченню демонструвався кінофільм на тему Холмщини «Ти незгасна, зоре ясна». Ряд кінострічок Струцюка були відзначені на республіканських, всесоюзних і міжнародних кіноконкурсах.

Йосип Ґеорґійович Струцюк активно займається громадською діяльністю — він один із ініціаторів створення громадсько-культурного товариства «Холмщина», багато років був заступником голови цього об'єднання, очолював Волинську крайову організацію Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Також цього дня День народження святкують демобілізований військовослужбовець Валерій Чмирук та депутат Рожищенської міської ради Володимир Корнійчук.

Щиро вітаємо іменинників! Бажаємо добра, щастя, родинного затишку, радості та задоволення від кожного дня. Нехай здійснюються усі плани та задуми – як творчі, так і родинні. Сто років на Многії та Благії літа!

Володимир Корнійчук
Володимир Корнійчук

Валерій Чмирук
Валерій Чмирук

День ангела святкують: Андрій, Анастасія, Марія, Марта (Марфа), Микола, Олександр, Олександра, Олексій, Ольга, Тетяна, Федір (Феодор), Юхим.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

17 липня в історії: 

  • У 709 році до н. е. вперше  описали повне сонячне затемнення, Зробив це китаєць Чу Фу.
  • 1754 рік — у Нью-Йорку відкрився Королівський коледж.
  • У цьому вищому навчальному закладі спочатку було тільки восьмеро студентів і один професор. Через 13 років коледж змінив своє ім'я на Колумбійський, згодом став університетом. Нині це один із найбільших та найпрестижніших вузів Америки.
  • 1868 року   японська столиця перенесена з Кіото в Токіо.
  •  У 1918-му  —в  ніч із 16 на 17 липня: в Єкатеринбурзі  розстріляли російську імператорську родину на чолі з царем Миколою ІІ. Страта відбулася майже одразу після того, як о 23.30 16 липня заступник комісара юстиції Юровський наказав відвести царську сім'ю, яку утримували в Іпатіївському домі, до підвалу.
  • В цей же день у 1998 році в Петропавлівському соборі Петербурга поховали їхні останки.
  • 1986-го  під час телемосту Ленінград—Бостон з радянського боку пролунала знаменита фраза "В СРСР сексу немає". Більше читайте тут: https://tsn.ua/den-v-istorii-d/17-lipnya-v-istoriyi.html
  • Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Православна церква вшановує пам'ять святителя Андрія, архієпископа Критського; преподобної Марфи, матерi Симеона Дивногорця.

Погода: Сьогодні очікується +18..+22 °C, зливовий дощ, туман, слабкий вітер. Завтра: +21..+27 °C , зливовий дощ, помірний вітер.

Народний прогноз погоди: 17 липня відзначається день пам'яті святого благовірного великого князя Андрія Боголюбського. У минулі часи дивились, чи немає жовтого листя на деревах, якщо є, то осінь рано настане. Цей день визначав погоду 11 серпня: "Який Андрій - такий і Калинник (11 серпня)".

Наші пращури у цей день спостерігали, як "грає місяць". Якщо його можна побачити при сході, то здається, нібито він перебігає з місця на місце, міняє свій колір і ховається в хмари. Така "гра" вказує на хороший урожай.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024