У Рожищі — вже 16 ОСББ

23 Березня 2016, 14:00
Збори мешканців багатоквартирних будинків по вул. Чайковського щодо організації ОСББ 2768
Збори мешканців багатоквартирних будинків по вул. Чайковського щодо організації ОСББ

У лютому в Рожищенській міській раді з ініціативи Волинського інституту права відбувся семінар з питань створення органів самоорганізації населення. Серед лекторів — голова Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Антон Крупник.

Він пояснював, як громада може впливати на прийняття рішень, на рівень життя в місті і як очільники громади повинні працювати на її розвиток. 

Участь у заході взяли окремі депутати міськради, громадські активісти, місцеві лідери. Серед запрошених — і мешканці багатоквартирок, що на вулиці Чайковського у Рожищі. Їх, власне, цікавило, як держава може допомогти у створенні органів самоорганізації населення, інформує комунальна газета "Рожищанин".

Нагадаємо, з 1 липня цього року набуває чинності Закон України, який передбачає реформування житлово-комунального господарства. Фактично, обіцяють ліквідувати ЖЕКи, а будинки передати на баланс ОСББ.

Через кілька днів після семінару в дворах багатоквартирок на вулиці Чайковського відбулися збори мешканців, на які приїхав міський голова і представник КПЖКГ. В’ячеслав Поліщук розповів про нове у законодавстві, про те, чому потрібно створювати ОСББ і про подальшу співпрацю органів самоорганізації населення з комунальними підприємствами.

Про створення ОСББ мешканці сирзаводських двоповерхівок думали ще чотири роки тому, але тоді не всі повірили, що самотужки можна утримувати будинок і прибудинкову територію в належному стані. «І це при тому, що фактично мешканці цих будинків вже давно не користуються послугами комунгоспу: самі білять під’їзди, фарбують сходи, латають дахи, закріпили почергове прибирання на сходових клітках. І разом з тим сплачують за утримання будинку», — розповідає заступник Рожищенського міського голови Іван Лукасевич.

За місяць усі «сирзаводські» багатоквартирки сплачують y нікуди понад одну тисячу гривень. Значну частину цих коштів у вигляді ПДВ забирає держава, а решта йде на оплату роботи комунальників. На матеріали для ремонту не лишається практично нічого.

Мешканці будинку №13 вже провели установчі збори зі створення ОСББ «Чайка». Обрали голову об’єднання й інші керівні органи. Вони вже зібрали усі необхідні документи та уклали Статут організації. «Яку суму буде сплачувати кожен мешканець чи кожна квартира на розвиток ОСББ і вирішення спільних побутових проблем, ще не знаємо. Це рішення будемо приймати на загальних зборах», — каже голова ОСББ «Чайка» Зоряна Чирук.

Загалом, у нашому місті створено 16 ОСББ, які вже мають досвід утримання будинку і договірної співпраці з підприємством житлово-комунального господарства.

Збори мешканців багатоквартирних будинків по вул. Чайковського
Збори мешканців багатоквартирних будинків по вул. Чайковського

 

Коментарі
23 Березня 2016, 21:45
Який у тому резон?
23 Березня 2016, 22:44
Назвіть адреси, будемо переймати досвід.
23 Березня 2016, 23:33
Досвід чого?
24 Березня 2016, 11:03
Досвід того, як створити ОСББ у багатоквартирному будинку, де половина мешканців далі своєї квартири не бачить, де є боржники на кілька тисяч грн. А також, як утримувати будинок, у якому всі комунікації потребують заміни.
24 Березня 2016, 11:45
Утопія на утопії і утопією поганяє... Якщо половина мешканців далі своєї квартири не бачить в той час коли немає ОСББ, то можна подумати ця половина почне бачити коли створять ОСББ - БРЄД, ментальність саме таких людей саме таким кроком не зміниш, їх треба приводити до порядку СИЛОЮ, ПРИМУСОВО, а у ОСББ таких важелів буде ще меншу, ніж у ПЖКГ, це породить тільки чвари між людьми. Боржники на кілька тисяч гривень - чому не ведеться претензійно-судова робота ПЖКГ, дільницею благоустрою? Можна подумати, якщо створять ОСББ, то і існуючий борг пропаде і нові не будуть нарощуватись - абсурд. Утримувати будинок, у якому всі комунікації потребують заміни самотужки ОСББ власними технічними можливостями аж ніяк не буде в змозі, а винаймати на ці роботи фахівців з ПЖКГ - за який кошт? За внески членів ОСББ? То для чого плодити зайву бюрократію, коли ці ж самі внески можуть власники квартир сплачувати на рахунок ПЖКГ напряму. Більше того - як визначити кому і скільки платити? Далі - утримання прибудинкової території, сплата податку на землю (бо ж земля має бути у власності ОСББ), утримання в банку рахунку, фінансове обслуговування цього рахунку, має бути одна людина - логічно ГОЛОВА ОСББ - яка б цим усім займалась. Тут в принципі не так складно, але хто це розуміє, на це не піде. Створення ОСББ в таких населених пунктах як Рожище треба заборонити на законодавчому рівні, тут вони не мають перспективи. В Луцьку, у Львові - в великих містах, де будинки від 5 поверхів і вижче - там, можливо, це і доцільно, але аж ніяк не в Рожищах. Щодо 16 ОСББ в нашому містечку - то тут треба говорити правду: вони створювались виключно для того щоб вирішити земельні питання окремих членів цих ОСББ - добудова, реконструкція-розширення квартири, будівництво гаража, якоїсь господарської споруди - це все можливо зараз лише при наявності ЛЕГАЛІЗОВАНОЇ землі. Звідси і ростуть ноги з цими ОСББ... Треба перестати спекулювати на цю тему і думати над ефективністю діяльності комунальних обслуговуючих підприємств - це і лише це є єдино мудрим рішенням.
24 Березня 2016, 11:55
Я повністю з Вами згідна. Може, я не так висловилась в своєму попередньому дописі, але це була іронія.
24 Березня 2016, 12:21
Я вже бачу, як голова ОСББ, купив/купила новий одяг і всі мешканці кричать, що то за їхні кошти.
24 Березня 2016, 17:55
Створення ОСББ це перекладання проблеми з хворої голови на здорову.Нехай спочатку відремонтують десятиріччями неремонтовані підїзди, прибудинкові території, от тоді можна створювати хоч ОСББ хоч кпсс.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024