Піщані «магнати»: хто з рожищан контролює надра

19 Червня 2018, 18:40
8880

Про надра у Волинській області говорять переважно в контексті видобутку бурштину. Але тут є не лише поклади сонячного каміння, а й інші корисні копалини, на які поклали око місцеві депутати, кіпрські компанії, приватні структури, які пов`язані з політиками. 

Хто і якими надрами розпоряджається в області, дослідив Центр журналістських розслідувань «Сила правди», - передає Громадське Волинь.

Cтаном на 2018 рік Державна служба геології і надр надала 38 спецдозволів на користування надрами на Волині. Йдеться про такі корисні копалини, як торф, крейда, глина, пісок, питні і технічні води, сапропель, самородні руди, бурштин, базальт та ін.

ПІЩАНІ «МАГНАТИ»: ДЕПУТАТИ, ЗАБУДОВНИКИ

Сьогодні на території Волині видобувають пісок в 14-ти родовищах. Серед «щасливчиків», які отримали спецдозволи на видобуток і рожищани.

1. Родовище Носачевичівське (Рожищенський р-н) з 2014 року – в руках депутата Волиньради, радикала Котюка Сергія Сергійовича. Він має спецдозвіл на видобуток до 2034 року. Котюк зареєстрований підприємцем з 2012 року. Серед видів діяльності – юридичні послуги, розробка піщаних та гравійних кар`єрів, виробництво будівельних матеріалів.

Піщаний кар`єр Котюка, проти якого виступали місцеві жителі. Фото: Волинські новини
Піщаний кар`єр Котюка, проти якого виступали місцеві жителі. Фото: Волинські новини

 

В 2016 році люди виступали проти розробки кар`єру. Навіть повідомляли про те, що кар`єр зайняв територію людських паїв.

2. Видобуток піску на Старовижівщині в Сереховицькому родовищі в 2018 році розпочав депутат Рожищенської райради, однопартієць Сергія Котюка Потапчук Володимир Антонович. Спецдозвіл отримав терміном на 14 років. Як фізична особа-підприємець, працює з 2016 року.

Крім видобутку піску, оптовою торгівлею будівельними та лісоматеріалами,  вантажними перевезеннями. У своїй декларації за 2017 рік свою діяльність та дохід від неї депутат приховав. Також, як свідчать дані в декларації, і Володимир Потапчук, і Сергій Котюк, в 2017 році стали власниками земельних ділянок в селах Сереховичі Старовижівського району та Новоукраїнка Маневицького району площами по 2 гектари.

Крім того, в 2017 році батько Сергія Котюка, Сергій Нестерович зробив подарунок Потапчуку в негрошовій формі на суму 143 тисячі гривень.

 

Сам Потапчук відмовився пояснити, чи співпрацює із Сергієм Котюком. Мовляв, вся інформація є у вільному доступі. 

3. Відомий у Луцьку забудовник Віктор Чорнуха видобуває корисні копалини через ТзОВ «Надра». Фірма отримала спецдозвіл з 2012 по 2032 роки у родовищі Сокальському-2. Уповноважена особа  фірми – зять Чорнухи Патлашинський Роман Ярославович. Він є депутатом Рожищенської міської ради. Серед видів діяльності – розробка гравійних та піщаних кар`єрів, оптова торгівля лісоматеріалами, вантажні перевезення.

4. Роман Патлашинський має спецдозвіл на видобуток піску також в Копилівському родовищі (Маневицький р-н). ТзОВ «Мікс і Д», в якій він є співзасновником, отримала спецдозвіл з 2013 по 2028 роки.

5. У родовищі «Валер`янівському-2» до 2022 року видобуває пісок ТзОВ «Сіаль», серед засновників якого екс-директор створеного облрадою КП «Волиньприродресурс»  Веніамін Туз. В 1997 і 2002 роках серед засновників ТзОВ «Сіаль» були ФК «Волинь» і ПП «Захід».

 

Веніамін Туз. Фото: Четверта влада
Веніамін Туз. Фото: Четверта влада

Аріна Крапка

Коментарі
19 Червня 2018, 21:46
молодець Потапчук взявся за пісок....
19 Червня 2018, 22:16
надра землі України належать Народу Дороги зруйновані з видобутку надр також належать громадам Хто буде ремонтувати після цих горе депутатів та прихвостнів Хлопці неграйтесь бо вам з нами жити
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024