Як волинські суди «відмазуюють» п'яних водіїв від покарання

09 Квітня 2018, 10:10
2527

На Волині у 2017 році перед судом за те, що сіли нетверезими за кермо, постали майже 3 тисячі порушників.

Однак, мало не половина з них відбулася, так би мовити, легким переляком. Чому винний не завжди отримує покарання і яку практику застосовують волинські суди у винесенні постанов за статтею 130 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» досліджував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Загалом у першій інстанції волинські суди розглянули 2910 постанов. 1796 з них, а це 61%, завершились для порушників штрафами від 10200 гривень. Проте не у всіх випадках любителів кермувати «під шафе» позбавили водійських прав, - пише Оксана Петрук на сторінках Громадське.Волинь.

Здебільшого санкція не застосовувалась до водіїв мопедів і мотоциклів, людей, які взагалі не мали водійського посвідчення, або його ще не повернули з попереднього вилучення.

325 постанов про п’яне водіння (а це трохи більше 11%) на теренах Волині закрили через те, що минули строки притягнення порушника до відповідальності. Наприклад, Луцький міськрайонний суд з такої причини закрив 81 провадження. 

У більшості випадків справи затягувались, через нібито неналежне оформлення протоколів патрульними поліцейськими. Суди по кілька разів відправляли документи на доопрацювання і виправлення помилок.

Загалом, суди першої інстанції за рік відправили на доопрацювання 240 постанов. Найбільше – Луцький міськрайонний суд – 75, за ним – Нововолинський міський суд – 33, «бронза» у Старовижівського районного суду – 22. Найменше помилок у протоколах побачили Рожищенський, Турійський та Іваничівський суди.

Протягом року 221 постанову закрили з формулюванням «відсутність правопорушення» (7,6%). Якщо узагальнити, то такі справи можна поділити на три категорії:

- водій відмовився проходити огляд на стан сп’яніння, або результати огляду визнали недійсними,
- водій вживав спиртовмісні ліки,
- водій не їхав.

Найбільше «полюбляв» закривати справи через відсутність правопорушення Любешівський районний суд. Понад 35% постанов закрито з таким формулюванням.

Особливої уваги заслуговує практика судів передавати матеріали справи на розгляд трудових колективів. Це для порушника - джек-пот. У 2017-ому 92 справи передали на розгляд трудових колективів.

Серед тих, кому пощастило – військовослужбовці, медики, працівники культури, лісівники, представники громадських організацій, спілок, фермери, фізичні особи-підприємці і навіть співробітник автошколи.

Найбільше практика передати на поруки застосовувалась Горохівським (35 постанов), Рожищенським (13 постанов) і Луцьким (11 постанов) судами. Взагалі не приймали таких рішень 6 волинських судів: Камінь-Каширський, Ківерцівський, Ковельський, Маневицький, Нововолинський і Старовижівський.

Окремі судді деяких судів дуже полюбляли відправляти винуватців на громадські роботи. Але лише у Луцькому міськрайонному суді це перетворилось на майстер-клас з «відмазування» порушників. Адже більшість любителів випити, а потім сісти за кермо згодом звертались до Луцького міськрайвідділу з питань пробації із заявою про неможливість відбути покарання через погіршення здоров’я, або через те, що раптом знайшли постійну роботу. 

Тоді згадане відомство зверталося до суду і такі скарги у більшості випадків задовольнялися.

Служителі Феміди заміняли громадські роботи на штраф розміром 170 гривень. 

Частина порушників не погоджувались із рішенням суду і подавали апеляційну скаргу. За 2017 рік до Апеляційного суду Волинської області надійшло 320 скарг на рішення судів першої інстанції за нетверезе водіння. 250 постанов за статтею 130 залишили в силі, а 63 скасовано через відсутність правопорушення, малозначність, або пропущені строки.

Коментарі
10 Квітня 2018, 23:48
В кінці минулого тижня Шварцкоп Валерій Борисович у вкрай не тверезому стані кермував автомобілем.<br/>Так, інформація до відома...
11 Квітня 2018, 21:48
Чудив в білий день (труп, світа білого не бачив), підрізав машини і т.д <br/>Було звернення в поліцію, яка з Кременця довго їхала і мабуть так і не доїхала через вибіркове відношення до правопорушників
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024