Як «Кременчанка» на фестивалі в Голобах коровай ділила

03 Червня 2018, 18:25
5929

Справжнє українське весілля з піснями, танцями, короваями, жартами, примовками та обрядами відбулося в смт Голоби.

У суботу, 2 червня, на території Голобської об’єднаної територіальної громади відбувся перший етнофестиваль українських весільних обрядів.

Дух справжнього українського весілля тут витав з самого ранку. Глядачів, тобто гостей, зустрічав оркестр з маршем, а при вході кожному учаснику дійства веселі дівчата пришпилювали традиційну весільну квітку: одруженим – на праву сторону, не одруженим – на ліву. Квітка – не проста (то вам не трояндочка з ринку!), а ручної роботи, точнісінько така сама, яку наші бабусі виготовляли для весільних гостей років так 100 тому.

2

Перед початком фестивалю представники громад, а їх у фестивалі брало участь 12, розгорнули міні-ярмарок. У невеличких шатрах гості великого об’єднаного весілля мали змогу посмакувати весільними смаколиками того часу. Були там і запашна домашня ковбаска, і варенички, і сало, весільні шишки, медовий квас і багато-багато всього.

2

3

А яке ж весілля і без короваю? Окрім традиційно вбраного весільного хліба, гості могли посмакувати «рожками» - обрядовими прикрасами для короваю в тісті. А народні умільці пропонували гостям різноманітний, корисний в господарці крам.

3

2

2

Структура фестивалю цікава та різноманітна, основний акцент робився саме на традиції та звичаї Волині. Учасники, аматори сцени об’єднаних громад демонстрували традиційні весільні обряди.

Чого там тільки не було! Фольклорні колективи розказали й продемонстрували з піснями й танцями, і дотепним слівцем про тонкощі українського сватання та веселі особливості заручин. Молодій під час імпровізованого весілля заплітали косу, благословляли її просити гостей на весілля. Кожен обряд – таїнство, яке не можливо без супроводу тематичних, влучних пісень.

4

Весело і не вимушено відбувся обряд відбирання перепою в молодого і викупу молодої, жартівливе глузування з двох свах та їх примирення під час викупу калача та ще багато обрядових тонкощів, про існування яких, сучасна молодь може і не знати.

Після оголошеної перерви всі глядачі та гості дійства мали змогу потанцювати. А танцювали не диско, і не бугі-вугі, а старовинні українські танці «Печоноє поросє», «Карошка» та «Гречаники». Для тих, хто не в курсі як то робити – ведучі демонстрували справжній майстер-клас. Одним словом, сумно не було!

Були на фестивалі весільних обрядів в смт Голоби аматори сцени Копачівської об’єднаної територіальної громади. Фольклорний гурт «Кременчанка» з села Кременець, до складу якого приєдналися аматорські колективи з Березолук, Башови та Залісців показали народні особливості розподілу короваю.

До слова, цей обряд був актуальний років так 20 тому, його досі проводять в селах, де весілля святкують 2 дні в батьківській господі. Пам’ятають його наші батьки, дідусі та бабусі, і, відповідно, ностальгують за ним, адже це чимала порція доброго українського гумору, веселих пісень, весільних побажань та запальних танців.

2

Аматори сцени Копачівської ОТГ продемонстрували, як колись коровай ділили: перед розподілом весільного хліба, дружба ретельно мив руки та вмивався. Однак, його ритуал видавався не надто ретельним, тож місцеві господині вирішили йому в цьому «допомогти».

Дружбу вирішили й «помити», і «поголити», намастили обличчя борошном та гайда жартувати. Результат такого «гоління» продемонстрували в «дзеркало», тобто в ретельно відчищену сковорідку. Весь процес супроводжувався веселими піснями та жартами.

2

Далі дружба знімав з короваю оздоби, а батьки благословляли хліб. Після того, шмат короваю клали на веселі тарілочки у руках сватів (на керамічні тарілки клали копійки, потім посуд обмотували хусткою. Таким чином, тарілочка ставала «музичною» - весело бряжчала).

Молоді, неодружені хлопці виголошували спеціальну промовку та традиційне: «Гоп за них!», з веселим танцем вручали коровай гостеві. Після чого, гість повинен був обдарувати молодих, та не просто так, а з побажанням, на кшталт: «Дарую молодим гроші, щоб були діти хороші!».

2

Дісталося короваю і «запорожцям», себто гостям фестивалю. Після чого «веселі» тарілочки свати урочисто побили та станцювали на них запального танцю.
Збірний колектив аматорів сцени Копачівської ОТГ «Кременчанка» зірвав гучні оплески та викликав справжню ностальгію в людей, яким трохи за 45.
Далі були веселі «перебиранці» - обряд перезви й завершення фестивалю.

2

До слова, дійство відвідало чимало молоді, з цікавістю споглядали давні українські традиції, а також залюбки брали в них участь.

Аматори сцени Копачівської ОТГ повернулися додому не з пустими руками. Учасники фестивалю привезли додому диплом та весільний приз – коровай.

Небесна канцелярія теж ретельно спрацювала: поки тривало дійство – небо було безхмарним, дощ почався одразу після завершальних акордів.

Старожили кажуть: «дощ на весілля – молоді багаті будуть», тож все відбулося за сценарієм. Сподіваємося, що цікавий фестиваль весільних обрядів задля збереження національних традицій порадує публіку і наступного року.

2

3

2

2

2

2

2

2

2

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024