У Верховній раді підтримали проект закону проти аграрного рейдерства

11 Липня 2018, 11:30
1433

Верховна Рада підтримала проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству.

За проект закону № 8121 під час сесійного засідання Верховної Ради України проголосували 232 обранців, – повідомляє ZIK.

Як наголосив один із авторів законопроекту, народний депутат України Олег Кулініч, проект закону покликаний дати інструменти у боротьбі із рейдерством, яке останнім часом в Україні буквально захлиснуло аграрну галузь.

Доповідач пояснив, що законопроект надає власникам земельних ділянок дієвий інструмент проти підробних підписів на договорах оренди: «Сьогодні договір оренди укладається у простій письмовій формі. За таких умов для реєстраторів прав перевірити справжність підписів власників майже нереально. Користуючись цим, у нас досить поширене явище рейдерського захоплення земельних ділянок через підроблені підписи на договорах оренди. Законопроект надає власнику вносити до реєстру прав заборону реєстрації оренди без нотаріально посвідченого договору».

Таке ж право, продовжив нардеп, надається учасникам господарських товариств, які мають ті ж самі проблеми із протоколами про зміну учасників.

«Законопроект зобов’язує відцифрувати всі документи на землю, які на сьогодні присутні лише у паперовому вигляді, тобто, ті, що укладалися до 2004 року. Та проблема подвійної реєстрації оренди, яку ми маємо сьогодні, – це наслідок того, що мільйони договорів оренди і державних актів на землю існують лише у паперовому вигляді», – зазначив Олег Кулініч.

Проект закону також передбачає, що продовження дії договору оренди земельної ділянки на такий самий строк і на таких самих умовах здійснюється автоматично, якщо договір оренди землі має умову про його автоматичне поновлення та орендована земельна ділянка не належить до земель державної або комунальної власності – інформація про автоматичне поновлення правочинів обов’язково вноситься до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно під час проведення державної реєстрації такого права.

Законопроектом також передбачено підвищити адміністративну відповідальність за вчинення державними реєстраторами прав порушень вимог законодавства при вчиненні реєстраційних дій; зобов’язати державних реєстраторів прав перевіряти не тільки відомості у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а й наявність відповідних відомостей у Державному земельному кадастрі. Крім того, законопроектом визначено, що держреєстратор прав зобов’язаний залишати без розгляду заяву про реєстрацію права на нерухоме майно, якщо кадастровий номер ділянки відсутній у Державному земельному кадастрі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39