Суддя Рожищенського суду «завалив» кваліфікаційний екзамен

31 Травня 2018, 18:10
5340

Суддя Рожищенського районного суду Руслан Хитрик «завалив» екзамен. Відповідно, його визнали таким, що не відповідає займаній посаді. 

Один волинський суддя підтвердив свою кваліфікацію, а інший «провалив екзамен». Результати співбесіди оприлюднила Вища кваліфікаційна комісія суддів України, - пише Оксана Петрук на сторінках Громадського.

30 травня 2018 року на засіданнях колегій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України проводилися співбесіди та визначалися результати кваліфікаційного оцінювання 19 суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді. 12 визнано такими, що відповідають займаній посаді. Серед них і наш земляк – суддя Турійського районного суду Роман Тітівалов. А от суддю Рожищенського районного суду Руслана Хитрика визнано таким, що не відповідає займаній посаді. Він набрав 643 з половиною бали, а це один з найнижчих результатів. Загалом з 19 суддів лише три не пройшли співбесіду.

Руслан Хитрик відомий тим, що став винуватцем п’яного ДТП у селі Маяки Луцького району у серпні 2014 року. За інформацією очевидців, після ДТП водій авто, в якому також їхав депутат Волинської обласної ради, вибіг з машини і почав втікати, але люди його наздогнали й затримали до приїзду правоохоронців. Вміст алкоголю в крові тоді підтвердили в наркодиспансері.



Видання «Антикор» проаналізувало судові рішення від 12 серпня 2014 року у справах під головуванням Руслана Хитрика. Отже, сама подія трапилась у робочий час, близько 14:30 12 серпня 2014 року. Цього ж дня суддя розглянув 12 справ і навіть притягнув іншого водія до відповідальності за керування транспортним засобом у стані сп’яніння. Зважаючи на те, що о 14-й годині суддя вже був «під мухою», можна уявити, яким чином він розглядав ці справи.

ФЕМІДА ВИПРАВДАЛА

Прокуратура порушила кримінальне провадження щодо Руслана Хитрика, однак згодом справу перекваліфікували в адміністративне правопорушення. Проте судді вдалося уникнути навіть адміністративної відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані і не сплачувати штрафу. Ківерцівський районний суд в особі головуючого Олександра Костюкевича визнав незаконним складений протокол ДТП, оскільки, на думку правосуддя, він суперечив Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яким суддя визнається недоторканим.

1

А вміст алкоголю в крові пояснили передозуванням заспокійливих препаратів, якими винуватця ДТП, ніби то, «пригостили» лікарі швидкої, що прибула на місце події.

У 2014 році Вища кваліфікаційна комісія суддів отримала від прокуратури матеріали справи та дійшла висновку, що в діях судді Руслана Хитрика є ознаки порушення морально-етичних принципів поведінки судді.


Вища кваліфікаційна комісія суддів України відкрила дисциплінарне провадження і згодом ухвалила рішення, яким рекомендувала Вищій раді юстиції (нині Вища рада правосуддя) звільнити Руслана Івановича з посади.

Але це рішення було прийнято з порушенням строків притягнення судді до відповідальності. Це сталося не в останню чергу й через те, що сам Хитрик не з’являвся на засідання.

Тож, згодом Руслан Хитрик оскаржив рішення у Вищому адмінсуді.

У підсумку він зберіг за собою суддівську посаду. Проте у нього закінчилися повноваження і понад два роки він не здійснював правосуддя, чекав на призначення безстроково.

ВПЛИВОВА РОДИНА СУДДІ

У матеріалі Впливові родичі волинських суддів  Центр журналістських розслідувань «Сила правди» вже писав про Руслана Хитрика. Адже у декларації родинних зв’язків він вказав чимало рідні, яка працює в правоохоронних органах та місцевому самоврядуванні: дружину Діану, яка є адвокатом, батька Івана Хитрика, який був депутатом Ківерцівської міськради, двоюрідних братів Олександра та Богдана Хитриків, які працюють в Службі безпеки України та Генпрокуратурі відповідно, а також тестя Анатолія Грицюка – багаторічного депутата і колишнього голову Волинської обласної ради.

Невідомо, чи сприяли родинні зв’язки «вирішувати» проблеми, що почалися після ДТП. Однак у середу 30 травня на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з’явилося повідомлення про те, що суддя Рожищенського районного суду Руслан Хитрик не відповідає займаній посаді.

Оксана ПЕТРУК

Матеріал виготовлено Центром журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проекту підтриманого National Endowment for Democracy

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024