Юні рожищенські прихожани прийняли Перше Святе Причастя

29 Травня 2018, 13:03
7086

Два роки діти з парафії Преображення Господнього м. Рожище та парафії Всіх Святих і Матері Божої Фатімської смт. Дубище, готувалися до прийняття Ісуса до свого серця.

Днями в Урочистість Зіслання Святого Духа, відбулася урочистість Першого Святого Причастя, - про це йдеться на сайті Луцької дієзії Римсько-Католицької Церкви.

Уже напередодні діти очистили свої серця у таїнстві сповіді і, як знак чистоти та готовності до зустрічі з Богом, у цей день одягли білосніжний одяг.

Перед важливими подіями у житті, кожна людина просить благословення у своїх батьків, так і діти, перед початком Святої Літургії, у присутності усіх зібраних та священика, просили благословення на цей важливий на довгоочікуваний для них день у своїх батьків. З хвилюванням та радістю батьки благословили свою дитину на подальше життя у з’єднанні з Христом.

Через дитячі уста Бог промовляв до присутніх у храмі під час Літургії Слова.

Під час проповіді о. кан. Роман Бурник – настоятель парафії, звертаючись до усіх присутніх у храмі сказав:

«Сьогодні, в урочистість Зіслання Святого Духа, переживаємо особливу подію у житті нашої парафії, незабутній день у житті наших дітей, які як білосніжні ангели готові до зустрічі з Богом.

Дорогі діти, у першому читанні з Діянь Апостолів ми чули, що учні Христа перебували однодушно разом. Так само і ви, на протязі двох останніх років, спільно разом пізнавали любов Господа до кожної людини, вчили Божий закон та готувалися до цієї незабутньої зустрічі. Апостоли наповнилися Святим Духом і почали говорити різними мовами – через кілька хвилин ваші серця наповняться присутністю Ісуса Христа.

І як говорить сьогоднішнє друге читання: «…ви одержали Духа синівства, яким кличемо: «Авва, Отче!» Сам Дух свідчить, що ми діти Божі». Це велика радість і гордіть, бути Божою дитиною! Це велика радість зустрітися з живим Богом та бути його учнем.

Улюблені у Христі брати та сестри, у Євангелії Ісус сьогодні говорить до кожного з нас: «Якщо любите Мене, ви будете зберігати Мої заповіді». Те, що ми є сьогодні у цьому храмі уже свідчить про те, що любимо Господа і хочемо виконувати Його заповіді. Це тих десять правил, які показують нам правдиву дорогу до щастя. У цій паломницькій подорожі нам допомагає Святий Дух.

Він освячує, лікує, заспокоює, допомагає в молитві, у розумінні Літургії, отриманні Святих Таїнств, особливо Покаяння та Євхаристії, коли ми навертаємося з грішної дороги і знову з’єднуємося з Христом. Дари Святого Духа дійсно великі й щедрі. Про них святий апостол Павло каже: «Плід Духа: любов, радість, мир, довготерпіння, лагідність, доброта, вірність, тихість і стриманість» (Гал 5, 22–23).

Людина, яка відкривається Святому Духові, стає явним свідком присутності Бога у світі. Окрім того, Святий Дух є Духом миру і спокою. Він приходить до нашої душі лише тоді, коли у ній панує мир, спокій і тиша. Якщо наш внутрішній світ переповнений неспокоєм і хвилюванням, галасом і суєтою, лагідному голосові Святого Духа буде важко увійти у нашу душу і бути почутим.

Коли хочемо розпізнати голос Святого Духа і йти за ним, то потрібно у всіх обставинах намагатися утримувати серце в мирі і спокої. Це нелегко, але завдяки надії на Бога і щирій молитві ми зможемо осягнути це багатство.

У дні святої П’ятидесятниці сам Святий Дух помазує апостолів на проповідників Христового Євангелія. Святий Дух зійшов і на нас у таїнстві Миропомазання зі своїми дарами й помазав нас на Христових воїнів, а наше тіло зробив своїм храмом: «Хіба ж не знаєте, що ваше тіло – це храм Святого Духа, який живе у вас? Його ж маєте від Бога, тож уже не належите до себе самих. Ви бо куплені високою ціною! Тож прославляйте Бога у вашому тілі!» — говорить апостол Павло. (І Кор 6, 19–20).

Дорогі батьки, дякуючи вашим зусиллям, вашій співпраці з натхненнями Святого Духа та вірності обітниці, яку ви склали під час хрещення своїх дітей – обітниці виховання їх у вірі, сьогодні ви можете радіти плодами своїх зусиль та молитов. Ваша дитина у білосніжному одязі стоїть перед Господнім вівтарем і з хвилюванням очікує зустрічі з Ісусом Христом, який як прекрасний Гість прийде до її душі.

Це найбільший скарб, який ви, батьки, могли дати своїм дітям – скарб віри. Підтримуйте його і надалі у своїх дітях прикладом власного життя та особистим з’єднанням з Богом. Сьогодні ваші діти самі відновлять обітниці святого Хрещення, визнаючи свою віру та відрікаючись від злого.

Дорогі діти, нехай ця радість особливої зустрічі з Богом, яка сьогодні наповнить ваші серця, упродовж усієї мандрівки християнським життям, зміцнює і підтримує вас. Нехай кожен наступний крок у вашому житті, маленький чи великий, буде завжди у напрямку до Неба!».

Після проповіді, із запаленими свічками, діти відновили обітниці святого Хрещення, визнаючи свою віру та відрікаючись від зла.

У молитві вірних не забракло занесених молитов за пастирів Церкви, за мир в Україні, за батьків та рідних, за дітей, які вперше прийняли Ісуса до свого серця та за усіх зібраних на Євхаристії.

Під час принесення дарів до вівтаря, діти приблизили події Великого Четверга і як учні Господа застелили вівтар білою скатертиною, принесли квіти, які радують людське око, щоб прикрасити вівтар, принесли фрукти, які поєднали у собі різні смаки, кольори та форми та красномовно свідчили про щедрість Божих дарів, і турботу Небесного Отця про кожну людину.

Запалили світло, принесли хліб, щоб перемінений у Тіло Господа, він став поживою на дорозі до Небесного Царства.

Приготували також вино і воду та поставили чашу, яка уже в Старому Завіті була атрибутом урочистих трапез і без якої не обійшлося під час пасхального і водночас прощального бенкету – Останньої Вечері.

Коли все було приготовлено, діти, як апостоли, запросили до вівтаря священика — alter Христа, щоб через нього Господь Ісус вчинив те, що відбулося під час Тайної Вечері.

П’ять маленьких дитячих сердець з хвилюванням запросили Ісуса Христа до свого життя.

На завершення Євхаристії діти дякували Господу Ісусу, за Його прихід у їхні серця, дякували о. кан. Роману Бурнику, за таїнство сповіді та уділення Святого Причастя, дякували і батькам за дар віри, який він них отримали, за їхню турботу та любов.

Кожна дитина отримала від настоятеля парафії Біблію – Слово Життя, а також хліб, яким діти ділилися з усіма, хто був присутній у храмі.

Святкування продовжилося спільним почастунком. 

2

1

1


2



1

1

1

2


1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

2

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024