Чим «зацікавив» членів Вищої кваліфкомісії рожищенський суддя Руслан Хитрик

07 Червня 2018, 18:30
3607

Членів Вищої кваліфкомісії на співбесідах з українськими служителями Феміди зацікавило багато цікавих фактів. Окрім скарг та скасованих рішень суддів, комісія звертала увагу і на статки служителів Феміди, а особливо на ті, що могли не підтверджувалися їхніми доходами. Серед тих, хто дуже зацікавив членів Вищої кваліфкомісії і суддя Рожищенського суду Волинської області Руслан Хитрик.

Журналісти Bihus.Info спеціально для ЧЕСНО.Фільтруй Cуд! проаналізували цікаві випадки стосовно майнових питань суддів. 

ВідомимХитрика зробила дорожньо-транспортна пригода, втрапивши у яку суддя, як доводили лікарі місцевого наркодиспансеру, був ймовірно напідпитку. За її фактом навіть було зареєєстроване кримінальне провадження, але потім справу перекваліфікували в адміністративне правопорушення.  В подальшому суд визнав незаконним складений протокол ДТП, оскільки він нібито суперечив Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яким суддя визнається недоторканим. Таким чином, чоловін уникнув навіть адміністративної відповідальності.

Вища кваліфкомісія своїм рішенням рекомендувала Вищій раді юстиції звільнити Хитрика з посади, але через те, що рішення було прийняте з порушенням строків, суддя оскаржив його у Вищому адміністративному суді України та залишився на своїй посаді.

На самій же співбесіді суддя просто не зміг пояснити, чому в його декларації цифри доходів та цифри, вказані в матеріалах НАБУ, не сходяться. Зокрема, за словами членів ВККС, за 2013-й рік суддя задекларував 129 тисяч гривень основного доходу, в той час як в матеріалах Національного антикорупційного бюро - 287 тисяч гривень. Подібна різниця зберігалася і в деклараціях за 2014-2015 роки, однак суддя зазначив, що це “напевно, недостовірна інформація НАБУ”, не надавши членам Комісії жодних письмових пояснень та довідок щодо доходів по заробітній платі по роках.

Окрім цього, у 2017-му році кредитних зобов’язань у судді було вказано близько 226-ти тисяч гривень, в той час як його заробітня плата складає 209 тисяч гривень. Ще близько 40-ка тисяч гривень - дохід дружини, що разом складає фактично всю суму кредиту. Таким чином, членам Кваліфкомісії стало незрозуміло, за рахунок яких грошей суддя Хитрик міг погасити цю заборгованість. Суддя спочатку вказав на доходи дружини, однак потім відповісти на це запитання та надати обгрунтоване пояснення такої різниці знову не зміг.

У 2013-му році батьки дружини подарували їй близько 400 тисяч гривень, на які подружжя придбало  квартиру та гараж. Окрім цього, у дружини є 4 земельні ділянки, площа однієї з яких - 2 га. Однак подружжя їх не використовує взагалі, за словами судді тільки часом садять городину: “на одній садимо картоплю, інші пустують”. На зауваження членів ВККС про те, що за невикористання землі є адміністративна відповідальність, суддя погодився і сказав, що у планах сім’ї - продаж цих земельних ділянок.

Нагадаємо, суддя Рожищенського районного суду Руслан Хитрик «завалив» екзамен. Відповідно, його визнали таким, що не відповідає займаній посаді.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39