Комунальники переконують, що у Рожищі невисокі тарифи на утримання будинків

28 Березня 2016, 10:45
2746

Директор КП «Житлово-комунальне господарство міста Рожище» Анатолій Мєдвєдєв звернувся зі сторінок комунальної газети "Рожищанин" до містян.

Він прокоментував скарги про високі тарифи на комунальній послуги та розповів про те, що буде робити КПЖКГ після 1 липня.

"Чаcто люди скаржаться, що у нас високі тарифи на послуги з утримання будинків і споруд на прибудинкових територіях. Задля об'єктивності порівняйте з іншими райцентрами і містами Волині. Це офіційні цифри побудинкових тарифів за 2015 рік:

ПЖКГ Рожище -  0,37-0,72 грн. за метр квадратний

КП «Екокомунсервіс» смт. Люблинець - 0,97-0,59 грн. за метр квадратний

ВУЖКГ м. Камінь-Каширський - 0,38 грн. за метр квадратний

ВУЖКГ м. Іваничі - 1,66-1,07 грн. за метр квадратний

ЖКП м.Луцьк 2,73 грн. за метр квадратний

ВУЖКГ м. Ківерці - 1,68-0,54 грн. за метр квадратний

ВУЖКГ смт. Маневичі - 1,42 грн. за метр квадратний

Що ж входить в цей тариф?

Перелік послу ПЖКГ, що входят в тариф по обслуговуванню будинку:

  1. технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем;
  2. обслуговування димовентиляційних каналів;
  3. поточний ремонт конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на прибудинковій території;
  4. освітлення місць загального користування і підвалів;
  5. невідкладна ліквідація виявлених несправностей житлових будинків і аварійних ситуацій.

Тому, прибирати прибудинкову територію ми не повинні. У штаті будинкоуправління немає посади прибиральника чи двірника.

А тепер про кошти. Скільки ми нараховуємо, скільки отримуємо і на що витрачаємо? На балансі у нас — 75 багатоквартирних будинків, з них  - 3 гуртожитки.

Загальна сума нарахувань плати за утримання будинків в місяць 38,7 тисяч гривень. Після відрахування ПДВ лишається 32,2 тисячі.  Тобто 6 з половиною тисяч гривень забирає держава.

Отже, решту ми б мали витратити на потреби цих будинків. Принаймні, так мало б бути. Насправді ж, щомісяця ми витрачаємо приблизно 45,2 тисяч гривень.

Запитаєте на що?

18,3 тис.грн. - заробітна плата робітникам дільниці будинкоуправління

6,9 – тис. грн. - оплата єдиного внеску на заробітну плату

4,6 – тис. грн. - оплата за електричну енергію (підвально-коридорне освітлення)

3,1 – тис. грн. - витрати на послуги спецавтотранспорту (машини, що обслуговують і прочищають каналізаційну мережу будинків)

5,9 – тис.грн. - витрати на придбанная матеріалів для проведення ремонтних робіт (ремонт під’їздів, каналізаційної та водопроводної мереж, електроосвітлення). І це – на все місто, на всі 75 багатоквартирних будинків!

6,4 тис. грн. - витрати на утримання апарату управління ПЖКГ і витрати на збут.

Ви запитаєте, де ж ми беремо кошти, щоб покрити різницю між 45,2 тис.грн. витрат і 32,2 коштів, які отримуємо від споживачів наших послуг?

Збитки ми закриваємо коштами з інших доходів нашого підприємства, що надходять від користування «рачком», вантажним автомобілем, повірки димовентеляційних каналів і видачі актів в Рожищенському районі, орендної плати, коштів з приватизації. В ідеалі ці гроші повинні були б витрачатися на розвиток підприємства, а йдуть на латання дірок.

За 23 роки Незалежності ми не навчилися працювати за ринковими законами. Зокрема, ми не можемо підвищувати тарифи відповідно до зростання цін на енергоносії. Спочатку ми маємо попрацювати у збиток, лише тоді Антимонопольний комітет дозволить нам їх змінити. Це, я вважаю, якийсь пережиток. На мою думку, економічно обгрунтований тариф для Рожища – 2,50 грн. Принаймні, такий тариф дозволив би нам надавати послуги на належному рівні.

Звісно з 1 липня ми не закриємося і не розійдемося. Ми будемо чекати рішення міської ради. Але одразу скажу, якої б форми власності не виросло підприємство на зміну нам, воно буде працювати виключно з юридичними особами. Тобто з ОСББ, а не окремими громадянами. Послуги надаватимуться тільки на умовах договору і оплачуватимуться згідно акту виконаних робіт".

Почитати ще:

У Рожищі — вже 16 ОСББ

Рожище, Чайковського: відбулися збори мешканців щодо створення ОСББ

 

 

Коментарі
29 Березня 2016, 14:19
<p>В моїй квартирі вентиляцію необслуговують, чому я маю сплачувати? Друге це маніпуляція цифрами. Нехай покажуть всі 24 районні центри і міста обласного підпорядкування тоді порівняєм квартплати. Третє ЖКГ хоч одну лампочку замінив?В тариф на воду наприклад входить перевірка лічильника, хто коли його перевіряв? Редактор поставте ці питання Мєдвєдєву!!!</p>
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39