Рожище: У музеї креативно відзначили День кондитера

04 Травня 2018, 16:10
3971

У Рожищенському історико-краєзнавчому музеї відбувся захід присвячений Дню кондитера.

У четвер, 3 травня, в Рожищенському історико-краєзнавчому музеї за підтримки Рожищенського центру зайнятості відбувся тематичний захід «Кондитерське ремесло – це мистецтво», - про це йдеться на сторінці музею в соціальній мережі Facebook.

Ви запитаєте: «А як же ж музей пов’язаний з кондитерами»? Відповімо: «А просто! Наша історія – це перш за все люди, які її створюють своєю працею і своїми досягненнями».

І День кондитера – це перш за все день, коли громадяни мають змогу через призму професії поглянути на невеличкий шматок історії країни та свого краю, а також обмінятись досвідом із колегами. Такий формат поєднання профорієнтаційного заходу та музейної роботи є новим, але дуже ефективним і цікавим. 

А розпочався наш захід із короткого екскурсу в історію кондитерської справи, який представила присутнім директор Центру зайнятості Лариса Вишневська. Наочним матеріалом для її розповіді слугували тимчасова виставка та презентація, підготовлені директором музею Наталією Патійчук.

Ви знали, що щодня більше 70% позитивних емоцій людина одержує під час їжі? Люди протягом всього свого життя віддають себе у владу представників однієї із стародавніх професій на землі – кухарів, кондитерів. Багатьом здається, що професія кондитера – не важка, а от як насправді розповіла колишня завідуюча кондитерським цехом у м.Рожище Раїса Цивінська.

Вражаючим було її повідомлення про те, що за одну зміну всього вісім людей могли виготовити до 2 тонн солодощів. І як справжній експерт у кондитерській справі вона порадила молодим кондитерам чим поменше користуватись шкідливими барвниками і консервантами, а більше схилятись до корисних продуктів.

Родзинкою заходу слугували виступ та майстер-клас молодого кухаря-кондитера Віталія Діхтярука з м. Рожище. Хлопцеві усього 19 років, а він уже представляв Україну на вуличному фестивалі їжі у Чехії. Вражаючим є і той факт, що Віталій поєднує дві роботи. Він працює у компанії «Дмитрук» та у грузинській пекарні «Сулі Гулі», що у м.Луцьку.

Поки він готував морозиво «Пломбір», присутні мали змогу випитувати кулінарні таємниці. Віталій Миколайович охоче розповідав про свою кар’єру, секрети виготовлення не тільки десертів, але і основних страв, надавав консультації щодо оформлення страв та розповідав про експерименти з продуктами. А Ви, наприклад, знали, що смачним і корисним додатком до морозива може бути посипка із буряка? А ми перевіряли це! І повірте, це – дуже смачно! Та й виглядає красиво!

Наш захід видався дуже пізнавальним та продуктивним. Кондитери обмінялись досвідом, безробітні більше дізнались про переваги професії «кондитер». Усі отримали чудовий рецепт домашнього морозива, яким ще й вдалось поласувати.

Завершилось знайомство із професією «кондитер» виступом заступника голови Рожищенської районної ради Раїси Кучмук. Вона закликала присутніх популяризувати професійні навики через проведення подібних заходів, адже це дасть змогу зберегти та передати наступним поколінням унікальні знання та навички.


2

2

1

1

1

1

1

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024