У музеї згадували, як будувалося Рожище

02 Липня 2018, 15:00
3395

У Рожищенському районному історико-краєзнавчому музеї відбувся черговий «Професійний діалог поколінь», присвячений Дню архітектури України, який відзначається 1 липня.

Щоб згадати історію нашого містечка, за «круглим» столом зібрались голова районної ради Андрій Музика, його заступник Раїса Кучмук, секретар міської ради Ірина Гундир, директор Центру зайнятості Лариса Вишневська, архітектор Валерій Чабанчук та головний спеціаліст сектору містобудування і архітектури РДА Мар’ян Бодак. Модератором зустрічі була директор музею Наталія Патійчук, - про це йдеться на сторінці музею в соціальній мережі Facebook.


Присутні обговорили важливість архітектури у сучасному світі, адже саме від правильного проектування залежить комфорт міського, селищного та сільського населення. А як саме впроваджувались у нашому місті зміни у містобудуванні розповів Валерій Чабанчук, який довгий час працював в архітектурному бюро. 

Валерій Чабанчук
Валерій Чабанчук

Виявляється, що для рожищан цей процес був не дуже легким.

«Досить непроста ситуація у нас було із побудовою приміщення, у якому зараз знаходяться магазини «Люкс» та «Акцент», – зазначає Валерій Михайлович. – Пам’ятаю, коли на його місці був пустир. Де пасли кіз і, навіть, коней. Люди звикли до того, їм було комфортно. За цим пустирем уже на той час був збудований багатоповерховий будинок (70-ті рр. будівництва), жителям якого не хотілось щось змінювати. Але заповнити його необхідно було.

Зробили ми в районному бюро ескіз, врахувавши побажання жителів багатоповерхівки. Саме тому проектом передбачалось одноповерхове приміщення, щоб не затіняти багатоповерховий будинок, та й залишилась зелена зона між будівлями. Проте, це не зовсім влаштовувало деяких людей і пішли скарги. Прийняла удар на себе міська рада.

Тогочасний мер міста відстояв проект і прийняв рішення про виділення земельної ділянки під будівництво. Окрім того, в нашому бюро були підтверджуючі документи того, що ця земельна ділянка не входить у виділену до будинку площу.

Місцева влада знайшла також можливість знести маленькі будиночки, які були перед цією багатоповерхівкою і де ніхто не жив. І як тільки людям довели, що їхні інтереси не порушуються, справа пішла уперед. І тепер, напевно, ні в кого не виникає питань про доцільність того будівництва». 

Такий же складний процес був і з вбудованими у багатоповерхівки магазинами. Теж виникали скарги і доводилось роз’яснювати про їх доцільність.

«Там де зараз м’ясний магазин «Едельвейс», там теж було складно. Люди апелювали недоцільність перебудови тим, що заведуться таракани і щурі, адже спочатку там планувався овочевий магазин. Але переконали» – зазначив Валерій Чабанчук.

Також, присутні обговорили і перебудову місцевого ринку (вул. Незалежності), яким теж займалось архітектурне бюро. Ідея добудови «бутіків» виникла у дирекції ринку, після появи у місці ще одного ринку (вул. Гагаріна). Генеральним планом було передбачено розподіл ринку на сектори, щоб було комфортно і підприємцям і покупцям, але, на жаль, багато громадян не дотримуються цього розподілу.


За словами секретаря міської ради Ірини Гундир у міській раді зараз активно обговорюється новий проект перебудови ринку, який узгоджується як з дирекцією ринку, так і з громадянами, які орендують там торгові місця. 

З вищезазначеного зрозуміло, що архітектурне вирішення відіграє важливу роль у нашому житті, будь то приватні, чи масштабні цивільні забудови. 


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024