Нова школа: що потрібно знати батькам першокласників

21 Травня 2018, 18:00
3879

Уряд змінює систему початкової освіти і вже з 1 вересня першачки підуть в якісно нову школу.

Зарахування до перших класів відбуватиметься за територіальним принципом, який застосовують в більшості країни Європи, що гарантує кожній дитині навчання в школі біля дому.

Про це йдеться в інформаційному віснику Уряду.

Батькам першокласників потрібно знати:

• Кожному першачку гарантується навчання в школі поряд з місцем проживання. Дитина повинна мати право навчатись в школі, що знаходиться поблизу її будинку, хоча за вибором батьків можна віддавати дитину в будь-яку школу. Для підтвердження місця проживання дитини батькам потрібно надати будь-який з понад десяти типів документів, який рекомендовано Міністерством освіти та науки (це може бути не лише паспорт, а й договір оренди на житло, документ, що засвідчує право власності на житло тощо).

• Обов’язкові документи для зарахування дитини до школи: заява; копія свідоцтва про народження дитини; копія або оригінал медичної довідки; для дітей з особливими освітніми потребами – копія або оригінал висновку інклюзивно-ресурсного центру. Присутність дитини при подачі документів необов’язкова.

• За бажанням дитина може вступити на вільні місця в іншій школі. Зарахування на вільні місця в школі відбувається за жеребкуванням, яке проходить публічно і на ньому можуть бути присутніми всі охочі – батьки, журналісти, громадськість. Жеребкування здійснюється в прозорому барабані, учасники витягають жереб і оголошують результат.

• Скасовуються будь-які конкурси для зарахування до 1 класу. Шестирічні діти не повинні складати жодних іспитів для того, щоб потрапити до школи. Вони не навчались за жодною спільною програмою, окрім того, їх психологічні можливості не дозволяють проходити подібні конкурси.

• Безпрецедентні інвестиції в оснащення шкіл. Уряд виділив 1 млрд грн. на потреби початкової школи. 40% цих коштів спрямовано на закупівлю підручників та навчальних матеріалів, 40% - на придбання нових меблів, 20% - на оснащення класів комп’ютерним обладнанням. Всі перші класи отримають два типи наборів LEGO: кожен першокласник – набір Six Bricks, кожен перший клас – набір LEGO Play Box. Мета реформи – зробити всі школи однаково якісними.

• Вчителі навчатимуть за новими методиками. Всі вчителі, які цього року беруть перші класи, пройдуть навчання. 22 тисяч вчителів вже завершують навчання на курсах підвищення кваліфікації.

• Можливість зарахування до спеціалізованих шкіл залишається. Якщо дитина впродовж навчання у початковій школі виявила здібності до окремих предметів (наприклад, до фізики, математики), після її закінчення вона має можливість потрапити до школи з поглибленим вивченням окремих предметів на конкурсних засадах. Учні вже психологічно готові брати участь в таких конкурсах та мають знання, які можна перевірити.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024