В Копачівці відгуляли Масляну

07 Березня 2016, 15:32
2526

З піснями і млинцями в Копачівці відгуляли Масляну.

Це перший досвід організації саме цього свята.

Ініціаторами виступили будинок культури та Свято-Вознесенський храм УПЦ. Організатори розповіли, що започаткувати свято думка зріла вже кілька років, однак завадили Майдан і події на Сході України.

- Ми організували свято з метою з’єднати громаду села, популяризувати Масляну та показати людям, що у нас є свої традиції. Молодь часто переймає Західну культуру, не властиву нам. До того ж потрібно нагадати людям, що скоро Великодній піст, тож після гуляння варто подбати і про духовне очищення, - розповіла Тетяна Лесик, керівник Копачівського будинку культури.

З цікавості на свято прийшло чимало сільчан. З вітальним словом виступив священик Свято-Вознесенського храму Михайло Лесик. В першу чергу згадали за тих, хто захищає нас на передовій, загиблих вшанували хвилиною мовчання. Далі батюшка зробив невеликий екскурс в історію Масляниці як свята загалом.

2

 

На імпровізованій сцені лунав святковий концерт.

Потішила співом ще зовсім юна, але дуже талановита Вікторія Сендецька.

2

 

 «Смачними» та запальними піснями розважали гостей аматорський колектив будинку культури та вокальний гурт «Пісенне мереживо», родина Конуців та інші учасники художньої самодіяльності.

2

2

2

2

1

2

2

 

2

2

2

 

Завершив концерт своїм виступом вчитель історії Копічівської загальноосвітньої школи Сергій Янішевський.

2

 

Після концерту гостей чекав ароматний куліш та святкові млинці. А на вогні кожен з присутніх міг приготувати свої страви.

Загалом, празникування людям сподобалось. Чимало мешканців села констатували що свято вдалося, тож якщо воно стане традиційним щороку – заперечувати не стануть.

2

2

2

1

1

1

1

2

3

4

1

 

Коментарі
07 Березня 2016, 18:41
Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Цей смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем.
07 Березня 2016, 18:44
Найбільше статті зацікавило про "невластиву нам західну культуру", цікаво, що вкладається в дане поняття, сподіваюсь не здатність до порядку і самодисципліни.
07 Березня 2016, 18:58
А дні валєнтінів та інша муть це властива нам культура? Це означає, що у нас модно святкувати день контрацептива, під &quot;соусом&quot; дня кохання, і тому подібних &quot;хелоувінів&quot;. Тоді як Коляда, Меланки, Масляна, Зелені свята уже забуваються серед молоді.<br/>http://www.ugcc.if.ua/blohy/535-den-sviatoho-valentyna-chy-kontratseptyva.html<br/>Тема про &quot;невластиву&quot; для нас культуру
07 Березня 2016, 22:40
Так церковники самі спочатку звинувачують у святкуванні язичницьких свят (у нас Івана), а потім кричать ЗАБУВАЮТЬ КОРІННЯ! Давайте відновлювати!<br/>А про такі свята як День Валентина, 8березня, то я з вами згоден, тільки кошельку біда)))
07 Березня 2016, 23:29
синьо-жовтий буряк, що це (за Івана) і де це у нас? І взагалі у ваших висловах ні змісту ні логіки
08 Березня 2016, 01:35
Так якраз Масляна, Зелені свята, Івана Купала хоч і язичеицькі, хоч і &quot;одомашнені&quot; церквою, адаптовані, але є властивими нам, нашими. Крути не крути, а до приходу християнства святкувалися на нашій землі. І з цим я з автором погоджуюсь. А оце засилля валєнтінів, хелоувінів і дня блудниць(8 березня) - свята із розряду &quot;шо нібудь&quot;.
08 Березня 2016, 10:30
ммм, Івана - це Івана Купала, яке відмінили як святкування в честь язичницького божка, у нас - у м.Рожище і районі. І взагалі, мені, особисто на вашу думку, начхати.
10 Березня 2016, 12:00
Гарне свято,чудовий концерт. талановиті дітки. смачнющі млинці з кулішем!!! Дуже вдячна всім за організацію свята. веселу та приємну атмосферу!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024