Вихованців Рожищенського притулку навчали писанкарству

30 Березня 2018, 14:50
4835

Писанки є необхідним атрибутом свята Великодня.

Чимало рожищан намагаються власноруч виготовити свою писанку. Для цього необхідно мати лише необхідні матеріали і бажання.

У четвер, 29 березня, методист РД Просвіта Марія Поліщук, навчала вихованців Рожищенського притулку для дітей служби у справах дітей Волинської ОДА, писанкарству.

Писанка – одна із стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення та віру.

«Мистецтво писанки невід'ємно пов'язане з побутом та обрядами нашої культури, - розповідала присутнім майстриня. - Сам процес виготовлення цих маленьких шедеврів є ритуалом, витоки якого сягають дохристиянської минувшини. Вишуканий лаконізм композицій, точність малюнка, поезія образів та знаків і звичайне яйце перетвориться на своєрідну новелу, сповнену любові до всього сущого на Матері-Землі».

Віка Березюк, Денис Савин, Назар Вінцюк, Андрій Ющенко, Олександра Кінаш, Денис Колотюк, Назар Остапець, Світлана Стукало, Максим Нагорний, Денис Сафатюк, Богдан Флісюк, Віталій Бичихвост, Віка Левенець, Андрій Пілат, Юрій Карп'юк, Сергій Довгун вперше взяли в свої руки писачки і вперше наносили воском візерунки на гладку поверхню курячого яйця. До гарної справи долучились і вихователі Тетяна Миколаївна Максимюк та Наталія Володимирівна Ремарчук.

2

Діти намагалися зобразити сонечка, квіти, вербові гілочки, зірки. Хлопці виписували писачками зірки, ромби, вітання «Христос Воскрес!». І, звичайно, фарбували писанки в різні кольори.

1

Учасники майстер-класу з писанкарства дізналися про зміст закодованих символів, пізнали особливості розпису Великодньої традиційної писанки та навчилися розписувати писанки, використовуючи традиційні орнаменти.

4

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024