У Рожищенському районі створять інклюзивно-ресурсний центр

20 Травня 2018, 09:30
5255

На сесії Рожищенської районної ради розглянули проект «Про утворення Рожищенського районного інклюзивно-ресурсного центру».

Про центр та його основну мету депутатам розповів начальник відділу освіти та молоді Рожищенської РДА Ігор Кузава.

За словами Ігоря Борисовича, на сьогодні питання створення інклюзивно-ресурсного центру надважливе. Адже в Рожищенському районі налічується 193 дитини з обмеженими можливостями. З них в місті Рожище - 73, по селах району - 120. 

Нині в Рожищенській районній психолого-медико педагогічній консультації на облік взято 158 дітей з особливими освітніми потребами. З них: з порушенням зору - 15, порушенням слуху – 14, з порушенням опорно-рухового апарату – 53, порушення мовлення – 36, тяжкі порушення мовлення – 9, порушення аутичного аспектру (аутизм) - 3, затримка психічного розвитку – 6, порушення розумового розвитку – 22.

В закладах загальної середньої освіти району навчається 63 учні з інвалідністю, а в закладах дошкільної освіти  виховується 8 таких дітей. В районі  налічується 5 дітей, які за висновками ПМПК та ЛКК не підлягають навчанню (с.Кременець, с.Немир, с.Уляники, двоє з с.Бортяхівка).  4 дитини з інвалідністю пересуваються за допомогою візка, з них троє навчається за індивідуальною формою навчання.

«У цьому навчальному році 14 учнів згідно висновків та рекомендацій психолого-медико-педагогічної консультації навчаються за інклюзивною формою навчання, - зауважив Ігор Кузава. - Для супроводу навчальної діяльності цим учням  були призначені асистенти вчителів, що позитивно позначилося на якості навчання.  Дев'ятнадцять учнів з особливими освітніми потребами навчаються за індивідуальною формою навчання: з них  16 мають статус дитини з інвалідністю, 3 за тимчасовою втратою здоров’я».

 Що ж це таке інклюзивно-ресурсний центр?

Це установа, в яку зможуть звернутись батьки дітей віком від 2 до 18 років для здійснення комплексної оцінки дитини, визначення її особливих освітніх потреб та розробки індивідуальної програми розвитку (із зазначенням усіх рекомендацій щодо особливостей навчання) та отримання корекційних та реабілітаційних послуг. Також завданням центру буде:

- надання психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами:

- надання консультацій та взаємодія з педагогічними працівниками дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів з питань організації інклюзивного навчання;

- надання консультативно-психологічної допомоги батькам.

«Фахівці центру співпрацюватимуть із закладами освіти, допомогаючи в організації інклюзивного навчання, облаштуванні освітнього середовища, - пояснив Ігор Борисович. - Ресурсний центр надаватиме рекомендації школі щодо особливих освітніх потреб учня, корегуватиме його індивідуальні програми розвитку протягом періоду навчання та проводитиме корекційні заняття. 

Комплексну оцінку дитини фахівці інклюзивно-ресурсного центру проводитимуть тільки за бажанням батьків і тільки щодо визначення її особливих освітніх потреб (тобто формування індивідуальної програми розвитку, розроблення корекційних занять тощо), які можуть бути не пов’язані із діагнозом або інвалідністю дитини. 

Також на центр покладатиметься завдання просвітництва. Наприклад, пояснювати суспільству важливість впровадження інклюзивної освіти, тлумачити, що це таке, поширювати ідею толерантності». 

За словами доповідача, фінансування такого центру буде здійснюватись з державного та місцевого бюджетів. З місцевого бюджету фінансуватиметься утримання центру та заробітна плата не педагогічних працівників. З освітньої субвенції фінансуватиметься заробітна плата педагогічних працівників та облаштування кабінетів з урахуванням потреб дітей з різними нозологіями. 

Інклюзивно-ресурсний центр планується розмістити на базі ЗОШ смт. Дубище за адресою: Волинська обл., Рожищенський р-н, смт.Дубище, вул.Зелена, буд.49.

«Розглядаючи всі варіанти, саме в Дубищах найдоцільніше створювати центр, який буде розміщений на першому поверсі будівлі, обладнаної пандусом., - каже Ігор Борисович. - Поряд з класами в яких планується розмістити центр знаходиться їдальня та туалет. Також до смт. Дубище наявне постійне автобусне сполучення».

Зауважимо, що питання розміщення центру обговорювалось на засіданні круглого столу за участю батьків дітей з особливими потребами. Заперечень не було. Були лише рекомендації як покращити дизайн центру та його наповнюваність.

Також депутатам було продемонстровано наочно як планується облаштувати інклюзивно- ресурсний центр.







Депутати з розумінням віднеслись до проблеми і підтримати питання про створення інклюзивно-ресурсного центру.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024