Сокіл: селян лікують в амбулаторії, де «цвіте» стеля та провалюється підлога

05 Травня 2018, 19:15
8539

У селі Сокіл Рожищенського району медики змушені лікувати пацієнтів в жахливих умовах.   

Грибок, пліснява, гнила підлога – амбулаторія руйнується на очах. Єдиний шанс врятувати медзаклад – перемістити його в інше приміщення, - пише Волинь24.

Село розташоване за сорок кілометрів від обласного центру. Для селян навколишніх сіл місцева амбулаторія – чи не єдиний шанс отримати фахову медичну допомогу. Але останніми роками медзаклад переживає не найкращі часи – цього року Сокільська амбулаторія може зникнути, переїхавши до іншого населеного пункту. 

ЗАЙВІ КВАДРАТНІ МЕТРИ

«Наш медзаклад розташований у приміщенні колишньої лікарні, яку збудували в 1962 році. Через двадцять років лікарню перепрофілювали в амбулаторію», – розповідає завідувач закладу Валентина Ласкава

За її словами, раніше, коли транспортне сполучення в районі не було добре налагоджене, амбулаторія обслуговувала уп’ятеро більше пацієнтів. З пуском нових автобусних маршрутів частина пацієнтів із віддалених сіл стали лікуватись у Переспі і Рожищі. 

Площа Сокільської амбулаторії становить аж 563 квадратних метрів, хоча, як запевняє Валентина Ласкава, для медичних маніпуляцій достатньо було б уп’ятеро меншого приміщення. «Ходімте покажу, в яких жахливих умовах ми працюємо» – пропонує екскурсію завідувачка. 

У частині кімнат у медзакладі зруйнована підлога. Дерев’яні дошки не витримують вологи і гниють. Стіни вкриті цвіллю і грибком. Зі сталі повзуть жовті плями до підлоги – дах протікає. Особливо жахлива ситуація у стоматологічному кабінеті. Грибок розміром із шампіньйон виріс під столом стоматолога за тиждень. 


«Якщо зараз приїде комісія перевірити, в яких ми умовах працюємо, то наступного дня ми станемо безробітними. Хоча ще три роки тому перевірка з облдержадміністрації надала нашій амбулаторії статус медзакладу вищії категорії», – бідкається Валентина Федорівна.

Про всі свої біди головний лікар розповідає у своєму кабінеті – єдиній кімнаті, в якій не страшно перебувати. В цьому ж кабінеті Валентина Ласкава змушена приймати мам із немовлятами – наявність більш-менш цілих вікон і електрообігрівача дозволяє тримати високу температуру. Малюки не мерзнуть і не пручаються під час зважування й інших процедур та маніпуляцій.

Медзаклад розрахований на обслуговування двох тисяч людей, на що отримує відповідну суму з бюджету, а будівлю має уп’ятеро більшу. Тільки на опалення зайвих квадратних метрів амбулаторія використовує 40 тонн торфобрикету, на що щороку витрачається 60 тисяч гривень державних коштів.

ОПОЗИЦІЯ ЗДОРОВОМУ ГЛУЗДУ

Три місяці тому Сокільська амбулаторія в рамках державної програми підтримки медзакладів на селі отримала 930 тисяч гривень бюджетних коштів. 

«Ви розумієте, що за ці гроші я зроблю ремонт в амбулаторії але через одну-дві зими грибок і пліснява все одно попсують стіни й підлогу», – пояснює завідувачка. Єдиний шанс, на її думку, – переїхати в будівлю колишньої аптеки, яка зараз не використовується, а майже мільйона гривень цілком вистачить для хорошого ремонту. Для того, щоб обговорити цю проблему, 26 лютого цього року мешканці села Сокіл і навколишніх населених пунктів організували збори. 


Завідувачка розповіла про проблеми амбулаторії і попросила сільраду й сільського голову дозволити переїхати в будівлю колишньої аптеки. Але голова раптом висловився проти – у тому приміщенні незабаром мав постати музей села. Сільський голова виявився у меншості – всі присутні селяни проголосували за переїзд амбулаторії у приміщення колишньої аптеки, а сільрада від ухвалення рішення утрималась.

«УКРОП» ГОЛОВНОГО МОЗКУ

Приїзд кореспондента в село – завжди подія. Хворі, пацієнти і працівники амбулаторії збираються в кабінеті завідувачки. Спочатку стримані, розговорившись, селяни починають розповідати про справжню причину небажання сільського голови дозволити переїхати в нову будівлю.

