Рожищенські слідчі святкують своє професійне свято

01 Липня 2018, 15:55
Фото з архіву правоохоронців 8216
Фото з архіву правоохоронців

Українські Шерлоки й Коломбо, Пуаро й Марпли щороку відзначають своє професійне свято – День слідчого 1 липня.

Професія слідчого небезпечна та важка. Це в кіно від м’язистих слідчих кулі самі відскакують, а підозрювані біжать задаватися.

У житті ж все виглядає інакше. Щодня ці браві чоловіки та жінки стикаються з небезпечними злочинами, що вимагають величезної аналітичної роботи для їх розслідування.

Професійний слідчій володіє особливою інтуїцією та умінням мислити як злочинець. Він стоїть на варті порядку і з цікавістю розплутує клубок складних і заплутаних махінацій.

Слідче відділення у Рожищенському відділенні Ківерцівського відділу поліції ГУНП у Волинській області представляє восьмеро правоохоронців. А саме, інспектор Ольга Ткачук, інспектор-криміналіст Мар'яна Процик, слідчі – Дмитро Окуневич, Ірина Гарасим, Людмила Кучинська, старший слідчий Володимир Тарасюк, заступник начальника Сергій Ляшук, а очолює колектив віднедавна начальник слідчого відділення Андрій Пугач.

2
Фото з архіву правоохоронців
Фото з архіву правоохоронців

Коротко про тонкощі цієї відповідальної, але надзвичайно цікавої і потрібної професії напередодні Дня слідства розмовляємо з дружнім колективом слідчого відділення.

Відразу відкидаємо твердження, що правоохоронці – це суто чоловіча професія. Наші співрозмовники наголошують, що все це пережитки минулого і стереотипи. Бо, насправді, стать тут не відіграє жодної ролі, це другорядна річ, яка не впливає на професіоналізм.

За словами слідчих, людина, яка вирішила йти працювати в поліцію, зокрема у слідство, має перш за все, бути наполеглива, віддана професії, небайдужа до своєї роботи. Добре знати специфіку системи правоохоронних органів і законодавство, вміти застосовувати ці знання в роботі. Також слідчий має бути відкритим для нового досвіду, мати розвинений інтелект, уміння використовувати у мисленні закони логіки. Водночас у цій професії повинні бути високоморальні і дуже відповідальні люди.

2
Фото з архіву правоохоронців
Фото з архіву правоохоронців

І найголовніше на чому акцентують увагу співрозмовники – слідчий має вміти співпрацювати з колегами, адже без оперативного працівника, експерта, він не зможе зробити нічого. Це тандем, без співпраці якого не буде розкрито жодного злочину.

«Наша професія належить до тих, де однаково важливими є і практичні вміння, і теоретичні знання. Велику роль відіграє тут, наскільки працівник може успішно виконувати поставлені перед ним завдання.

Прийти в професію може будь-яка людина з вищою юридичною освітою, а от працювати зможе не кожен. Адже слідчими стають насамперед за покликанням. Ну і, звісно, слідчі мають мати стальні нерви та міцне здоров’я», - зауважує інспектор Ольга Ткачук, яка понад сім років працювала слідчим, а загалом уже одинадцять років у поліції.

«Додам, що це цікава творча та інтелектуальна робота, яка передбачає встановлення прихованої істини, відшукання та оцінку доказів, спілкування з людьми. Слідчий повинен бути кваліфікований, щоб аналізувати обставини злочинів», - підтримує свою колегу Ірина Гарасим.

Хоча колектив дуже молодий, але з гордістю зауважують, що найдружніший. Один-одному завжди прийдуть на допомогу. Хоча зізнаються, що навантаження дійсно великі, а людей – не вистачає. Ви ж тільки зауважте, восьмеро людей на цілий район. А злочинів багато. Особливо крадіжок. Тому слідчі віддають службі не тільки свій робочий, а й вільний час. Щоправда, не завжди отримують за свою роботу просте «дякую».

3
Фото з архіву правоохоронців
Фото з архіву правоохоронців

Загалом, помітно, що у слідчому відділенні панує дружня, тепла родинна атмосфера, яка, безумовно, допомагає розкривати злочини та робити життя у місті та районі спокійнішим.

Передовсім, побажаймо рожищенським слідчим міцного здоров’я, успіхів у роботі. Аби щодня отримували задоволення від служіння народу, і, звичайно ж, мали сімейний затишок, родинне тепло, яке зігріватиме й надихатиме на успішні справи.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024