Іменинники, свята та події цього дня

08 Травня 2016, 01:20
1141

Сьогодні, 8 травня, Україна вдруге відзначає День пам'яті та примирення. 9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939—1945 років» (№2539), внесений Кабінетом міністрів. Законом передбачено, що шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом, про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху та жертв нацизму є священним обов’язком держави та громадян України. Порядок проведення меморіальних та святкових заходів, присвячених Дню пам’яті та примирення і Дню Перемоги, визначається Кабінетом міністрів України.  Ще 22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 8 і 9 травня  Днями пам’яті та примирення. Нею державам-членам ООН, неурядовим організаціям, приватним особам, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, рекомендовано також щороку відзначати один або два дні як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни. У Великій Британії та країнах Співдружності відзначається «День Перемоги в Європі»; у Вірменії – «День Миру»; у Норвегії – «День визволення»; у Словаччині – «День перемоги над нацизмом»; у США – «День Пам’яті»; у Франції – «День Перемоги»; у Чехії – «Національний День». Символ Дня пам’яті та примирення – ­­­­­­червоний мак, гасло – «1939—1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо».

Також на цей день припадає одне з найзворушливіших свят - День матері. Його започаткували 1910 року в Сполучених Штатах Америки. А в Україні святкують з 1999 року. 

8 травня 2016 року - Міжнародний день Червоного Хреста. День Червоного Хреста і Червоного півмісяця заснований на честь швейцарського гуманіста Анрі Дюнана, який народився цього дня в 1828 році. У середині минулого століття з його ініціативи вперше стали створюватися групи добровольців, які надавали допомогу пораненим на полях битв. У 1863 р. за його ініціативою була скликана конференція, що поклала початок міжнародному товариству Червоного Хреста.

Християни відзначають Антипасху. У цей день згадують Апостола Фому, який не вірив у Воскресіння Господа.

Цього дня католики вшановують іменинників Віктора та Станіслава, а православні - Сільвестра і Марка.

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024