«Олег Бондарук, наш голова – він в «УКРОПі», домовився з депутатом облради Рубльовим (В’ячеслав Рубльов – голова фракції «УКРОП» в обласні раді – авт.) про те, що той відкриє в нашому селі музей. Той депутат хоче у Верховну Раду йти, от і рекламується на нашому селі. А той музей краще би в клубі був, бо нова ОТГ ні копійки на нього не дасть», – перебиваючи одне одного, розповідають мешканці села. 


За їхніми словами депутат сільради Володимир Саковець погрожував селянам, що голова фракції «УКРОП» в обласній раді В’ячеслав Рубльов не виділить грошей на ремонт дороги до села, якщо замість музею в будівлю колишньої аптеки переїде амбулаторія.

«В такому стані, як зараз, медзаклад перебувати більше не може. Якщо не дозволять переїхати в колишню аптеку, то, мабуть, доведеться перебиратись в сусіднє село. Сільські голови з сіл Навіз і Оленівка вже давно кличуть нас до себе. Сокіл втратить сім постійних робочих місць і ще дві сезонні вакансії кочегарів. До того ж, Європейський банк реконструкції і розвитку нещодавно виділив на амбулаторію меблі і медичне устаткування. Куди я їх поставлю? У старій будівлі грибок попсує нові меблі, і то дуже швидко», – розповідає Валентина Ласкава.


Сільський голова Соколу Олег Бондарук звинувачення медиків відкидає. «В цю споруду, де зараз амбулаторія, вже були вкладені значні кошти, тож залишати це приміщення нерозумно. Я пропонував колективу медзакладу переїхати в одне крило їхньої будівлі і переробити систему опалення, щоб зекономити на торфобрикеті», – пояснює свою позицію сільський голова.

Сам же невільний організатор «амбулаторного» скандалу В’ячеслав Рубльов стверджує, що й гадки не має, що виробляють «укропівці» на місцях. «До мене було звернення від сільського голови села Сокіл, в якому він просив допомогти організувати музей села. На ці потреби я допоміг їм отримати 100 тисяч гривень. А щодо скандалу, то я про нього не знаю. З амбулаторії до мене ніхто не звертався», – здивовано відповідає депутат обласної ради.

На думку мешканців села, які зібрались в амбулаторії, медзаклад став жертвою політичних амбіцій сільського голови. Мовляв, той, плануючи свою політичну кар’єру в «УКРОПі», намагається створити однопартійцю В’ячеславу Рубльову можливість попіаритись у селі, відкриваючи музей. Але несподіваною жертвою перерізаної стрічки став такий потрібний у Соколі медзаклад.

