Про фотографії, які рятували життя, говорили в рожищенському музеї

13 Липня 2018, 20:00
2064

День фотографа України щорічно святкується 12 липня.

У наш час фотографія, завдяки новим технологіям, стала вже звичною справою. Але так було далеко не завжди. І сьогодні, в День фотографа України, в Рожищенському районному історико-краєзнавчому музеї розповідали про це свято більше, - йдеться на сторінці музею в соціальній мережі Facebook..

Зокрема, провідний юрисконсульт Центру зайнятості Світлана Макарчук зауважила, що День фотографа з’явився в честь дня народження Джорджа Істмана, засновника компанії Kodak. Адже цей чоловік зробив можливість фотографувати доступною для всіх. А друга версія більш релігійна.


Саме 12 липня католицька церква святкує день святої Вероніки. За Біблією, саме це жінка випадковим чином зуміла зробити перший в історії нерукотворний образ. Коли Ісус упав під вагою величезного хреста, який ніс, дівчина підбігла до нього, дала напитися води і хустку, щоб витерти обличчя. Коли вона повернулася додому, помітила на цьому клаптику тканини образ Ісуса Христа. 

«До речі, перша в історії фотографія з’явилася ще в далекому 1826 році, – розповіла Світлана. – Її автором і винахідником став Жозеф Нісефор Ньєпс. Над першою фотографією він працював аж 8 годин. І це послужило відправною точкою для цього мистецтва».

Продовжила «Професійний діалог поколінь» заступник начальника відділу надання соціальних послуг Центру зайнятості Оксана Гурова. За її словами є фото, які рятували людям життя.

«Під час окупації Франції нацистами, Едіт Піаф часто співала в таборах для військовополонених. Там вона фотографувалася на пам’ять з офіцерами вермахту і ув’язненими. Потім в Парижі з групових фотознімків вирізалися портрети полонених, роздруковувалися і вклеювалися в фальшиві документи. Після цього Едіт повторно давала концерти в таборах і потайки передавала підроблені паспорти і «аусвайси» в’язням. За допомогою цих документів багато бранців зуміли зробити вдалі втечі» – повідомила Оксана Гурова.

Вона, також, розповіла, що в історії відомі і так звані «шпигунські фото», які були зроблені з розвідувальною метою ще в 1888 році. Вони були замасковані під пістолет. І це в ті часи, коли навіть звичайні фотоапарати були екзотикою. У сьогоднішній прогресивний час, коли нікого не здивуєш словом «селфі», для середини ХІХ століття це було справжнім відкриттям. Перше «Селфі» в історії зробив американський фотожурналіст Меттью Б. Бредді.


Цікавим фактом є те, що у нас в Україні, а саме у Харкові відкрито перший і єдиний «Музей фото ілюзій», у якому до уваги відвідувачів представлено безліч фото-зон у 3D вимірі, фотографуючись біля яких, людина може опинитись у стародавньому замку чи то на пляжі, або ж у пащі акули. 

Як пов’язуються професії фотографа і художника розповів Шевченко Віталій – керівник громадського руху «Мистецький Форпост».

«Дуже багато художників, перед тим як написати картину, роблять спочатку фотографію, а потім з неї малюють. Адже саме завдяки фото вдається зберегти певні моменти чи явища природи, які відбуваються лише мить. Також, я читав, що найбільш поширенішою фотографією є портрет Че Гевари, адже він зараз поширюється на футболках, плакатах і ін.» – розповів Віталій Шевченко.

Він, до речі, дуже часто створює для наших рожищан та гостей міста чудові фото-зони. Своїми вподобаннями поділився і фотограф Володимир Ковалюк.

«Найбільше я люблю знімати природу у форматі «макро» – зауважив Володимир. – На даний час я готую роботи для виставки, які зняті саме в цьому форматі. Варто відзначити, що макрофотографія – це не просто. Вона призначена для зображення дрібних об’єктів у великому масштабі.

Багато часу йде на пошуки жучків, мурашок, павучків та інших об’єктів, також необхідно підібрати світло та спеціальні об’єктиви. Це цікавий жанр, адже завдяки йому видно деталі, які не можна зазвичай просто так побачити. Також, якщо налаштувати фотоапарат, то можна знімати і у техніці Freezelight («заморожене» світло). Вона найбільш поширена при зйомці весіль, вечірок, адже виходить цікавий ефект чітких фігур на фоні розмитого світла».

Чудовим доповненням його розповіді стала представлена ним власна колекція фотокамер різних років та підготовлені дирекцією музею фотоальбоми. 
Окрім того, в ході заходу, рожищенський фотограф Микола Катеринюк подарував музею фотокамеру АГАТ 18К.




 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024