17 квітня: День народження святкує заслужений журналіст України

17 Квітня 2018, 06:40
Заслужений журналіст України – Василь Федчук 2772
Заслужений журналіст України – Василь Федчук

17 квітня на чергову сходинку свого життя ступив заслужений журналіст України – Василь Федчук.

Василь Федчук, наш земляк. Народився в Доросинях, закінчив факультет журналістики Львівського держуніверситету ім. І.Франка у 1966 році. Віддав радіожурналістиці на Волині 45 років життя. З 2009 року він на пенсії. Однак і зараз продовжує займатися журналістикою. Він є дописувачем газети «День», а також активним користувачем в соціальній мережі «Фейсбук».

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: «Радіо в моєму житті – це друга любов (після дружини)», – зізнається Василь Федчук.

Щиро вітаємо іменинника з Днем народження. Бажаємо сонця та спокою на душі, міцного здоров’я, любові та добра. Нехай здійснюються усі плани, зреалізовуються задуми, а Господь дарує наснагу та силу до праці.

Бажаємо невичерпного джерела натхнення, оптимізму та завжди позитивних емоцій. Любові, щастя, родинного затишку на многая літа. З роси та води!!! 

День ангела святкують:  Адріан, Веніамін, Георгій (Юрій), Григорій, Іван, Йосип, Марія, Микола, Микита, Никифор, Федір, Яків.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих:  Православна церква вшановує пам'ять преподобного Йосифа Пiснеписця; преподобного Георгiя в Малеї; преподобного Йосифа Багатохворобливого, Печерського, в Дальнiх печерах; преподобного Зосими. 

У вівторок на 9 день після Великодня відзначається Радониця або Пасха для померлих, Гробки. У сучасних умовах, коли більшість віруючих не може дозволити собі відвідати кладовище в робочий вівторок, часто поминальний день переносять на неділю.

17 квітня в історії: 50 років тому (1968) вперше вийшла в ефір популярна телевізійна програма «У світі тварин».

Цей день в історії Рожищенського району: У Іванівці (тоді Янів) був збудований римо-католицький костел засновник містечка Миколою Єло-Малинським. Фундаційний документ Миколая і його дружини Христини на янівський конвент (монастир) отців бернардинів датується 17 квітня 1629 року. 

За ним монастир обдаровувався земельними угіддями та прибутками з маєтків Миколи Єло-Малинського. 18 квітня, тобто наступного після складання фундації дня, Миколай написав передсмертний заповіт, в якому визнав себе римо-католиком та заповів поховати тіло у новозбудованому ним Янівському бернардинському костелі.

З цього можна зробити висновок: костел в Янові змурували раніше, ніж монастир. Монастир — двоповерхову будівлю на 36 келій звели вже після смерті янівського будівничого. У своєму заповіті Миколай зобов'язав дружину і дітей звести в Янові ще один костел — дерев'яний, та надати фундацію про заснування при ньому плебанії.

Погода: Сьогодні очікується +15..+23 °C, зливовий дощ, помірний вітер. Завтра: +10..+16 °C, без опадів, свіжий вітер.

Народний прогноз погоди: 17 квітня відзначається день пам'яті преподобного Йосипа, піснописця і творця канонів. На Йосипа починає звучати голосок цвіркуна і вперше подає голос журавель.

У давнину виходили у цей день з будинків, звертались до журавлів як до борців зі злом і захисників від нечистої сили. Наші пращури примітили, якщо вдень 17 квітня спекотно, а вночі прохолодно - до хорошої погоди.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024