Сергій ШАПОВАЛ
Фото автора

Коментарі
06 Травня 2018, 00:15
стоматолог з соколян бере за протези великі гроші а на ремонт ніколи не дає
06 Травня 2018, 00:20
<p>там з Укропу Соколянам лапшу на вуха вішає</p>
06 Травня 2018, 12:34
То їдьте у Луцьк і там робіть протези чого тоді до нього ходите
06 Травня 2018, 12:35
Держава має дбати за приміщення а не стоматолог чи Ласкава
06 Травня 2018, 15:56
а мосійчук нічого не робить на роботу в рожище приїжає на 11 годин
07 Травня 2018, 04:13
Він багато зробив тільки дехто не хоче цього бачити. Якби не він вже все давно розвалилося.
07 Травня 2018, 04:19
А соколяни - чудакі для них музей то святе,а здоров'я це ніщо. Добре що дехто дітям своїм квартири в Луцьку покупляли, а іншим що робити???
07 Травня 2018, 04:24
а приміщення то сільської ради то соколи беріть його під амбулаторію а голову і ко пересадіть туди поки вам амбулаторію не відремонтує. Пропало! "над стиром село"
07 Травня 2018, 04:28
А директором кого назначає????
07 Травня 2018, 10:40
голову треба спустити з другого поверха і не дати допомоги хай іде в музей за допомогою мединою
07 Травня 2018, 10:40
голову треба спустити з другого поверха і не дати допомоги хай іде в музей за допомогою мединою
07 Травня 2018, 12:43
Валентина Федорівна. Ви спеціаліст чудовий, але як керівник ніякий, баодак у вас у вас в амбулаторії. Чому ви досидільсь до такого стану примсцщення , чому не вимагали грошей на ремонти. Не було часу з Ларісою і за гульками коли цим зайнятисб. Ви як не удпустці то на курсах то в запої. Пішли на пенсію залиште посаду дайте можливіть молодим пробувати свої сили і вміння.
07 Травня 2018, 14:41
Гроші Ласкава просила і давали,,,,,,,,,,,,,,,,, і дали чуть-чуть , а грибок і там вже є. голова хай гроші дасть за сіно яке вивіз і буде ремон. ГОЛОВА БУХгалтер де гроші. А ви не пєте???????
07 Травня 2018, 16:41
А може пані Ласкава замість хабарів,що бере за кожен виклик,(коли не на сесії) нехай створить касу благодійних внесків.Бюджет амбулаторії істотно збільшиться!!!!!!!!!!Буде на ремонт.
07 Травня 2018, 17:55
Засрали одне приміщення ще засерем і друге.
07 Травня 2018, 19:02
Люди!!! Ви себе чуєте ???? Тут навіть рівняти не можна...музей і здоров"я??? Хто ніколи не хворіє, тому може і важливіше музей....Я не проти історії, але це не порівнюється....Підіть в лікарню і подивіться що там робиться....А Валентина Федорівна лікар від Бога, і проблеми і її здоров"ї лікувати не заважають зовсім....
07 Травня 2018, 19:56
А ти не береш хабарі. Бай щоб тобі давали все життя такі хабарі.
07 Травня 2018, 19:58
А ти не береш хабарі. Бай щоб тобі давали все життя такі хабарі. За прийом не бере.
08 Травня 2018, 00:28
Поміняйте сільського голову і все поміряється в лучшу сторону
08 Травня 2018, 00:29
Поміняйте сільського голову і все поміряється в лучшу сторону
08 Травня 2018, 00:36
просто жителям села Сокіл не подобається Бондарук бо він з Духча )<br/>як пісок вивозили всім було пофіг бабло взяли а толку ?????
08 Травня 2018, 02:09
Бабло взяли не соколяни,а певні люди. Якби ці гроші вкладали не в квартири то сокіл мав би усе.
09 Травня 2018, 19:49
Хто- хто ,а Мосійчук !!!!!!!!!!!! то точно на своєму Місці.Це людина на своєму місці. Однозначно.Дуже відповідальний,цілеспрямований,працьовитий,людяний,Слів На Вітер НЕ КИДАЄ(як багато інших посадовців),у нього слова з ділом не розходяться.Тягне Щурин і ПМСД,причому досить толково,і робить багато добрих справ.Тому не треба на нього звалювати всі проблеми
10 Травня 2018, 01:09
приміщення колишньої аптеки пустувало, і нікому не було потрібне, поки не вирішили відкрити в селі музей, поки не знайшлись інвестори. Лікарня в такому стані не перший рік, крило, де кабінет Ласкавої явно підремонтовано. Вся правда в тому, що Ласкава не може відчипитися від голови Бондарука, бо через нього Орест не пройшов на голову. Це не перше чіпляння до діяльності місцевої влади за ці роки. Вирішиться питання з амбулаторією, знайдеться щось інше, проблеми завжди є.
10 Травня 2018, 03:50
А що Ласкава може сама прийняти рішеня в яке село перебиратися амбулаторіі? Вона владою завжди була не задоволена. Як лікар вона хороша, а як людина ні. А який стан того іншого приміщення? Там грибка не має?
10 Травня 2018, 03:52
Цікаво, чому про проблеми в лікарні стали говорити тільки зара, грибок, поломана підлога, це ж справа не одного дня.... Чому не зверталися так як зараз до влади місцевої чи районної, до засобів масової інформації раніше, скажим півроку тому, чи рік назад... Для чого було все далі і далі запускати..? Чого чекала очільниця лікарні?? Не зрозуміло... Останнє фото дуже влучне, краще просто розвести руками...
10 Травня 2018, 03:52
Цікаво, чому про проблеми в лікарні стали говорити тільки зара, грибок, поломана підлога, це ж справа не одного дня.... Чому не зверталися так як зараз до влади місцевої чи районної, до засобів масової інформації раніше, скажим півроку тому, чи рік назад... Для чого було все далі і далі запускати..? Чого чекала очільниця лікарні?? Не зрозуміло... Останнє фото дуже влучне, краще просто розвести руками...
10 Травня 2018, 22:25
ви праві на 100%)
10 Травня 2018, 22:25
ви праві на 100%)
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром