Яких абітурієнтів першочергово зараховуватимуть у виші

31 Травня 2018, 16:47
2000

Правом першочергового зарахування у наступному 2019 році зможуть скористатися вступники до медичних та педагогічних ВНЗ, які укладуть угоду про відпрацювання у селах або селищах міського типу не менше 3 років.

Відповідна постанова ухвалена на засіданні уряду в середу, інформує прес-служба МОН.

«Правом першочергового зарахування зможуть скористатися вступники до медичних та педагогічних вишів на спеціальності галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» і 22 «Охорона здоров'я». Їм треба буде відпрацювати в сільській місцевості не менш як 3 роки - на цей період фахівцям безкоштовно надаватимуть житло з оплатою опалення і освітлення», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що документ набере чинності 1 січня 2019 року й діятиме починаючи зі вступної кампанії-2019.

«Прогнозовану потребу в фахівцях з вищою медичною чи педагогічною освітою в певній місцевості визначатимуть виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Щороку до 1 лютого вони подаватимуть відповідний список до ОДА, де до 1 березня оголошуватимуть конкурс на укладення угод на відпрацювання. Під час його проведення перевага надаватиметься жителям тих населених пунктів, де розташований роботодавець (або найближчих до них)», - інформують у МОН.

Також повідомляється, що угоди з переможцями конкурсу підписуватимуть до 30 травня, у підсумку вступники отримують право на першочергове зарахування, а роботодавець - гарантію наявності фахівця за визначеною спеціальністю (спеціалізацією) та рівнем вищої освіти.

Згідно з постановою, після закінчення навчання випускник повинен буде протягом місяця прибути до місця відпрацювання, укласти трудовий договір та почати роботу. Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови угоди, йому потрібно буде відшкодувати кошти, витрачені вишем на його підготовку.

Постановою КМУ також затверджена Типова угода, в якій прописані права та обов'язки сторін. Міністр освіти і науки Лілія Гриневич сподівається, що таке рішення «дозволить покращити рівень надання освітніх та медичних послуг в селах, залучити туди більше молоді».

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024