15 липня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

15 Липня 2018, 07:30
8861

Доброго ранку, читачі. Сьогодні неділя, 15 липня.

Зробіть свій ранок затишним, наповнивши його ароматом свіжозвареної кави. Нехай турботи не заповнюють весь вільний час, залишайте найприємніші хвилини для себе.

Гармонійного дня, успіху в починаннях, гарного настрою від усього, чим сьогодні будете займатися, а також хороших співрозмовників до кавування!

День ангела святкують: Ювеналій, Фотій.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

15 липня в історії Рожищенського краю: У ніч з 15 на 16 липня 1941 року в Рудці-Козинській були розстріляні Шпак П. С. та Ващук М. Я.

У 1923 році Петро Шпак створив підпільну революційну групу, члени якої хотіли возз'єднатися із Радянською Україною. Учасники групи розповсюджували комуністичні листівки, літературу, вивішували червоні прапори на революційні свята. Учасники підтримували зв'язок з організаціями КПЗУ з села Доросині та з селища Голоби, звідки вони отримували листівки, літературу і вказівки про проведення революційної боротьби. Найактивнішими учасниками цієї групи були:

  • Шпак Петро Семенович
  • Корніюк Степан Якович
  • Давидюк Варфоломій Лукашович
  • Бурячук Володимир Олексійович та ін.

Учасники групи вели активні дії проти польської влади за що були неодноразово покарані.

У селі діяла чотирьохкласна школа, в розпорядженні якої була лише одна класна кімната. Навчання проводилось у дві зміни польською мовою. Українська мова була, але лише як предмет.

У 1936-1937 роках боротьба революційної групи досягла найбільшої гостроти. Селяни вимагали передачі їм землі без викупу і зменшення податків. В ніч на 1 травня 1937року в селі було вивішено два червоні прапори. Польська поліція розпочала слідство, але виявити винуватців не вдалося, селяни не видали своїх односельчан. Поліція була змушена припинити слідство

Коли у 1939 році в Рудці-Козинській знову створено радянську владу, то головою сільського виконавчого комітету селяни обрали П. С. Шпака, а секретарем — В. Л. Давидюка. Земельні володіння польських та німецьких колоністів, священика та дяка були конфісковані і передані бідним селянам.

У селі було відкрито крамницю державної торгівлі, де в наявності були: сіль, сірники, гас, мило, зошити, олівці, книги. Також було відкрито сільську бібліотеку та клуб.

Осінню 1939 року було відкрито семирічну школу в якій працювало 7 вчителів. Усі діти шкільного віку було зобов'язані ходити на заняття.

Весною 1940 року за державні гроші було розпочато будівництво семирічної школи на 240 учнів. Для будівництво було використано фундамент, який заклали поляки.

Вечорами на десятихатках проводилось навчання неписьменного дорослого населення. На 1941 рік неписемність в селі було повністю ліквідовано.

Весною 1941 року було вирішено організувати колгосп. До червня 1941 року чотири сім'ї подали заявки на вступ до колгоспу.

22 червня 1941 року Німеччина напала на Радянський Союз. 23 чоловіки із села пішли в діючу армію.

25 червня 1941 року село було окуповане німецькими військами[24].

Німецькі власті почали розправи над людьми, які були причетні до попередньої влади. Так Шпак П. С., Ващук М. Я., Романюк О. М. та інші були відпралені у Рожище де були піданні катуванню. У ніч з 15 на 16 липня 1941 року Шпак П. С. та Ващук М. Я. були розстріляні[25].

В першій половині липня 1943 року польський загін напав на село. В результаті цього було вбито 12 жителів і спалено 47 будинків.

За час німецької окупації було замучено 14 чоловік, одного вивезено до Німеччини, зруйновано 37 житлових будинків, 60 надвірних, відібрано 69 голів худоби, 55 свиней, десятки і сотні штук різної птиці. Загалом німці завдали збитків селу на суму 128338 карбованців[26], - за матеріалами Вікіпедії.

15 липня в історії:

  • 1410 - відбулася Грюнвальдська битва між військами Тевтонського ордену та об'єднаною польсько-литовсько-українською армією під командуванням князя Вітовта і короля Ягайла.
  • 1988 - на екранах США відбулася прем'єра першого фільму "Міцний горішок" з Брюсом Віллісом у головній ролі.
  • 1998 - перший живий ефір Нового каналу, вважається днем народження телеканалу.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих:  Православна церква відзначає Покладення чесної ризи Пресвятої Богородицi у Влахернi.

Погода: Сьогодні очікується +17..+22 °C, зливовий дощ, туман, слабкий вітер. Завтра: +19..+24 °C, зливовий дощ, туман, легкий вітер.

Народний прогноз погоди: У цей день вшановується пам'ять святителя Фотія, митрополита Київського. У минулі часи у цей день було ще свято Берегині. Берегиня вшановувалась як охоронниця від зла і захисниця здоров'я. До цього часу поспіває рання вишня.

Наші пращури помітили, якщо до 15 липня на деревах "проглянуть" перші жовті листочки - осінь настане рано і зима буде ранньою. У період з 15 до 20 липня у річках і водоймах починає цвісти вода.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!


 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024